Sint-Jakobsnootjes met speculaas en gekaramelliseerd witloof -942-
Porties 4 pers
Ingredienten
- 8 Sint-Jakobsnootjes met koraal en de lege schoongemaakte schelpen.
- 2 kropjes witloof
- 10 cl porto witte
- 4 speculaasjes
- 1 koffielepel venkelzaadjes
- 1 tak bonenkruid
- 1 takje bladpeterselie
- 10 g boter
- 2 el olie
- versgemalen peper en zout
Instructies
- Spoel de Sint-Jakobsnootjes onder stromend water en leg ze op keukenpapier.
- Snij de harde onderkant van het witloof weg en snij de kropjes in de lengte fijn. Stoof ze 5 minuten in een braadpan in de boter. Kruid ze met peper en zout en blus met de porto. Laat iets inkoken en schep alles uit de pan.
- Giet de olie in dezelfde pan, zet op een hoog vuur en bak de Sint Jakobsnootjes. Kruid ze met peper en zout. Mix de speculaasjes grof met de venkelzaadjes.
- Bestrooi de Sint-Jakobsnootjes met het speculaasmengsel zodra ze aan beide kanten mooi gekarameliseerd zijn en laat nog 30 seconden bakken terwijl je ze voortdurend omdraait.
- Dresseer de Sint-Jakobsnootjes in de schelpen en schik er de witloof bij. Voeg blaadjes bonenkruid toe en decoreer met de peterselie. Serveer meteen.
Notities
Robert Soetemans