Zalm. Gebakken wilde zalm in een Bordelaise saus
Porties 1
Ingredienten
- 80 à 100g zalm filet, per persoon, zonder vel
- 1 snede spek fijne en gerookt
- 6 zilveruitjes verse, per persoon
- 1 weinig kervel
- _____Voor de saus
- rode wijn
- kalfsfond poeder en water
- boter
- pezo
- _____Garnituur
- dille
- bladerdeeg in maanvorm, fleuron
- courgette d’s van gebakken
- weinig look
Instructies
- De zalm fileren en ontvellen en in moten verdelen van 80 à 100g.
- Het sneetje spek erom heen doen.
- De zalm afbakken in boter en olijfolie, kruiden met peper en een weinig zout.
- (de zalm niet gans doorbakken, is anders veel te droog)
- Voor de saus:
- De uitjes pellen en in boter gaarstoven.
- Deglaceren met rode wijn en een weinig laten inkoken.
- Bevochtigen met de kalfsfond en wat laten trekken.
- Afsmaken met peper en zout en verse boter.
- Op einde afwerken met verse afgewerkte kervelpluksels.
- De courgettes in D’s (dobbelsteentjes) snijden en bakken zonder kleuren in olijfolie, look en peper en zout.
- Afwerking:
- Wat courgettes in het midden van het bord schikken, de zalm erop en naperen met de saus. Garneren met dille en fleuron
Notities
Bladerdeeg steeds bestrijken met eigeel en koffie, geeft mooiere kleur. Alle graten steeds van de filets verwijderen, door met een mes van staart naar kop te wrijven. Hierdoor komen de graten bloot te liggen, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Zilveruitjes pellen makkelijker als men ze in water legt.