Duif, klaarsoepje met sherry
Porties 12 liter
Ingredienten
- 20 duiven wilde als 't kan
- 1 kg ui
- 1 kg prei
- 1 kg selder
- 1 kg Wortelen
- tijm
- laurier
- 15 l bouillon gevogelte, water
- _____Klarifikatie:
- 750 g ui
- 750 g selder
- 750 g wortels
- 1 kg filet Americain zuivere
- 1.2 kg tomatenpuree
- 30 eiwitten
- enkele schelpen
- enkele peperbolletjes
- zout
Instructies
- De gereinigde en gepluimde duifjes in koud water (15l) aan de kook brengen.
- Goed ontvetten en afschuimen.
- Als het water helder blijft voegt men er de gewassen en niet te dik gesneden groenten toe.
- Dit alles laat men nakoken op een vuurtje.
- Als de duifjes gaar zijn, eruit nemen, het vlees van de karkassen verwijderen en in blokjes snijden.
- De blokjes met wat vocht bewaren voor later gebruik.
- Daarna steekt men de bouillon door een puntzeef, terug aan de kook brengen en wat afsmaken met zout en eventueel met wat kippenbouillon.
- De klarificatie
- De klarificatie is een keukenterm waaronder men bedoeld dat alle ingrediënten door behulp van eiwitten, groenten en filet americain, naar boven komen te drijven en men enkel de klare bouillon overhoud.
- De groentjes (ui, selder, wortel) schoonmaken en goed wassen.
- Ze niet te grof snijden en mengen met het eiwit, de schelpen, americain, tomatenpuree en de peperbollen.
- Dit geheel al roerend bij de kokende bouillon brengen.
- Op een zacht vuurtje laten trekken (NIET meer roeren!!!) ongeveer 1 uur.
- Door een fijne zeef met vochtige neteldoek of handdoek doen.
- Niet meer laten koken eens hij doorgezeefd is anders komen er velletjes in.
- Bediening
- De consommé wordt zeer heet maar niet kokend opgediend.
Notities
Als garnituur worden stukjes duif, gehakte kervel of bieslook en sherry gebruikt. Afwerking: De consommé wordt liefst in een consommétas opgediend met als garnituur stukjes duif, gehakte kervel of bieslook en een weinig sherry.