Tongfilets, consommé met saffraan.-944-

 

Afdrukken

Tongfilets, consommé met saffraan.-944-

Ingredienten

  • 6 tongfilets vraag ook de graten aan de visboer
  • 1 wortel
  • 2 sjalotten
  • 1 prei enkel het wit
  • 1 venkelknol
  • 2 tomaten
  • ½ l wijn droge witte
  • 1 snuifje saffraandraadjes
  • ½ l water
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 sheutje olijfolie
  • peperkorrels zwarte
  • zout

Instructies

  • Snij de visgraten met een groot mes in grove stukken
  • Schil de wortel en pel de sjalotten. Maak de prei schoon. Snij de venkelknol in tweeën en bewaar het loof. Verwijder het hart van de knol en snij de helften in sneden. Was de tomaten, snij ze in blokjes en zet opzij.
  • Doe de visgraten en de zonnebloemolie in een grote stoofpan. Zet op een hoog vuur en laat bakken tot de graten lichtjes bruin beginnen te kleuren. Giet er de wijn bij en laat inkoken tot alles bijna droog gekookt is.
  • Voeg de wortel, de sjalotten, de prei, de saffraan, zout en peperkorrels toe en zet onder koud water. Breng aan de kook en laat 30 minuten doorkoken.
  • Zet het vuur uit en laat de bouillon 30 minuten trekken. Bekleed een vergiet met een vochtige keukenhanddoek en zeef voorzichtig de bouillon door in een schone pan.
  • Breng indien gewenst verder op smaak en hou de bouillon warm op een heel laag vuur.
  • Breng 2 liter water aan de kook, voeg wat zout toe en kook de snede venkel 5 minuten.
  • Snij de tongfilets in 3 stukken. Zet het vuur onder de bouillon uit, leg er de stukken vis in en laat 10 minuten garen: schakel het vuur niet meer opnieuw in.
  • Laat de stukken tongfilet voorzichtig uitlekken en verdeel ze over de borden. Leg er venkel en een paar blokjes tomaat bij en giet er de warme consommé over. Decoreer met plukjes venkelloof en een scheutje olijfolie en serveer meteen.

Notities

Robert Soetemans