Witloofsoep met varkensschenkel en mosterd.
Het witloof en de varkensschenkels zorgen voor een heerlijk soepje waar elke
Belg alleen maar tevreden mee kan zijn. De twee hoofdingrediënten in deze soep
zijn bovendien allebei oer-Belgisch, en dus ook van topkwaliteit!
Porties 4
Ingredienten
- 3 ajuinen
- 2 teentjes look
- 3 stengels selder
- 2 stengels prei
- 12 witloof
- 2 aardappelen
- 3 l groentebouillon
- enkele takjes tijm
- enkele blaadjes laurier
- 2 varkenshammetjes gepekeld
- scheutjes room
- 3 eetlepels graanmosterd
- 1 bussel bieslook voor de afwerking
Instructies
- Pel de uien en snijd ze grof. Laat een klont boter smelten in een grote pot en stoof er de uien in aan. Voeg er ook de geplette look aan toe.
- Spoel het wit van prei en de selder onder koud water, snij beide grof en voeg de groenten toe. Snijd het grootste deel van de pijltjes witloof grof en voeg ze toe. Een klein deel houd je over om de soep mee af te werken.
- Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en voeg ze toe. Bevochtig de groenten met de bouillon. Maak een verse kruidentuil met de tijm en de laurier en leg hem in de soep.
- Voeg er een flinke snuif zout en een snuif zwarte peper aan toe, leg de varkensschenkels erbij en breng de soep aan de kook. Laat de soep een klein uurtje rustig koken.
- Snijd de rest van het witloof fijn en houd het even apart.
- Haal de hammetjes en de kruidentuil na de gaartijd uit de soep. Pluk het vlees van de hammetjes, voeg de room toe aan de soep en mix de soep glad.
- Breng de soep op smaak met de mosterd, peper en zout en voeg het vlees van de hammetjes en de fijngesneden witloof toe. Roer alles nog eens goed onder elkaar en werk af met wat fijngesneden bieslook.
Notities
Jeroen Meus Dagelijkse kost