Kalfszwezerik Dyonaise met groene asperges
Porties 4 pers
Ingredienten
- 700 g kalfszwezerik 180 g pp
- 1 4 asperges groene
- beetje ui
- wortel
- selder
- tijm
- laurier
- 1 soeplepel mosterd goedevan de streek van Dijon of Gentse Tierentyn.
- weinig bloem
- pezo
- bindmiddel
- 1 glas witte wijn
- 1 glas room
- Wat peterselie gehakte voor de af werking
Instructies
- Men reinigt de zwezeriken en laat deze een tweetal minuten in bijna kokend water trekken, waarna we ze schrikken in ijswater .
- Terug reinigen en pareren. De groentjes kuisen en wassen en in fijne brunoise snijden. Deze aanstoven zonder te kleuren, de zwezeriken erop leggen en de wijn toevoegen. Laten koken en dan wat kippenfond bijdoen tot de zwezeriken bijna onder staan. Een 20 tal minuten op een zacht vuurtje laten trekken .
- Ondertussen de groene asperges reinigen en bakken in boter en afkruiden met peso.
- De zwezeriken uit het kookvocht halen en dit vocht door een zeef steken, laten inkoken, de room bijdoen en terug een weinig laten trekken. Op het laatste een weinig binden, afmaken met de mosterd en op smaak brengen.
- De zwezeriken in schuine sneden snijden, een vinger dik, in een weinig gekruide bloem wentelen en krokant bakken in hete boter, kruiden met peper en zout.
Notities
Op een warm bord de asperges schikken, de zwezerik ertegen en de saus er mooi rond doen. Afwerken met gehakte peterselie. Tips van de chef: Een zwezerik is een groeihormoon dat bij jonge dieren en mensen voorkomt maar bij het ouder worden verdwijnt. Kalfzwezerik vindt men in de nek en bij het hart. De beste zijn deze van het hart, de nek zwezeriken worden vooral gebruikt om terrines te maken. Het is zeer fijn organenvlees om te consumeren.