Vistips

Print Friendly, PDF & Email

Vissen zijn hoogwaardige eiwitbronnen; hun vlees is luchtig van structuur en daarom licht verteerbaar. Hoewel ze niet zwaar op de maag liggen, geven ze gedurende langere tijd een verzadigd gevoel.

Hoe weet U of een vis vers is?

  • De kieuwen zijn van binnen lichtrood en voelen stevig aan.
  • De ogen staan helder en glanzend.
  • De slijmhuid is glad en onbeschadigd.
  • De vis ruikt naar zee en water en zeker niet vissig.

Verwijder ingewanden en spoel de vis goed schoon onder stromend water. Als de vis gepocheerd wordt, hoeft U niets meer te doen. Als men de vis gaat stoven of bakken, strooi dan kort voor de bereiding wat zout erover en besprenkel hem met citroensap. Het visvlees wordt daardoor steviger. Voorzichtig : laat met zout bestrooide vis nooit lang staan! Het zout onttrekt vloeistof aan de vis en men verkrijgt een droge vis zonder smaak.

Vis moet zo kort mogelijk en bij een zo laag mogelijke temperatuur worden bereid, om smaak en waardevolle stoffen zoveel mogelijk te behouden. Een goed bereide vis moet trouwens sappig zijn. Te lang gekookte vis valt uit elkaar, is droog, vezelig en smakeloos.