Suiker

Suiker een dagelijks product

Deze maand geen groente, vis of vlees, maar…suiker, een product dat we zo dikwijls gebruiken maar waar we niet meer bij stilstaan.

Het is al langer bekend dat suiker een goede conserverende werking heeft. Dit heeft te maken met het hygroscopisch karakter van de suiker, zoals ook zout dit bezit. Het wil zeggen dat het de neiging heeft om water aan te trekken zodat voor micro-organismen een ongunstig levensklimaat wordt gecreëerd.  We noemen dit een osmotische druk.
In producten waar het suikergehalte hoger is dan 62% is de groei van micro-organismen quasi onmogelijk.  Ook op gebied van conserveren is suiker primordiaal door zijn hechte en luchtdichte afsluiting.
We kunnen als volgt conserveren:
-confituren: vruchten en suiker worden in een zelfde hoeveelheid aan de kook gebracht.
-gelei: het sap van vruchten met dezelfde hoeveelheid suiker
-gekonfijte vruchten: vruchten worden herhaaldelijk door suikerstroop gehaald