Grietfilet, gebakken met sluimerwten
Porties 4
Ingredienten
- 320 g griet zuivere, filets
- 200 g sluimerwten
- 1 sjalot
- 1/3 bot bieslook
- 1 glas witte wijn
- visfumet
- 2 dl room
- 100 g boter
Instructies
- De sjalotten reinigen, fijn snijden en stoven in boter zonder te kleuren.
- Deglaceren met witte wijn, wat laten inkoken, visfumet erbij en daarna de room, waarna we het op een zacht vuurtje laten trekken.
- Daarna door een zeef steken, afsmaken en voor het op dienen opwerken met boter en de fijn gesneden bieslook.
- De sluimerwten versnijdt men in de lengte in fijne julienne en kookt deze beetgaar in kokend, gezouten water om daarna direct in ijskoud water te laten schrikken.
- Voor gebruik snel opwarmen in boter, gekruid met peper en zout.
- De vis kruiden, in een weinig bloem wentelen en bakken in een pan met boter en olijfolie.
- Daarna verder garen in een voorverwarmde oven.
- Bediening
- Op een warm bord maakt men een sokkel van de groentjes en bedekt deze ¾ met de vis.
- De saus nappeert men rond de vis en de groenten.
- Men werkt af met een waaier van tomaat en een mooi takje platte peterselie.
Notities
Als men vis in de bloem wentelt om te bakken, deze dan zo vlug mogelijk bakken, zonde hem opeen te leggen, daar de bloem smelt en begint te plakken! Vis bakken in boter als volgt : daar de boter niet tegen te hete temperatuur bestand is, steeds opnieuw verse nootjes boter bijvoegen zodat men geen zwarte punten krijgt. Daarom is het ook aan te raden om er een scheut olijfolie bij te doen.