Lamskroon met kruidenkorstje -903-

Print Friendly, PDF & Email

 

Afdrukken

Lamskroon met kruidenkorstje -903-

Porties 4

Equipment

  • een blender
  • een zeef

Ingredienten

Kruidenkorst

  • 50 g boter
  • 0,5 bussel peterselie
  • 0,5 bussel bussel kervel
  • 0,5 bussel bussel bieslook
  • enkele takjes dragon
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 teentje look
  • pezo
  • 50 g paneermeel

Lamskroon

  • 2 lamskronen
  • boter

Witte wijnsaus

  • 1 ajuin
  • paar blaadjes salie
  • enkele takjes rozemarijn
  • witte wijn
  • 0,5 l lamsfond

Groentjes

  • 500 g asperges witte
  • 250 g erwten diepvries
  • 8 worteltjes kleine, mogen geheel blijven
  • boter
  • pezo
  • tijm
  • beetje rozemarijn .
  • laurier

Gratin

  • 750 gr aardappelen vastkokende
  • boter
  • 1 ui flinterdunne ringen
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • enkele takjes tijm verse, fijngesneden
  • enkele takjes rozemarijn fijngesneden
  • 2,5 dl kippenbouillon
  • pezo

Instructies

Kruidenkorst

  • Smelt de boter
  • Snij de peterselie, kervel, dragon en bieslook grof en doe ze in de blender. Voeg het teentje look een lepel mosterd toe. Kruid af met peper en zout. Giet de gesmolten boter bij in de blender en mix fijn.
  • Voeg paneermeel toe aan de kruidenmix. Blender opnieuw tot je een kruidenpapje hebt. Laat de kruidenboter opstijven in de koelkast.

Lamskroon

  • Snij de lamskroon proper en ontvlies. Kruid met peper en zout.
  • Smelt de boter en schroei de lamskroon dicht aan beide zijden. Leg de lamskroon in een ovenschotel en wrijf de bovenzijde in met de kruidenboter.
  • Bak de lamskroon in een oven van 180°C gedurende 8 à 10 min. Check regelmatig.

Witte wijnsaus

  • Snij de ui fijn. Smelt een klontje boter in een pannetje, bak de ui en eventuele vleesrestjes van de lamskroon. Voeg de salie en rozemarijn toe. Blus met een flinke scheut witte wijn en laat even inkoken. Voeg de lamsfond toe en laat verder inkoken.

Groentjes

  • Witte asperges schillen in grote stukken snijden en blancheren
  • De erwten en de kleine worteltjes ,die mogen geheel blijven , blancheren. Aanstoven in boter Tijm en een beetje rozemarijn toevoegen. Kruiden met pezo

Gratin

  • Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Gebruik hiervoor eventueel een keukenrobot of mandoline .
  • Vet 4 ovenschaaltjes in met boter ( of gebruik 1 grote ). Schik de aardappelen dakpansgewijs op de bodem . Leg hierop enkele stukjes ui , knoflook , tijm en rozemarijn . Breng op smaak met peper en zout (niet teveel de bouillon is al zout) en giet er de , kokende , bouillon over.
  • Dek af en zet gedurende 45 min. In een voorverwarmde oven op 180 °

Afwerking

  • Haal de lamskroon uit de oven en hou warm onder een aluminiumfolie. Zeef de saus en roer er een klontje boter onder.
  • Zet de lamskroon nog even onder de grill, vlak voor het serveren.
  • Leg een beetje groenten op het bord, snij het vlees tussen 2 kroontjes door en leg op de groenten. Werk af met een beetje wijnsaus en serveer.

Notities

Dagelijkse kost - Robert