Alhoewel de hoeveelheid absoluut niet alleen het welslagen van een maaltijd mag bepalenis het toch noodzakelijk om de voorbereiding ervan te starten met een duidelijk overzicht van de benodigde ingrediënten met hoeveelheden.
De benodigdheden en de hoeveelheden ervan worden ook nog verder bepaald door:
- de omstandigheden, feest en de duur ervan, seizoen en tijdstip middag of avond…
- de gasten, kinderen, grote eters..
- samenstelling van het menu zelf, drie gangen, lunch of …
- …
Een andere factor is dat koken geen exacte wetenschap is zodat een persoonlijke toets steeds welkom is. Dus ook in de aanschaf van de ingrediënten.
Tenslotte zal de kennis en de ervaring van de kok doorslaggevend zijn.
Toch proberen we een aantal zeer algemene vuistregels te geven qua hoeveelheden.
De voorgestelde hoeveelheden zijn voor één volwassen persoon gerekend,
voor kinderen onder de 12 jaar rekenen we de helft.
Voor een volledige maaltijd rekenen we 500 à 600g
Aperitief:
- volwassenen een 3-tal apero’s
- kinderen ook een 3-tal glazen frisdrank
Hapjes:
- 4 à 5 stuks lijken meer dan voldoende. Chips, kaasblokjes… inbegrepen.
Soep:
- 1 liter soep is meer dan voldoende voor 3 personen.
Voorgerecht:
- vlees: 75g
- vis: 100g
Hoofdgerecht:
- Vlees:
- zonder been:150g
- met been: 175g
- stoverij, blanquette of ragout: 250g
- Vis:
- gefileerd:200g
- niet gefileerd:250g
- Groenten
- klaargemaakt : 120 à 150g
- Aardappel, frit,…200 à 350g
- Pasta 80 à 100g
- Rijst; 80 à 100g
Nagerecht:
- één portie, 125g