Ipanema 0% -114-
Ingredienten
- limoen
- passievrucht
- suiker
- ijsblokjes of crushed ice.
- 100 ml gemberbier
Beste manier om asperges klaar te maken:
– asperges in koud water opzetten
– water koken
– afhalen
– 5’ wachten en klaar
Vergadering202312
Aanwezig: Luc, Robert, Alain, Guy, Michel
Afwezig: Fred
-Luc. Mogelijke koks-lesgevers Steph, terug van weg geweest, en Thijs.
Worden gevraagd om 1 maal per trimester te komen.
Overige kooklessen door Robert en Luc VR en 2 maal per jaar bij Deldiche.
-Deldiche 18/12. Start 18h30′
Waarschijnlijk hapjes. Robert brengt ons op de hoogte.
Luc inviteert de mogelijke lesgevers als kennismaking met de groep.
Oorspronkelijk idee om de vrouwen uit te nodigen wordt afgewezen.
-Bruno Moriau en Stef Rijckebusch stoppen eind ’23..
Nieuwe leden mogelijk, Robert en Michel doen navraag.
-Organisaties.
–Maandelijkse kooklessen op maandag.
Volgende data is De Kring beschikbaar:
29/1 – 19/2 – 25/3 – 29/4 – 27/5 – juni bij Deldiche
30/9 – 21/10 -25/11 – december bij Deldiche
Aan Fred wordt gevraagd de datums in ‘De Kring’ vast te leggen.
–29/1 Nieuwjaars maaltijd. De partners worden uitgenodigd.
Robert en Luc VR stellen het menu samen.
Voorstel menu Robert; zalm, kastanjesoep en eend.
Aan LucVR wordt gevraagd naar mogelijke desserts van bij Coovi Anderlecht.
Zo met ijsroom, te bestellen bij Scoop in Halle.
— 4&5/10 barbecue in Elingen. Uitnodigen van de vriendenkring en gestopte leden, max 5 jaar.
Fred zorgt voor reservering.
-(voorstel brunch begin ’24 wordt afgewezen)
–’24 Geen eetfestijn
-Lidgeld kooklessen blijft 30€ per les. Te betalen per half jaar.
Fred doet het nodige en vraagt ook de persoonlijke gegevens van de leden. Naar een correcte ledenlijst.
–Best een volledig reserve menu opstellen in geval van. Robert en LucVR.
Recepten cocktails en mocktails kunnen altijd ingeleverd worden bij Luc.
–Besloten werd om Lembeek als kook plaats te behouden niettegenstaande de gekende mankementen ervan. Voornamelijk omwille van onze aanwezige steamer
–Michel doet de inventaris en de opkuis van de reserve kast.
Wie doet wat?
-LucP: lesgevers – bevragen bij LucVR, aanmaak reserve menu en mogelijkheid desserts Coovi, Nieuwjaars maaltijd – opvolging vergadering
-Fred: reserveren kook data en datum bbq – betaling lidgeld en persoonlijke gegevens leden –
-Robert: menu Deldiche, Nieuwjaars maaltijd en reserve menu. – nieuw lid
-Michel: nieuw lid – reserve kast
Bevat dit verslag fouten of zijn er punten vergeten. Graag een seintje.
Michel
Christer Elfving
Christer Elfving
Christer Elfving
Christer Elfving
Christer Elfving
Christer Elfving
Christer Elfving
Christer Elfving
Christer Elfving
Christer Elfving
Maakt Word commando’s mogelijk.
Vergadering maandag 20 februari 2023.
Aanwezig: Robert, Luc, Fred, Alain, Michel, Guy.
-Website De Kookvrienden: doen we verder met Frestyle voor de support?
Ja, we doen voort! Uitkijken naar andere ondersteuner is wenselijk.
We halen de sponsors van de website.
-Kok Steph kan nog steeds les geven als het niet te druk is op zijn werk op dinsdag.
Hij kan max een week op voorhand zeggen of het zal lukken om de maandag te komen koken.
Voorstel van Luc om 1 keer per trimester bij Deldiche te gaan koken.
Luc heeft nog een plan B, Sebastien indien nodig.
We moeten zorgen dat we een menu klaar hebben indien Steph niet zou kunnen.
Menu kookles maandag 27 februari (indien Steph niet kan)
Gin + alcohol Vrije Gin.
Borrelhapjes (aan Luc Vanroy vragen)
Witloofsoep met hammeke
Skrei met safraan risotto en venkel
Dessert (aan Luc Vanroy vragen)
-Robert zorgt voor een Bak bier voor tijdens de kooklessen!
Bestelling kookles voor 16 man
-Mail versturen voor lidgeld (fred):
Zoals afgesproken op de vorige algemene vergadering wordt het lidgeld als volgt verdeeld
-150€ januari tot en met mei
-150€ juni tot en met december
Op tijd verwittigen indien je niet kan komen.
(Mogelijke) data
-27/2 de kring
-20/3 de kring
-24 april bij deldiche (robert vraagt of het kan)
-22 mei de kring
-26 juni deldiche (robert vraagt of het kan)
In de mail vragen aan de leden dat ze hun correcte gegevens meedelen per mail.
Luc neemt de ledenlijst mee voor Michel en kijken wat nog up to date is en wat niet.
-Inventarisatie voorraadkast
Alain
Vanroy Luc
Vanroy Luc
Dit nagerecht is een combinatie van:
Chocolade mousse bruin -884-
Chocolade mousse wit -885-
De werk planning en de opbouw van het glas worden hier vermeld.
-Vul de glazen met de witte chocolademousse en laat opstijven in de koelkast.
-Heb je niet veel tijd hebt, kan een poosje in de vriezer je vooruithelpen)
-Nadien maak je de bruine chocolademousse en giet je deze over de witte chocolademousse.
-Laat ook dan rusten in de koelkast.
Soetemans Robert
Delhaize
Delhaize
Vergadering van maandag 28/10/2022
Aanwezig: Alain, Michel, Luc, Robert en Guy.
Verontschuldigd: Fred
Buffet kookvrienden van 9 oktober in Elingen als enig agenda punt
Huidig aantal geschatte aanwezigen: 70 (Rikke’s band inbegrepen)
Gratis voor iedereen, onze eerste organisatie na covid, te vermelden in uitnodiging
Fred doet een reminder naar de leden en Luc naar de vriendenkring.
Uiterste datum van inschrijving: woensdag 5/10
Menu
-aperitief
-schuimwijn (Fred) met vlierbloesem (nog in voorraad? Guy kijkt na)
-fruitsap
-gerechten
-Hapje
-bordjes met olijven, tzatziki met pico’s en endamame pesto (aan te kopen)
-gerookte zalm met mierikswortel, zure room en rode biet (Alain)
in lepeltjes
-pompoensoep met zwarte woud ham en geitenkaas -426-
in mokka tassen
-quiche met geitenkaas en prei (gerookt spek?) -872-
in cuvetjes
-buffet, menu Deldiche juni ‘22
-Burrata: met appelsien & korianderzaad -856-
-Pincho’s van Iberico met gerookt paprikapoeder. -854-
met venkelsla uit 864
-Citroenkip met Za’atar -857-
-Tomaten met wasabi-mascarpone en pijnboompitten -859-
-Kabeljauw, geroosterd met een korianderkorst -861-
-Flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt -862-
-Wortels, geroosterd met korianderzaad en knoflook -865
-nagerecht
-Fruitsalade zomer -860-
met bolleke ijscrème
-koffie
-drank
-wijn (Luc)
-rode 36 flessen
-witte 24 flessen
-bier en frisdrank (Fred)
Planning
-zaterdag 8/10
-boodschappen: Robert/Michel
-voorbereiding, enkel bestuur 14h
Luc zorgt voor broodjes
-zondag 9/10
8h leden
12h30′ verwelkoming gasten
13h30′ buffet
15h30′ – 16h30 optreden Rikke’s band
Extra benodigdheden
Guy: gastronomen, vlierbloesem, schuimwijn ?, messen, olijfolie, bakpapier, deegrol, vuilniszakken (uit kast)
Luc: tafelpapier, servetten, lepeltjes, chaving dishes, mokka tassen
Robert/Alain: mandoline
Robert/Michel: cuvetjes, koffie, koeken, ciabatta ‘s, ijscrème, gerookte zalm, mierikswortel, zure room, rode biet
(wordt bijgevoegd bij de andere verslagen op de site)
‘De Kookvrienden’ zijn opzoek naar meerdere lesgevers koken.
Bij mogelijke interesse vindt u hier de nodige info. Met dank.
Robert
Robert
Robert
Verslag algemene vergadering De Kring van 20 mei 2022
Beste bestuursleden,
Korte weergave van wat er op de algemene vergadering is besproken:
Vanaf 1 september 2022 verhoging van de energiekost van 25%.
Brouwer zal alleen nog volle bakken aanvaarden voor terugname.
Geen subsidies meer via cultuur voor personeel, waardoor ze naar 1 fulltime gaan ipv 2 half time.
Gasleidingen zijn vervangen
Oude friteuse is vervangen
Nieuwe kookpotten zijn aangeschaft
Er is een brandveiligheid analyse aangevraagd
Ipv van een viskermis te organiseren om de extra kosten te dekken (en waar elke vereniging moest gaan meehelpen) gaan ze een comedyavond organiseren waarbij ze vragen dat elke vereniging 10 toegangskaarten zou willen verkopen.
Elke aanwezige vereniging heeft zich hiermee akkoord verklaard
Onze datum van het eetfestijn is nu ook definitief aan FC Congo gegeven.
Prettige zondag nog
Grtjs
fred
‘De Kookvrienden’ zijn opzoek naar meerdere lesgevers koken.
Bij mogelijke interesse vindt u hier de nodige info. Met dank.
De maandelijkse kooklessen worden herstart zodra dit toegelaten wordt en volledige veiligheid gegarandeerd kan worden.
Het bestuur heeft besloten om vanaf dit jaar geen eetfestijn meer te organiseren.
Met dank voor uw begrip.
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi. Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht.
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht of hoofdgerecht, mits aanpassen van de hoeveelheden
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht.
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht.
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht.
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht.
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht of hoofdgerecht, mits aanpassen van de hoeveelheden
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht.
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een hapje bij- of tussengerecht.
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht .
Vergadering van maandag 21 maart 2022
Aanwezig: Alain,Michel,Luc,Fred en Guy.
Verontschuldigd: Robert
Fred heeft contact opgenomen met Olivier Dumoulin.
Hij staat open om 1 maand les te geven rond een thema, bv feestmenu voor Kerstmenu…
Luc heeft contact gehad met een Italiaanse Halse kok die ook 2 keer per jaar zou kunnen.
De kok van Belgocatering wordt gevraagd om te depanneren voor de maand mei (16 en 23 mei)
Kooklessen herstarten vanaf mei 2022
Juni gaan we bij Deldiche, Robert vraagt of 20 en/of 27 juni beschikbaar is.
September doen we beroep op de Italiaanse kok
Oktober vraag ik (fred) Olivier of het past
Michel polst bij Frank of hij nog interesse heeft om één keer per jaar een les te geven,
zijn zoon Tom kan ook een alternatief zijn.
Eventueel ook is polsen bij Jeroen voor één kookles per jaar.(fred)
Luc polst bij de zoon van Kris Tressignie of hij interesse heeft.
Bij de herstart van de kooklessen vragen we een toeslag van 10€ per lid per maand.
Vanaf volgend kookjaar vragen we 2x 150€, een betaling in januari en een 2de betaling in de maand juni.
Luc doet een mail naar de leden met de besproken items van de vergadering.
Potentiele koks:
Belgo catering,Olivier Dumoulin,Tom,Frank,zoon Kris Tressignie,Jeroen, Deldiche, Ludovico Italiano.
Wachtlijst nieuwe leden: Dirk Witterwrongel en Patrick Wellens.
Aanvullingen.
*Lesgever kok:
-Uit vorige vergadering. Wie contacteert Oscé, Robert of Fred?
-Frank en Tom staan niet weigerachtig tegenover het voorstel tot éénmalig lesgeven. Laten nog iets weten.
– geïnteresseerde kandidaten kunnen zich melden via het contactformulier van onze site.
Zie melding op de ‘Welkom pagina’ van onze site.
*Geen takeaway dit jaar. Afwachten wat volgend jaar brengt.
*sponsering op de site blijft ongewijzigd.
*persoonlijke info van de leden wordt op de site ajour gezet. Luc zorgt voor de gegevens.
(toeslag kooklessen 2022: 10€ per les of éénmalig 60€ )
De maandelijkse kooklessen worden herstart zodra dit toegelaten wordt en volledige veiligheid gegarandeerd kan worden.
Het bestuur heeft besloten om vanaf dit jaar geen eetfestijn meer te organiseren.
Met dank voor uw begrip.
Vergadering van maandag 15 november
Aanwezig: Luc, Fred, Robert, Alain, Guy
Afwezig: Michel
Geen verslag.
Onderwerp: Zoektocht naar een nieuwe kok.
Vergadering van maandag 27 september 2021
Online: Luc, Fred, Robert, Alain, Michel
Geen verslag.
Voornaamste genomen beslissing werd besproken met de aanwezige leden op de algemene vergadering van maandag 27 september.
Onderstaande mail werd verstuurd naar de leden.
Beste leden,
Verwijzend naar onze AV van maandag ll werd onderstaande overeengekomen
– geen eetfestijn in 2021
– in 2022 kijken we hoe we ons eetfestijn eventueel kunnen vervangen
– kooklessen blijven doorgaan 1 of 2 x maand afhankelijk van het aantal leden
– op 18 en 25 oktober houden we onze kookles bij Deldiche
– de kas sponsort voorlopig nog de huur van de zaal en lesgever
– kooklessen worden aangepast naar
1 apero
1 borrelhapje
1 klein VG
1 klein HG
1 dessertje
aangepaste wijnen bij de gerechten (max 1/2 flesje/man)
leden blijven aanwezig tot zaal en keuken volledige zijn opgekuist
Tot heden hebben onderstaande leden kenbaar gemaakt om te stoppen doch wel lid te blijven van de vriendenkring
– Geert Carlier
– Jasper De Landtsheer
– Leon Devleeshouwer
– Andries Verdegem
– Marc Vereertbrugghen
Indien er nog leden zijn die hun lidmaatschap willen opzeggen, graag een mailtje tegen maandag 11 oktober opdat we onze kooklessen kunnen organiseren
Ik vond het alvast zeer aangenaam om jullie na anderhalf jaar in min of meer in normale omstandigheden terug te zien
Nog een extra bedankje aan onze chefs Michel en Robert, en sous-chef Bernard voor de heerlijke Osso Bucco
Hopelijk tot binnenkort
Luc
Vergadering via WebEX van maandag 3 mei 2021
Online: Luc, Fred, Robert, Guy, Alain, Michel
Verontschuldigd: Guy Verstrepen, Leon (?)
-Omwille van de de heersende pandemie met zijn onzekerheden en de mogelijke risico’s is er besloten om volgende organisaties niet te laten doorgaan:
-BBQ in Elingen (was gepland op 12/9 of 19/9/2021)
-Kookles juni bij ‘Deldiche’
-jaarlijks eetfestijn
-Mits toelating worden volgende organisaties gepland, juiste data nog af te spreken:
-midden juli. algemene vergadering met eten voor de leden. kans tot peiling naar de interesses en de bereidheid van de leden tov het verdere verloop van de kooklessen. Geen terugbetaling lidgeld 2020 bij stopzetting.
Als lidgeld voor 2022 wordt 60€ voorgesteld.
-hervatting van de kooklessen vanaf september-oktober. Of deze nog zullen doorgaan met de huidige kok is af te wachten.
-Huidige formule van het eetfestijn wordt in vraag gesteld. Beslissing is voor later.
-Ingifte recepten via onze site. Enkel toegankelijk voor de leden, afscherming via paswoord.
Enkel recepten met een minimale eigen inbreng worden aanvaard. Wel vermelding bron website bij waardevolle inbreng.
VERWERKING MAANDPRODUCTEN steeds volledige verwerking vanaf bestellijst_VOLLEDIG
man. Nazicht tabel TB_mp003 nog ok?? Niks te schrappen? Zie verder
MACRO M_mp001.
Query
Tabel verwijderen QMP_003_drop_table
Query QMP_003
zaterdag 5 juni 2021 Pagina 5 van 6
man. Aanpassen tabel TB_mp003
-veld ‘refsite’ uitzuiveren ifv zoek plugin Relevanssi
schrappen kleuren, rode, blauwe…
schrappen filets, …
relevanssi zoekt op gedeelte woord. Vb biet en bieten, bieten onnodig
MACRO M_mp002
Tabel verwijderen QMP_005_drop_table
QMP_010_drop_tableGROENTE
QMP_010_drop_tableFRUIT
QMP_010_drop_tableVIS
QMP_005A
QMP_005B
QMP010_groente
QMP010_fruit
QMP010_vis
BERICHT Tabellen TB_mp010_groente_tabel18, TB_mp010_fruit_tabel19, TB_mp010_vis_tabel20 exporteren naar excel en dan import in de site.
zaterdag 5 juni 2021 Pagina 6 van 6
Het bijhouden van de recept en met de ingrediënten en de aanmaak van de bestellijst is een locale ACCESS topassing.
Start verwerking
Werd aangemaakt door query: M01_recepten uit bestanden ,tb02, tc03 en td03, komende vanuit export file van de site.
Nieuwe ingrediënten en recepten inbrengen
-Manueel .txt-bestand aanmaken in notepad vanuit Word document KVjjjjmm met aanzuivering. Opslaan in kookvr/kv/jjjjmm.txt
-Via ‘externe gegevens’ naar Access bestand importeren in ”receptenTXT” met PRIMAIRE SLEUTEL , id
-Bestand TA_recepten aanvullen met ontbrekende gegevens, oa receptnr, porties en de site-link van het recept
Verwerking.
MACRO M_bestellijst1 met SUB MACRO M_bestellijst0_Buvoor
-Tabellen verwijderen
TA_afdelingen_Buvoor, TA_ingredienten_Buvoor, TA_recepten_Buvoor, TA_eenheden_Buvoor, TA_bestellijst_VOLLEDIG_Buvoor, TA_hoeveelh_Buvoor
-Uitvoering query’s
QA01_bu_afdelingen, QA02_bu_recepten, QA04_bu_ingredient, QAO3_bu_hoeveelh, QA05_bu_bestellijst_VOLLEDIG, QA07_bu_eenheden
-Tabellen verwijderen
TA_bestellijst
-Uitvoering query’s met manuele acties
QB02_init_bestellijst, QB03_txtnrwerkbaar
-Manueel velden, receptnr, opm, hoeveelheid in tabel ‘TA_bestellijst’ aanvullen. Ingrediënten en eenheid NIET !! Veld1: blijft ongewijzigd
-Aandacht geen begin spatie in velden.Verder met macro M_bestellijst2
-Tabel Openen TA_bestellijst –DUBBELE WEG—
MACRO M_bestellijst2 Bijvoegen receptinfo, ingrediënt, eenheid
-Tabel Verwijderen
TA_bestellijst_COPY_start
-Uitvoering query’s
QC01_TAwerklijst_COPY, Qc02_info_recept, QC05_hoeveelh_null geschrapt, query beschadigd!!!, QC06_bijv_ingred1, QC06_bijv_ingred2, QC06_bijv_ingred3, QC06_bijv_ingred4, QC06_bijv_ingred5, QC06_bijv_ingred6, QC06_bijv_ingred7, QC07_bijv_eenheid1, QC07_bijv_eenheid2, QC07_bijv_eenheid3, QC07_bijv_eenheid4
QC07_bijv_eenheid5
-Tabellen openen en manueel aanpassen
TA_bestellijst !!!!hoeveelh = 0 naar null was qc05_hoeveelh_null!!!!
TA_Jngredienten – TA_bestellijst en TA_Jngredienten simultaan aanpassen, venster onder elkaar
Manuele acties
TA_bestellijst, ontbrekende of onjuiste ingred, eenheid en nrafd, en TA_Jngredienten, nwe ingred en nrafd, AANVULLEN/VERBETEREN.
AANDACHT eenheid ‘g’ en ‘l’. Te noteren in recept als ‘g.’ en ‘l.’
Controle in volgende macro M03_controle_ingifte
MACRO M_bestellijst3_controle_ingifte
-Uitvoering query’s
QD01_controle_besellijstMETingredienten
Controle met fouten, ingrediënten of nr afdeling van TA_bestellijst en TAJngredienten komen niet overeen. AANPASSEN!!!
MACRO M_bestellijst4
-Tabellen verwijderen
TA_bestellijst_COPY_einde, TA_contr_bestell
-Uitvoering query’s
QE01_BU_bestellijst_einde, QE02_bestellijst_volledig, QE03_aanp_hoeveelh, QE11_contr_bestell_voll_start, QE12_contr_bestellnw_start, QE13_contr_bestellnw_einde
QE14_contr_bestell_voll_einde, QE20_fout_rapport
Bestanden exporteren
TA_afdelingen
TA_bestellijst_VOLLEDIG
TA_recepten
-(oude locale PC: naar kookvr/inbreng oude recepten/’Site bestellijst.accdb’)
-bestanden naar MySQL site kookvrienden—-
-OMZETTEN NAAR DATABASE SITE ‘MYSQL’
dmv kookvr/export naar MSQL/msa2mys_5_5_0_282.exe
(is het gedownloaded programma uit https://www.bullzip.com/products/a2m/info.php —- Access To MySQL)
-msa2mys_5_5_0_282.exe uitvoeren, 3 bestanden aanduiden steeds ‘next’
-AANMAAK bestand \dumpjjjjmmdd.sql op kookvr/export naar MSQL.
-Best bestandsnaam DATUM aanpassen!!! In het scherm ‘destination file’
-controle aantal artikels:
vb Table: TA_afdelingen – 11 records moved
Table: TA_bestellijst_VOLLEDIG – 8161 records moved
Table: TA_recepten- 820 records moved
MSQL admin –import kookvr/export \dumpjjjjmmdd.sql naar MSQL.-
-WEBHOSTING – IMPORT IN DATABASE: Kookvr/export…/ftplogin.doc
(-LOCALHOST: Opload naar XAMPP, duurt wel lang— testen met . Http://94.225.192.191/test/a01.php
(bijkomende info op: https://vevida.com/help/access-database-omzetten-naar-mysql/
–> Access-database exporteren met Access To MySQL)
Vergadering via WebEX van maandag 3 mei 2021
Online: Luc, Fred, Robert, Guy, Alain, Michel
Verontschuldigd: Guy Verstrepen, Leon (?)
Geen kookles Deldiche in juni, verdagen naar het najaar.
Begin september kooklessen hervatten mits nodige maatregelen?
Vraagteken bij ons eetfestijn, wss niet met capaciteit van andere jaren.
Voorstel om nog één jaar uit te stellen, financieel kunnen we dat normaal overbruggen, is unaniem goedgekeurd binnen het bestuur.
Voorstel van Robert om te starten waar we geëindigd zijn, dwz met een algemene vergadering.
Voorstel om algemene vergadering te doen maandag 27 september.
Toetsen bij de leden op die vergadering wie nog de drive heeft om door te gaan met de kookvrienden.
“Als” we in september starten is Jeroen nog bereid om verder te doen met de kookvrienden.
Momenteel geen nieuws meer van hem.
Datum van BBQ annuleren voor september 2021.
Menu’s “eigen inbreng” op de site enkel voor de leden toegankelijk maken.
Het mag niet de bedoeling zijn om recepten gelinkt aan bepaalde warenhuizen of dergelijke op onze site te promoten.
Telkens de bron vermelden van waar het recept komt.
Opmerkingen en acties:
Fred:
Ik heb alvast de zaal voor de BBQ geannuleerd voor sept 2021
En ik heb een aanvraag gemaild naar de kring voor maandag 26/9/21
Luc:
En ter aanvulling en iets duidelijker werd er afgesproken om
– kooklessen te hervatten in oktober na AV
– verplaatsen van eetfestijn naar 2022
-Het is de administrator of de auteur die de recepten, als berichten, inbrengt.
Een auteur kan alleen berichten en recepten plaatsen.
Dus geen pagina’s en ook geen nieuwe categorieën.
Hij kan ook alleen zijn eigen berichten aanpassen, dus niet de berichten van anderen.
Een auteur kan afbeeldingen of andere media toevoegen aan een bericht, maar hij kan geen afbeeldingen of andere media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek. Ook reacties kunnen niet bewerkt of verwijderd worden door een auteur.
-Inbreng recept gebeurde in eerste instantie met de plugin ‘Ultimate Recipe Maker’, 833 als laatst receptnummer,. Vanaf eind 2020 met de plugin ‘WP Recipe Maker’.
Verschil tussen de twee is praktisch niet merkbaar voor de gebruiker. Wel merkbaar voor de inbrenger. De oude ingifte hebben het type ‘recept’ en de nieuwe ‘bericht’. Verschil is ook te zien bij de functie ‘bewerken’. De oudere recepten worden bewerkt in het bericht zelf. De nieuwe via de plugin in het bericht of rechtstreeks met de plugin..Zie verder
Gebruik WP Recipe Maker
Opbouw recepten
Nakijken of gerecht reeds bestaat.
Zo ja, nodige categorieën bijvoegen.
Zo neen, volgend receptnummer toekennen.
Receptnummer in titel wordt gebruikt bij de aanmaak van bestellijsten.
-inloggen: hoe?
1.Voorbereiding:
Werkwijze op lokale Windows PC.
Het basis document kan opgemaakt zijn in het om het even welke formaat.
Inkom uit de site zelf, ‘interne keuken’/’eigen inbreng’ wordt best naar eigen PC gedownload, via het dashboard, om dan verder te kunnen bewerken.
(handje op afbeelding en klikken om te vergroten)
1.1 Bewerken bronbestand
-Inkomend bronbestand zo nodig openen als platte tekst, *.txt, zonder besturingstekens, zonder kaders, zonder….
Kan in ‘notepad++’, of in brackets of … .
(Word bevat ook de mogelijkheid tot opslag in een *txt-bestand via keuze in ‘opslaan als’
Best niet te gebruiken, geeft niet hetzelfde resutaat. oa inspringen blijft behouden..)
In de huidige werkwijze, met de plugin ‘WP Recipe Maker’, kan een Word-cocument ingebracht worden.
-Bewerken basis document:
lege regels verwijderen, via ‘bewerken’
opkuisen, sturingstekens
aparte lijn per ingrediënt en per instructie…
aanduiding eenheid van hoeveelheid:
g staat voor gram,gr…
l staat voor liter
*txt-bestand opslaan
1.2 Bewerken en upload media
nieuwe foto’s of films:
media uit eigen PC met duidelijke naamgeving en receptnr
vb aardbeenitaart999
eventueel aanpassen via foto programma, ‘paint net’…
grootte, afmetingen in pixels, na te zien online in de site
selecteren en uploaden
Media slepen of selecteren en oploaden via openen
2.1 Inbreng oude, vervallen, werkwijze:
-1.Toevoegen recept via plugin WP Ultimate Recipe
Schermafdrukken in onderstaande ‘gallery’, handje en klikken om te vergroten.
fig1. Kies op dashboard ‘recepten’ en dan toevoegen
fig2. Importeer volledig vanuit platte tekst, notepad++ ctrl+A —ctrl+X — crtl+C
fig3. Definieer recept regios, enkel ingrediënten, instructies en notities, en geef er een kleur aan.
fig4. Controleer ingebrachte gegevens en druk op gebruiken onderaan recept
fig5.
-Vul recepten hoofd titel in. Eerste woord Is belangrijk, alfabetische selecties gebeuren hierop. Titel in recept zelf blank laten, hoofdtitel wordt overgenomen
Als eerste woord wordt het voornaamste ingrediënt gekozen. Bij verschillende wordt de keuze volgorde: vlees, vis, vegie
-vul het aantal porties of personen of ….in
2.2 Inbreng nieuwe werkwijze:
2.2.1 Opstarten
Twee mogelijkheden:
A1: Naar Berichten, ‘Nieuw bericht’
Ofwel
B1: Rechtstreeks naar WP Recipe Maker
2.2.3 Importeer volledig vanuit bron bestand ctrl+A —ctrl+X — crtl+C
2.2.4 Aanduiden recept onderdelen, enkel ingrediënten, instructies en notities, en geef er de overeenkomstige kleur aan.
2.2.5 Aangeduide recept onderdelen, waarden, bewaren
2.2.6 Recept onderdelen één per één aanpassen
Met controle van de ingifte vooraleer verder te gaan
Ingrediënt, enkel het ingrediënt zelf vermelden, specificaties in de noties
hoeveelheid, enkel de aanvaardbare gebruiken.
Eventueel media, afbeelding of opname, bijvoegen bij een instructie.
Bijvoegen media in instructie lijn
media aanduiden en ‘kiezen’
Wordt bijgevoegd in de instructie lijn,
2.2.7: Na laatste aanpassing ‘Opslaan en sluiten’
– bestaande foto’s, uit oude site over te nemen. Werden in principe automatisch overgenomen. Toch nog te controleren.
3 Afwerking inbreng recept
3.1 Aanduiden categorieën .
De recepten komende uit praktijd les moet minstens één categorie bevatten uit volgende vier groepen.
1- menu gang algemeen.
aperitief – hapje – voorvegi/voorvis/voorvlees – soep – hoofdvegi/hoofdvis/hoofdvlees – nagerecht
2- menu gang met aanduiding maand. Keuze maandrecepten
aper01..12, hap01..12, voor01..12, soep01..12, hoofd01..12, nager01..12
3-jaartal
1998 ….2018 (voorlopig nog wel. Meerwaarde nog te bekijken)
4-Maandmenu
menu+mnd (menujanuari) Enkel de maandmenu’s van de laatste maanden worden getoond.
Deze categorie van de vorige maand moet verwijderd worden uit de vorige gerechten anders worden extra recepten getoond voor deze maand.
Eventuele extra categorieën, zo van toepassing
‘eigen inbreng’
eetfest+jjjj (eetfest2018)
(andere mogelijke recept specificaties, maaltijd, keuken…, worden voorlopig? niet gebruikt )
3.2. Voeg eventueel afbeelding toe, hoofding recept
3.4. Ga terug naar dashboard ‘berichten’ en dan ‘alle berichten’
-controleer titel en ingebrachte categorieën en bekijk het recept
Recept oproepen, bewerken ….en sluiten
Met grote verslagenheid melden wij u het overlijden van Albert Pint.
Albert is zaterdag namiddag op 82-jarige leeftijd om het leven gekomen bij een tragisch ongeluk.
Hij was de vader van Katleen en schoonvader van onze voorzitter Luc.
Albert was een graag gezien man op ons eetfestijn als helper van het eerste uur en op tal van andere activiteiten als levensgenieter, samen met zijn vrouw Agnes.
De plechtigheid kan gevolgd worden via livestream https://vimeo.com/533105254/4033f4c865
(klikken om te vergroten)
Actie van de Makro: https://www.leuksteuntje.be
Met deze actie kan je onze vereniging , de kookvrienden, steunen door er uw aankopen te gaan doen.
3% van de waarde van je aankopen gaat automatisch, na registratie natuurlijk, naar de kookvrienden.
Als vereniging kan je tot 3 000 euro aan aankoopwaarde verzamelen, wat niet niks is natuurlijk.
Alle info op https://www.leuksteuntje.be
Drie stappen
1 linken aan de kookvrienden op leuksteuntje.be
2 Ga winkelen bij Makro
3 3% van de waarde van je aankopen gaat automatisch naar de kookvrienden
Vertel dit door aan vrienden , familie of kennissen.
Moelleux chocolade als nagerecht. Veel mensen wagen zich niet aan de bereiding van een warme moelleux, en toch gaat het heel eenvoudig.
-Menu november 2020 met word document
-Menu oktober 2020 met word document
–Menu mei 2020 met word document
Onze laatste maandmenu’s met de aanklikbare recepten.
November 2020 :
-Menu oktober 2020 met word document
–Menu mei 2020 met word document
Entrecote is een premium gesneden stuk rundvlees van de dunne lende en heeft een klein vetrandje. Entrecote betekent letterlijk vertaald ’tussen de ribben’ en werd traditioneel dan ook gesneden uit het ribgedeelte van het rund.
De zeebaars behoort tot de orde van baarsachtigen. De volwassen vis is gemiddeld 50 cm, maar kan een lengte bereiken van 103 cm en een gewicht van 12 kg. De hoogst geregistreerde leeftijd is 15 jaar.
Zeebaars wordt voornamelijk gevangen met behulp van midwatertrawlers maar ook lijngevangen. Bij lijngevangen zeebaars worden lijnen gebruikt met wel 100-1000 haken. Aan die haken zit aas zoals inktvis, zandspiering of sardine die twee uur in zee hangen voordat ze opgehaald worden.
Veel van de lijngevangen zeebaars komt uit Bretagne.
Zeebaars fileren en ontvellen kun je hier zien.
Hoe pladijs fileren ? Druk hier
Onze laatste maandmenu’s met de recepten.
Menu mei 2020 met word document
–Menu april 2020 met word document
-Menu maart 2020 met word document
–Menu februari 2020 met word document
–Menu januari 2020 met word document
Onze laatste maandmenu’s met de recepten.
-Menu maart 2020 met word document
–Menu februari 2020 met word document
–Menu januari 2020 met word document
–Menu december 2019 met word document
Op vragen in ‘hoe zoeken’
Met mogelijkheid om de recepten op te vragen.
Onze laatste maandmenu’s met de recepten.
–Menu februari 2020 met word document
–Menu januari 2020 met word document
-Contact formulier terug beschikbaar. Maak er gebruik van
-> Home – contact
-Nieuwe items in ons foto album
-> Interne keuken – foto album
eetfestijn 2019
kookvrienden
afscheid Frank 201912
Onze laatste maandmenu’s met de recepten.
Menu oktober 2020 met word document
–Menu mei 2020 met word document
–Menu april 2020 met word document
-Menu maart 2020 met word document
–Menu februari 2020 met word document
–Menu januari 2020 met word document
Menu eetfestijn 2019 aan 42€
kindermenu mogelijk
Cava met borrelhapjes
***
Huisgemaakte zalmterrine
***
Romige witloofsoep
***
Everzwijnfilet met herfstgroenten en zoete aardappelpuree
of
Het beste uit de Noordzee
***
Dame Blanche
of
Tiramisu met frambozen
***
Menu eetfestijn 2019 met word document
Onze laatste maandmenu’s met de recepten.
-Menu oktober 2019 met word document
-BBQ 2019, met word document en foto’s
-Menu september 2019 met word document
Met dank aan allen die we mochten verwennen op ons eetfestijn.
Hopelijk tot volgend jaar.
Onze laatste maandmenu’s met de recepten.
–Menu december 2019 met word document
–Menu eetfestijn 2019 met word document
-Menu oktober 2019 met word document
-BBQ 2019, met word document en foto’s
-Contact formulier terug beschikbaar. Maak er gebruik van
-> Home – contact
-Nieuwe items in ons foto album
-> Interne keuken – foto album
eetfestijn 2019
kookvrienden
afscheid Frank 201912
-Groepsfoto kookvrienden in de footer
(aanklikken)
Onze laatste maandmenu’s met de recepten.
Menu oktober 2019 met word document
BBQ 2019, met word document en foto’s
of via menu items ‘interne keuken’ – ‘foto album’
Menu september 2019 met word document
Menu juni 2019 Deldiche met word document
foto’s BBQ2019:
->interne keuken -> foto album
De Kookvrienden steunen de Huntington liga, Vlaams Brabant
Dankzij de vele en gulle giften van onze klanten tijdens ons laatste eetfestijn kon een mooie som van 1633,93€, de opbrengst van ‘den boek’, overgemaakt worden aan de ‘Huntington liga van Vlaams Brabant‘.
De heer Luc Erseel, die optrad als contactpersoon, was er heel blij mee.
Bedankt beste klanten en hopelijk tot eind november 2019 voor ons volgende eetfestijn
Onze laatste maandmenu’s met de recepten.
Menu mei 2019 met word document
Menu april 2019 met word-document
Menu maart 2019
–info pagina
-foto’s van ons ledenfeest maart ’19
>>interne keuken >>foto album
-Menu’s als Word document
>> Koken >> Menu’s als Word document
Onze laatste maandmenu’s met de recepten.
Menu maart 2019 met word-document
Menu februari 2019
Menu januari2019
-foto’s van ons ledenfeest maart ’19
>>interne keuken >>foto album
-Menu’s als Word document
>> Koken >> Menu’s als Word document
–Het verslag door Ring TV van ons laatste eetfestijn samen met een woordje uitleg over de ziekte van Huntington.
>>HOME >> Info
Onze laatste maandmenu’s met de recepten.
Menu maart 2019 met word-document
Menu februari 2019
Menu januari2019
Menu december 2018
Menu ledenfeest 2019.
Het ledenfeest, voor helpers en leden, gaat door op 9 maart in de parochiezaal te Elingen
Het verslag door Ring TV van ons laatste eetfestijn samen met een woordje uitleg over de ziekte van Huntington, opbrengst van “ den boek”, is terug te vinden op de pagina ‘Info’ onder het menu item ‘Welkom’
De website van de kookvrienden was na jaren aan vernieuwing toe, waardoor deze nu gebruiksvriendelijker en bereikbaarder wordt.
Wij gaan naar een volledige nieuwe lay-out, waarbij de globale opbouw werd herbekeken.
Het consulteren van onze menu’s met bijhorende zoekfunctie is eenvoudiger en efficiënter .
We hebben vandaag onze website “responsive” gemaakt waardoor deze via smartphone en tablet comfortabeler geraadpleegd kan worden.
Onze nieuwe site is echter nog niet 100% geüpdatet.
Veel van de vroegere menu’s met recepten moeten nog ingebracht worden.
Deze recepten worden dus, voorlopig, niet opgenomen in de voorziene selecties.
Tot nu werden enkel de menu’s met recepten vanaf 2015 opgenomen.
Hierdoor blijft onze oude site nog een tijdje online staan op dit internetadres .
Hopelijk voldoet onze vernieuwde website
aan jullie wensen !
Menu december 2018
Menu eetfestijn 2018
Maandmenu november 2018
Maandmenu oktober 2018
De website van de kookvrienden was na jaren aan vernieuwing toe, waardoor deze nu gebruiksvriendelijker en bereikbaarder wordt.
Wij gaan naar een volledige nieuwe lay-out, waarbij de globale opbouw werd herbekeken.
Het consulteren van onze menu’s met bijhorende zoekfunctie is eenvoudiger en efficiënter .
We hebben vandaag onze website “responsive” gemaakt waardoor deze via smartphone en tablet comfortabeler geraadpleegd kan worden.
Onze nieuwe site is echter nog niet 100% geüpdatet.
Veel van de vroegere menu’s met recepten moeten nog ingebracht worden.
Deze recepten worden dus, voorlopig, niet opgenomen in de voorziene selecties.
Tot nu werden enkel de menu’s met recepten vanaf 2013 opgenomen.
De oudere recepten zijn opvraagbaar op onze oude site, internetadres .
Op de nieuwe site is tijdens de overname fase enkel bereidingswijze te bereiken via de ingebouwde zoekfunctie.
Hopelijk voldoet onze vernieuwde website
aan jullie wensen !
Het zoeken zelf is een of-of-of- actie, op volledige woorden of een deel ervan.
De opbouw van deze selecties is de taak van de administrator.
De uit te voeren selecties worden ondergebracht in pagina’s.
De selecties zelf worden mogelijk gemaakt door de plugin ‘list posts categorys’.
Ze gebeuren aan de hand van de categorieën in de berichten/recepten.
De voorziene categorieën worden toegekend bij de inbreng van het recept.
De administrator zorgt ervoor dat de benodigde pagina’s, hoofd- met onderliggende, en de toe te kennen categorieën in de recepten aangemaakt zijn.
De selectie parameters worden ook ingebracht.
Zorgt er ook voor dat het verwijzing naar van onderliggende pagina’s, de zogenaamde ‘parmalinks’ reeds toegekend zijn in de bovenliggende pagina.
Deze ‘parmalinks’ worden aangemaakt bij het online zetten van de onderliggende pagina’s,
Aanmaak pagina’s met selectie parameters kan met de plugin ‘duplicate post’, copy van een bestaande,.
Kan uiteraard ook de berichten, recepten, inbrengen.
Voegt de gebruikers toe in de site.
Taakbeschrijving administrator.
Benodigde pagina’s, ‘permalinks’ en categorieën, die aanwezig moeten zijn wordt vermeld in onderstaand overzicht van de menu item’s. .
Alle recepten.
Pagina, ‘Alle recepten’ per menu gang als menu onderdeel van KOKEN.
Pagina’s per menu gang als onderliggende pagina van ‘Alle recepten’.
Bevatten alle recepten in alfabetische volgorde van de menu gangen.
Dit zijn de zes onderliggende pagina’s:
aperitieven – hapjes – voorgerechten – soepen – hoofdgerechten – nagerechten.
De selectie gebeurt per pagina via vermelde plugin op basis van volgende categorieën:
aperitief – hapje – voorgerecht – soep – hoofdgerecht – nagerecht.
Maandrecepten
Pagina, ‘Maandrecepten’, als menu onderdeel van KOKEN
Biedt de mogelijkheid om de maand te kiezen waarvan de recepten gewenst zijn.
Zodra de maand gekozen is komt men terecht op de pagina ‘Maandrecepten MAAND’, vb ‘maandrecepten januari’ als onderliggende pagina van ‘Maandrecepten’.
De manueel in te brengen link naar een onderliggende pagina gebeurt via een parmalink die gedefinieerd wordt in de onderliggende pagina.
Hierin worden alle recepten van die maand, seizoensgebonden, alfabetisch gelijst per menu gang.
De selectie gebeurt per pagina via vermelde plugin op basis van volgende categorieën: : aper01..12, hap01..12, voor01..12, soep01..12, hoofd01..12, nager01..12
Maandmenu’s
Pagina, ‘Maandmenu’s’, als menu onderdeel van KOKEN
Pagina ‘maandmenu’s’ bevat een tabel met per maand het laatste maandmenu alsook de menu’s van de eetfestijnen.
Tabel werd aangemaakt door de plugin ’table press’ ..
Tabel bevat twee voorname velden: ‘zoeken’ en ‘hyperlink’.
In het veld ‘zoeken’ geeft de gebruiker de gewenste maand of eetfestijn met jaartal in.
Eenmaal gevonden is het voldoende om te klikken op de ‘hyperlink’.
Dit veld roept dan de gewenste pagina, vb ‘Maandmenu’s januari ‘ op.
De selectie op deze pagina gebeurt via vermelde plugin op de categorieën:
-aanduiding maand:
aper01..12, hap01..12, voor01..12, soep01..12, hoofd01..12, nager01..12
-menujanuari …..menudecember
Opbouw site menu KOKEN.
Bestaande uit deze keuze items. Keuze uit volgende pagina’s.
B.1 Alle Recepten
B.1.1 Aperitieven
B.1.2 Hapjes
B.1.3 Voorgerechten
B.1.4 Soepen
B.1.5 Hoofdgerechten
B.1.6 Nagerechten
B.2 Maandrecepten
B.3 Maandmenu’s
B.4 Keuken termen, vaardigheden en tips
-Kopiëren pagina’s via plugin ‘duplicate post’: permalink aanpassen!!!!
-Plugin ‘list posts category zo geen category aanwezig in de recepten worden bij selectie alle laatste posts, recepten, van elke category weergegeven.
Oplossing: alle gebruikt of niet gebruikte categoriën aanmaken.
1.2 Auteur.
Brengt de recepten, als berichten, in.
Een auteur kan alleen berichten en recepten plaatsen.
Dus geen pagina’s en ook geen nieuwe categorieën.
Hij kan ook alleen zijn eigen berichten aanpassen, dus niet de berichten van anderen.
Een auteur kan afbeeldingen of andere media toevoegen aan een bericht, maar hij kan geen afbeeldingen of andere media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek. Ook reacties kunnen niet bewerkt of verwijderd worden door een auteur.
Opbouw recepten
Voorbereiding:
-*docx bestand openen als platte tekst zonder besturingstekens.
Kan in ‘notepad++’, of in brackets of … .
-bewerken: lege regels verwijderen
opkuisen, sturingstekens
aparte lijn per ingrediënt en per instructie…
-media:
nieuwe foto’s:
foto’s naar directory eigen PC met duidelijke naamgeving, vb 0518aardbeitaart
werkbare afmetingen 767 x 1024, ook voor invoeging in pagina’s
bestaande, uit oude site over te nemen
foto’s linken met oud recept dat als een bericht werd opgesteld.
nog verder uit te werken. via list categories??? opslaan als…
In WordPress, opmaak recepten:
inloggen:
hoe?
Toevoegen recept via plugin WP Ultimate Recipe
fig1. kies op dashboard ‘recepte’ en dan toevogen
fig2. Kopieer recept per recept vanuit platte tekst, notepad++
fig3. definieer recept regios en geef er een kleur aan.
fig4. druk op gebruiken onderaan recept
fig5. Vul recepten titel in. Is belangrijk, alfabetische selecties gebeuren hierop.)
vul het aantal porties of personen of ….in
duid de categorieën aan. Ieder recept moet minstens één categorie bevatten uit volgende drie groepen.
Menu gang algemeen. Opmaak alle recepten:
aperitief – hapje – voorgerecht – soep – hoofdgerecht – nagerecht
Menu gang met aanduiding maand. Opmaak maandrecepten
aper01..12, hap01..12, voor01..12, soep01..12, hoofd01..12, nager01..12
jaartal 1998 ….2018
Schermafdrukken in onderstaande ‘gallery’, handje en klikken.
1.2 Administrator
Voegt de overige, specifieke gebruikers toe in de site.
Maakt de pagina’s met hun ‘parmalinks’ en de toe te kennen categorieën
Zorgt ervoor dat de benodigde pagina’s, hoofd- met onderliggende, en de toe te kennen categorieën in de recepten reeds aangemaakt zijn. De categorieën in de recepten/berichten zijn de basis voor de selecties. De selectie gebeurt in de gekozen pagina dmv de plugin ‘list posts category’
Zorgt er ook voor dat de verwijzing naar deze pagina’s, de zogenaamde ‘parmalinks’ , aangemaakt in onderliggende pagina’s, reeds toegekend zijn in de bovenliggende pagina. Aanmaak pagina’s, cpoy bestaande, kan met de plugin ‘duplicate post’
Kan uiteraard ook de berichten, recepten, inbrengen.
Wat waar aanwezig moet zijn wordt vermeld in onderstaand overzicht van de menu item’s. .
Benodigde pagina’s met ‘permalinks’ en categorieën:
naar menu item via pagina: B.1 Alle recepten.
Pagina als menu onderdeel van KOKEN
pagina’s per menu gang:
aperitieven – hapjes – voorgerechten – soepen – hoofdgerechten – nagerechten.
categorieën: aperitief – hapje – voorgerecht – soep – hoofdgerecht – nagerecht:
naar menu item via pagina: B.2 Maandrecepten
per maand en per menu gang.
Hoofdpagina met de maanden als menu onderdelen van KOKEN
onderliggende pagina’s: maandrecepten januari, februari, maart, april, mei, juni, september, oktober, november, december.
vb. maandrecepten januari
parmalinks: naar maand aanduiding in bovenliggende pagina maandrecepten
categorieën: aper01..12, hap01..12, voor01..12, soep01..12, hoofd01..12, nager01..12
naar menu item B.3 Maandmenu’s
menu van de maand en per jaartal
Pagina als menu onderdeel van KOKEN
Hoofdpagina, ‘maandmenu’s’ met de maanden, januari….december, als menu onderdelen van KOKEN
Onderliggende pagina ‘maandmenu &maand keuze jaartal’
met de mogelijke jaartallen, 1998….2018
parmalinks: naar maand aanduiding in bovenliggende pagina, ‘maandmenu’s’
Bijkomende onderliggende pagina ‘maandmenu &maand &jaartal’
vb ‘maandmenu januari 2018’
parmalinks: naar jaar aanduiding in bovenliggende pagina, ‘maandmenu &maand jaartal’
Je kunt in WordPress meerdere gebruikers aanmaken. Deze gebruikers kun je één van onderstaande rollen geven. Bij iedere rol horen bepaalde rechten.
Beheerder (Administrator)
De beheerder heeft de meeste rechten. Hij of zij kan alle berichten, pagina’s en media bewerken en kan bovendien alle instellingen in het WordPress admin menu wijzigen. Zo kan de beheerder nieuwe gebruikers aanmaken en hun rol of wachtwoord wijzigen, plugins installeren of verwijderen, een ander theme installeren enzovoorts.
Het spreekt voor zich dat de beheerder rol alleen gegeven moet worden aan degene die de website beheert.
Redacteur (Editor)
De redacteur kan alle berichten en pagina’s op de website plaatsen en aanpassen, ook berichten en pagina’s die door iemand anders geschreven zijn. Daarnaast kan de redacteur alle media en reacties beheren.
De redacteur heeft geen toegang tot instellingen, plugins, widgets enzovoorts.
Redacteur is dus de ideale rol voor iemand die de content op je site beheert maar zich niet bezig houdt met updates, plugins of andere technische zaken.
Auteur (Author)
Een auteur kan alleen berichten plaatsen (dus geen pagina’s). Hij kan ook alleen zijn eigen berichten aanpassen, dus niet de berichten van anderen.
Een auteur kan afbeeldingen of andere media toevoegen aan een bericht, maar hij kan geen afbeeldingen of andere media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek. Ook reacties kunnen niet bewerkt of verwijderd worden door een auteur.
Auteur is een prima rol voor de persoon die nieuwsberichten plaatst of voor vaste gastbloggers.
Schrijver (Contributor)
Een schrijver kan berichten schrijven maar hij kan deze zelf niet publiceren. In plaats van de knop “publiceren” staat er bij iemand met de rol van schrijver “inzenden voor beoordeling”. Iemand met de rol van redacteur of beheerder moet het bericht vervolgens goedkeuren voordat het gepubliceerd wordt.
De schrijver rol is een prima rol als je een website hebt waar iedereen iets op kan schrijven, bijvoorbeeld een artikelsite of een site met veel eenmalige gastbloggers. Er is echter wel een nadeel bij deze rol: een schrijver kan zelf geen foto’s toevoegen dus dat zul je zelf moeten doen.
Abonnee (Subscriber)
Een abonnee kan hetzelfde als een normale bezoeker, artikelen en berichten lezen en eventueel een reactie plaatsen dus. Een abonnee kan zelf dus geen berichten plaatsen of aanpassen.
Het voordeel van een abonnee is dat je hem wel persoonlijk kan begroeten als hij is ingelogd, en hij kan een reactie plaatsen zonder alle gegevens in te vullen.
Ga naar http://www.de kookvrienden/wp-admin
Geef uw persoonlijke gegevens in.
Onze laatste 4 menu’s (handje, klikken en aan de slag):
nog in uitwerking
Bemerkingen bij huidige site in dit document.
Hoe ik de opbouw van deze site zie in dit document. Hoe realiseren?
Graag uw gewaardeerde aandacht voor ons komend eetfestijn.
Ons menu:
Eén volledig menu met keuze mogelijkheden in het hoofdgerecht en in de desserts.
Dit alles voor een kookvrienden prijsje van nog geen 40€.
Hapjes:
Humus met Noord-Afrikaanse salade
Pesto
Scampi, champignons en zachte curry room
Soep:
Soepje van vergeten groenten
Voorgerecht:
Lauw slaatje uit de Périgord
Hoofdgerecht
Kabeljauwhaasje dugléré
of
Hertenkalf met wintergarnituur
Dessert
Dame Blanche
Frambozen met Bulle en citroencrème
Kindermenu mogelijk.
Ons maandmenu van vorige maand.
September2017
The specified slider id does not exist.
Deze maand geen groente, vis of vlees, maar…suiker, een product dat we zo dikwijls gebruiken maar waar we niet meer bij stilstaan.
Het is al langer bekend dat suiker een goede conserverende werking heeft. Dit heeft te maken met het hygroscopisch karakter van de suiker, zoals ook zout dit bezit. Het wil zeggen dat het de neiging heeft om water aan te trekken zodat voor micro-organismen een ongunstig levensklimaat wordt gecreëerd. We noemen dit een osmotische druk.
In producten waar het suikergehalte hoger is dan 62% is de groei van micro-organismen quasi onmogelijk. Ook op gebied van conserveren is suiker primordiaal door zijn hechte en luchtdichte afsluiting.
We kunnen als volgt conserveren:
-confituren: vruchten en suiker worden in een zelfde hoeveelheid aan de kook gebracht.
-gelei: het sap van vruchten met dezelfde hoeveelheid suiker
-gekonfijte vruchten: vruchten worden herhaaldelijk door suikerstroop gehaald
-vruchten op siroop: vruchten worden in een weckpot onder een kokende siroop gedekt, en dan gesteriliseerd. Zo geven 500g suiker plus 5 dl water ongeveer ¾ liter siroop.
Voedingskleurstoffen worden door de consument steeds minder aanvaard, de kleurende eigenschappen van suiker zullen echter altijd ter discussie blijven. Zo zullen de kleuren van de karamels gebruikt worden bij verschillende desserten.
Na de tweede wereldoorlog kwam er sacharine op de markt, een product met een enorme zoetkracht. Toch is dit bijna niet meer te bespeuren want suiker laat zich niet zomaar vervangen. Toch vindt men tegenwoordig alle soorten van kunstmatige zoetjes die ons zogezegd moeten weerhouden om kilos bij te komen.
Deze helpen niet echt, het is zelfs bewezen dat niet persé de suikers de boosdoeners zijn van een slecht gebit.
Enkele tips:
Olijfolie is een prachtig natuurproduct. Een lekker en gezond voedingsmiddel maar ook een eeuwenoud kenmerk van de mediterrane keuken. Ruim 5000 jaar geleden werd olijfolie al intensief gebruikt in de landen rond de Middellandse Zee. Inmiddels ontdekken ook in ons land meer en meer keukenpieten de eindeloze mogelijkheden van dit ingrediënt. Geen wonder, want olijfolie is niet alleen lekker en veelzijdig; het is ook gezond. Wie wel eens heeft gereisd in Zuid-Europa heeft vast enkele heerlijke gerechten met olijfolie kunnen proeven. Maar ook oer-Belgische recepten krijgen een verrassende dimensie door het gebruik van olijfolie.
Puur fruitsap
Ruim 70% van de totale olijfolieproductie in de wereld komt uit de Europese Unie : Spanje, Italië, Griekenland, Portugal en Frankrijk zijn de leveranciers. De manier waarop olijfolie wordt gewonnen, is al duizenden jaren dezelfde. De perstechnieken zijn uiteraard enorm verbeterd, maar het plukken, selecteren en persen van olijven is nog altijd een arbeidsintensieve zaak.
Na het plukken worden de olijven gewassen, geplet en de brij wordt geperst. Hierna wordt de olie gescheiden van het vegetaal water. Olijfolie wordt daarom een fruitsap genoemd.
Benamingen en kwaliteiten
Indien de olie die zo wordt gewonnen beantwoordt aan de vele scheikundige samenstellings-, smaakcriteria en lage zuurtegraad (max. 1%) zoals bepaald door de Europese Commissie, dan is zij van de hoogste kwaliteitscategorie en krijgt zij de benaming Extra Vierge Olijfolie. Vierge Olijfolie is nog steeds een puur vruchtensap, maar met een zuurtegraad van max. 2%. Is de smaak, kleur, zuurtegraad niet correct, dan wordt zij zoals de meeste andere tafeloliën geraffineerd. Zij verliest kleur en smaak en krijgt gewoonweg de benaming Olijfolie.
De benaming “eerste koude persing” is achterhaald en dateert uit de tijd dat de persen nog niet zo krachtig waren. De huidige persen hebben zoveel kracht dat alle olie in 1 enkele persing wordt gewonnen. De hoogste kwaliteit wordt dus nu vooral aangegeven door de benaming “extra vierge olijfolie”.
Lekker gezond
Olijfolie is ook een gezond voedingsmiddel en past uitstekend in een evenwichtig eetpatroon. Wetenschappers zijn het erover eens dat olijfolie een belangrijke rol speelt bij de preventie van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Ook kan ze het risico op sommige soorten kanker verminderen, zoals darm- en borstkanker. Dat komt doordat olijfolie rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren hebben een positief effect op de kwaliteit van het cholesterol in ons bloed: ze verlagen gehalte ‘slechte’ cholesterol (LDL) en houden het ‘goede’ cholesterol(HDL) op peil.
Kooktips
Recepten op basis van vaste vetstoffen kunt u gemakkelijk aanpassen : 50g vaste vetstof staat gelijk aan 1 eetlepel olijfolie. Olijfolie bevat precies evenveel calorieën als andere plantaardige vetten : 9 Kcal/g.
Als u olijfolie gebruikt voor bakken, hou er dan rekening mee dat olie heel mooi uitvloeit bij het opwarmen en dat u er dus minder van nodig heeft.
Als u een vinaigrette maakt, kunt u het beste eerst de azijn (of citroensap) in een kommetje gieten en daarna de olijfolie toevoegen. Zo mengen de ingrediënten beter.
Om te weten of de olie op de juiste temperatuur is voor het bakken van aardappelen, groenten, fruit of vis, legt u gewoon een stukje brood in de pan. Borrelt de olie rond het brood dan is ze op temperatuur.
Geef uw favoriete olijfolie een persoonlijk aroma. Doe bijvoorbeeld verse basilicum, dragon, venkel of een paar pepertjes in de olijfolie fles. Sluit deze goed af en laat de kruiden op kamertemperatuur trekken. Al na een paar dagen proeft u het verschil. Trouwens, zo’n zelf op smaak gebrachte olijfolie is ook een leuk persoonlijk cadeau!
Bewaartip : Bewaar olijfolie in een goed gesloten fles, op een donkere plaats en bij kamertemperatuur, zo blijft ze gemakkelijk anderhalf jaar houdbaar.
Voor meer informatie en/of recepten :
Informatiecentrum van de Olijfolie
R. Vandendriesschelaan 5
1150 Brussel
Tel 02/7729125 Fax 02/7729740
E-mail : info@info-oliveoil.com
Is het angst voor het klonteren, kleven of aanbakken, die zoveel huisvrouwen en hobbykoks met een grote boog om rijst heen doet lopen? Toch kan er niets misgaan als U zich strikt aan de basisregels houdt. Het koken van rijst is makkelijker dan het bakken van aardappelen! En voor de angstige is er nog altijd snelkookrijst. Maar, alvorens de rijst te gaan koken is het prettig ook nog iets te weten over de verschillende soorten en hun eigenschappen.
Rijstkorrels zijn met een hard vlies, het kaf, omgeven. Het zachtere vlies daaronder, dat uit meerdere lagen bestaat, wordt het zilvervlies genoemd. Dit vlies beschermt de korrel en daarin zitten bovendien de meest vitamines, eiwitten en vet.
Rijst kan in 2 soorten worden onderscheiden :
Wat de bewerking betreft onderscheidt men 4 soorten :
Veel beroemde gerechten zouden zonder wijn nooit beroemd geworden zijn. Wijn verleent gerechten een heel speciaal en fris aroma, een aangenaam zure smaak en een fraaie kleur. Als basisregel geldt : bij lichte sausen witte wijn en bij donkere rode wijn.
Wijn moet altijd de gelegenheid hebben even in te koken, zodat het vocht en de alcohol kan verdampen en de smaakstoffen zich met het gerecht kunnen vermengen. Het is beslist niet nodig in de keuken een topwijn te gebruiken, maar van goede kwaliteit moet de wijn wel zijn. Al te zoete of te zure wijnen kunnen een gerecht bederven.
Tips :
Snel en geheel of gedeeltelijk gaar maken in weinig zeer heet vet in een open pan.
Gaar maken in ruim heet vet bij een temperatuur van 180 à 200°C.
Groenten bevatten vitamines, mineralen, sporenelementen, plantaardige eiwitten, maar weinig vet en koolhydraten. Celwanden van planten bestaan uit cellulose. Ons lichaam kan die cellulose niet veteren, maar deze vezelstof is wel belangrijk om de spijsvertering te bevorderen.
Om verlies van vitamines zoveel mogelijk tegen te gaan, is het goed de volgende regels in acht te nemen :
Schoongemaakte groenten moeten nooit eerst worden klein gesneden, maar altijd in z’n geheel worden gewassen. Zo blijven zoveel mogelijk van de in water oplosbare vitamines behouden. Laat kleingesneden groenten nooit onafgedekt staan, maar leg er altijd een vochtige doek omheen.
Vissen zijn hoogwaardige eiwitbronnen; hun vlees is luchtig van structuur en daarom licht verteerbaar. Hoewel ze niet zwaar op de maag liggen, geven ze gedurende langere tijd een verzadigd gevoel.
Hoe weet U of een vis vers is?
Verwijder ingewanden en spoel de vis goed schoon onder stromend water. Als de vis gepocheerd wordt, hoeft U niets meer te doen. Als men de vis gaat stoven of bakken, strooi dan kort voor de bereiding wat zout erover en besprenkel hem met citroensap. Het visvlees wordt daardoor steviger. Voorzichtig : laat met zout bestrooide vis nooit lang staan! Het zout onttrekt vloeistof aan de vis en men verkrijgt een droge vis zonder smaak.
Vis moet zo kort mogelijk en bij een zo laag mogelijke temperatuur worden bereid, om smaak en waardevolle stoffen zoveel mogelijk te behouden. Een goed bereide vis moet trouwens sappig zijn. Te lang gekookte vis valt uit elkaar, is droog, vezelig en smakeloos.
Recept voor brood
De hoeveelheid is altijd het zelfde namelijk
1kg bloem
600 cl water
70à80 gram gist
10 gr zout en 25 gr vetstof (olijfolie boter)
Alles kneden en goed bewerken
1 à 3 uur rusten
Daarna terug bewerken en rollen naar de gewenste vorm (groot brood broodjes enz)
½ à 1 uur rusten en afbakken in een voorverwarmde oven op 210 à 230 graden gedurende 45 minuten
Tips 1 kg bloem = twee broden van 1 kg
Kleine broodjes 12 à 15 min bakken
Men kan van alles toevoegen zoals noten zongedroogde tomaten spek eendenvet look olijven enz………………………………naargelang eigen smaak
Viljoensdrift Estate 2002 (Zuid-Afrika)
Werd vervaardigd met Colombar en Chenin blanc druiven.
Een bleekgele kleur, in de geur zeer aromatisch met tonen van tropisch fuit.
In de smaak sappig, licht rokerig en kruidig met een heerlijke frisse opwekkende afdronk.
Gekoeld serveren op ongeveer 10°C bij gegrilde vis met citroenboter, gekruide gerechten, asperges kan hij aan.
Zo jong mogelijk drinken.
Hoppescheuten
Elk jaar opnieuw rond eind februari, begin maart kondigt zich het nieuwe seizoen aan van de hoppescheuten.
De teelt van de hoppescheut kende 2 belangrijke centra: enerzijds de streek van Poperinge en anderzijds de streek van Asse. Deze locaties waren logisch want ze hadden rechtstreeks te maken met het brouwen van bier. Maar tegenwoordig laten de brouwers hun goedkope hop komen van tal van Oost-Europese landen, waardoor de teelt hier langzaam wegvalt en deze delicatesse bedreigd is.
De regio van Asse stond vroeger gekend om de schuur van de Europese hop, ze maakte 1/3 uit van de totale markt. Nu vinden we nog hooguit 5 telers in de regio.
Napoleon is een van de eerste boosdoeners geweest, hij verplichte de boeren om graan te kweken voor zijn leger in plaats van hop. Daarna hebben Polen en vooral Tsjechië heel goedkope hop binnengevoerd.
Een der meest gekende soorten hop is de Hallertau.
Hop is een plant die een gematigd klimaat nodig heeft met tamelijk veel vochtigheid. De planten groeien aan ranken tot wel 10 m hoogte. Het is een plant dat ook snel ziektekiemen overneemt waardoor soms hele velden aangetast worden.
In het voorjaar, eind februari, begin maart, wanneer de eerste zonnestralen de plant weer tot leven brengen, beginnen net onder de grond kleine uitschieters zich te vormen.
Deze schieten op planten van een10 tal jaar oud. Hier begint de boer te wroeten in de koude grond. Op de plant worden maar een 4 tal uitlopers geselecteerd die de hop gaan produceren. De andere scheuten worden weggesnoeid, hetgeen ons de fel gegeerde scheuten oplevert.
De hopbellen worden eind augustus geoogst.
Dit is een zeer intensief gebeuren daar alles met de hand gebeurt. Eenmaal geoogst worden de ranken gehakseld voor het maken van compost dat dienst doet voor het volgende jaar. Vroeger kenden deze scheuten echter niet dezelfde waardering.
Ze waren een goedkope voedingsbron voor de arme mensen.
Deze kwamen in de akkers werken voor het snoeien en namen dan de scheuten mee om thuis op te eten.
Vijftig jaar geleden werden de scheuten zelfs nog in conserven op de markt gebracht, hetgeen aangeeft dat het hier om een doodgewone groente ging.
Vandaag de dag zal men door de schaarste en de intensieve handarbeid al snel tussen de 55 Euro en de 150 Euro per kilo betalen.
Uiteraard proberen mensen via hydrocultuur de seizoenen te verleggen van deze delicatesse. Maar ik blijf erbij, seizoen is seizoen!
De truffel is een soort van paddestoel die men ondergronds aantreft.
Door middel van zijn mycelium is hij verbonden met de wortels van sommige boomsoorten.
Er bestaan tientallen soorten maar de twee belangrijkste zijn de “Zwarte truffel“ en de “Witte truffel”.
Met de zwarte truffel bedoelen we de “Périgord truffel” of officieel de “Tuber Melanosporum”.
Deze wordt uitsluitend geoogst van november tot maart.
Met de witte truffel bedoelen we de “Alba truffel” of “Tuber Magnatum”.
Beide hebben een totaal verschillende culinaire toepassing, de zwarte truffel leent zich het meest tot warme bereidingen, waar de witte truffel enkel voor koude bereidingen dient.
Truffels opsporen kan op drie manieren.
Eén van de oudste methodes is het gebruik van een varken. De varkens herkennen de truffelgeur omdat deze te vergelijken is met zijn hormonale paringsgeur. Nadeel is dat hij moeilijk handelbaar is en eens hij een truffel op het spoor is moet men snel zijn opdat hij zich anders zelf zou tegoed doen aan deze kostbare schat. Het voordeel is echter dat men hem niet hoeft af te richten.
Een tweede methode is de hond. Het is de meest gebruikte methode maar ook de meest intensieve, gezien de opleiding van de truffelhond een jaar in beslag neemt. Het gebeurt wel eens dat zulke honden gestolen worden om op zoek te gaan naar de zwarte diamant.
Een derde methode heet in de Périgord “à la mouche” of met de vlieg. Het bestaat erin om de truffelvlieg die zijn eitjes op de truffel legt in het oog te houden. Telkens wanneer ze ondergronds gaat wordt een stokje geplaatst om te markeren. Zo ontstaat een ringpatroon en kan men zeker zijn dat in het midden hiervan een schat ligt te wachten. Weinigen gebruiken echter nog deze methode.
In de hedendaags tijd is het dus de hond die de grootste rol heeft. Meestal gebruiken ze hiervoor de “Bearded Collie”. Hij geniet dezelfde opleiding als de drugshond. Er bestaan zelfs wedstrijden voor het vinden van een truffel. Het Franse record staat op 54 seconden voor het vinden van 6 truffels op een oppervlakte van 25 m2.
Er zijn 3 classificaties:
De categorie Extra is voorbehouden aan superieure kwaliteiten. De truffel moet gaaf zijn en vrij van parasietenschade en minstens 30 gr wegen.
De categorie 1 is de goede kwaliteit en moet 10 gr wegen.
Categorie 2 is de rest en wordt veelal gebruikt voor truffeljus
Trufologie:
De truffel leeft in constante symbiose met een boom. Dit wil zeggen dat beide elkaar nodig hebben. De boom geeft zijn kalkrijke sappen door aan de truffel (vandaar de witte nerven in deze) en de truffel zorgt op zijn beurt voor een betere opname van mineralen aan de boom.
De wilde truffel is echter zeer zeldzaam geworden. Tegenwoordig legt men plantages aan van eikenbomen waarvan de wortels met truffelsporen worden geïnfecteerd.
Surf ook eens naar www.truffe-perigord-noir.com.
Joanis
Vin du Pays de Vaucluse nabij Avignon
Cépage : samenstelling van Viognier en Chardonay
Dit wijnhuis produceert wijnen die kwalitatief zeer goed liggen.
Deze Joanis mag de “Appelation d’origine Contrôlée” niet dragen omdat er Chardonay in de wijn is verwerkt. Deze druif mag echter niet in deze streek worden gebruikt.
Zeer mooi aroma en mooie mond.
Zeer aangenaam bij aperitief, gegrilde vis of vis met saus verwerkt.
Receptentip: osso-buco van staartvis.
Domaine de Cause – Cahors – AC 2000
Dit huis produceert 4 wijnen : een rosé Cahors, le Domaine de Cause, La Lande de Cavagnac en Notre Dame des Champs.
Cépage : samenstelling van Auxerrois en Merlot.
Het gaat hier om een soepele, fruitige, tanninerijke wijn te drinken rond 16 à 18 °C.
Ideaal bij rood vlees, eendenlever, eend en truffel
Receptentip: Blini van aardappel met verse wintertruffel
© de kookvrienden
Suiker een dagelijks product
Deze maand geen groente, vis of vlees, maar…suiker, een product dat we zo dikwijls gebruiken maar waar we niet meer bij stilstaan.
Het is al langer bekend dat suiker een goede conserverende werking heeft. Dit heeft te maken met het hygroscopisch karakter van de suiker, zoals ook zout dit bezit. Het wil zeggen dat het de neiging heeft om water aan te trekken zodat voor micro-organismen een ongunstig levensklimaat wordt gecreëerd. We noemen dit een osmotische druk.
In producten waar het suikergehalte hoger is dan 62% is de groei van micro-organismen quasi onmogelijk. Ook op gebied van conserveren is suiker primordiaal door zijn hechte en luchtdichte afsluiting.
We kunnen als volgt conserveren:
-confituren: vruchten en suiker worden in een zelfde hoeveelheid aan de kook gebracht.
-gelei: het sap van vruchten met dezelfde hoeveelheid suiker
-gekonfijte vruchten: vruchten worden herhaaldelijk door suikerstroop gehaald
Château Bel Air
100% Savignon – Briljant licht goudkleurig.
Droge fruitige wijn met een elegant bouket.
Deze wijn wordt jong gedronken om ten volle van zijn fruitigheid te genieten.
Suggestie : Schartongfilets in filodeeg met spinazie en gerookte zalm in harmonie van waterkers emulsie.
Montepulciano d’Abruzzo
100% Montepulciano – Rijk fruitig bouket.
Aangename tanines en soepele aangename wijn op het fruit gericht.
Suggestie : Varkenshaasje in een groen kruidenjasje met gerookt spek, sesamaardappeltjes en een bouillon van gember en olijven.