Zweedse balletjes
Porties 4
Ingredienten
Gehaktmengsel
- 500 g gemengd gehakt varkens kalf en rund
- 250 ml volle melk
- 75 g broodkruim
- 1 ei
- 1 ui
- pezo
- 1 theelepel allspice of een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot…
Aardappel puree
- 800 g aardappelen vastkokend
- scheut melk
Bessen
- 300 g lingonberry's vossenbes, of veenbessen diepvries
- 70 g suiker
Rode wijn saus
- rode wijn
- scheut porto
- scheut cognac
- 1 dl room
- 2 sjalotten
- teentje look
- laurier
- tijm
- pezo
- boter
Bijgerecht
- 1 komkommer
- 0,5 dl suiker
- 0,5 dl azijn witte
- 0,5 dl water
- snuifje pezo
- peterselie fijngehakt
Instructies
Gehaktmengsel
- Broodkruim weken in de melk. Ui snipperen, glazig bakken en afkoelen
- Alles heel koud mengen, kneden tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel. Balletjes rollen.
- De balletjes bakken. Eventueel op voorhand garen in bouillon bij grote hoeveelheden.
Rode Bessen
- Bessen mengen met suiker, niet te zoet. Niet opwarmen, wordt koud geserveerd Stevig doorroeren vooraleer te serveren
Rode wijn saus
- Sjalotten en look bakken in boter
- Alle saus ingrediënten laten inkoken
Aardappel puree
- Smeuïge aardappel puree maken met een ei, beetje melk en wat zout
Bijgerecht
- Komkommer met dunschiller in fijne lange dunne plakjes snijden.
- Meng de azijn, water, suiker, peper en zout in een grote kom tot de suiker opgelost is.
- Voeg de komkommer en peterselie aan toe en meng goed. Laat eventjes staan voor het serveren.
Notities
Christer Elfving