Groentenweetjes

Print Friendly, PDF & Email

Groenten bevatten vitamines, mineralen, sporenelementen, plantaardige eiwitten, maar weinig vet en koolhydraten. Celwanden van planten bestaan uit cellulose. Ons lichaam kan die cellulose niet veteren, maar deze vezelstof is wel belangrijk om de spijsvertering te bevorderen.

Om verlies van vitamines zoveel mogelijk tegen te gaan, is het goed de volgende regels in acht te nemen :

  • Gebruik groenten altijd zo vers mogelijk.
  • Wie zich richt naar de seizoenen krijgt groente met vitamine en koopt goedkoop in.
  • Is bewaren noodzakelijk, wikkel de groenten dan in papier of in een vochtige doek en berg ze koel en donker op.

Schoongemaakte groenten moeten nooit eerst worden klein gesneden, maar altijd in z’n geheel worden gewassen. Zo blijven zoveel mogelijk van de in water oplosbare vitamines behouden. Laat kleingesneden groenten nooit onafgedekt staan, maar leg er altijd een vochtige doek omheen.