Scampi, bavarois met Mechelse asperges
Porties 6
Ingredienten
- 600 g asperges Mechelse
- 36 scampi 16/20
- 5 dl visfumet
- 7 blaadjes gelatine
- 6 dl room verse
- 300 g spinazie verse
- 5 dl kippenbouillon
- 6 sneetjes gandaham
Instructions
- Reinig en schil zorgvuldig de asperges.
- Kook ze daarna beetgaar in ruim kokend gezouten water.
- Leg de sneetjes Gandaham op boterpapier in een matige warme oven om te drogen.
- Pel de scampi en voeg de pellen toe aan de fumet en laat nog een 5-tal minuten trekken.
- Zeef de fumet. Hou circa 2 dl apart.
- Pocheer in de fumet de scampistaartjes en snij ze daarna in stukjes.
- Week de gelatineblaadjes en voeg deze toe aan de overige fumet.
- Hou 2 blaadjes apart. Voeg deze toe aan de 2 dl fumet en laat afkoelen.
- Wanneer de asperges gaar zijn, laat ze uitlekken op een natte keukenhanddoek.
- Snij de koppen op ongeveer 4à5 cm af. Snij ze nogmaals doormidden.
- Doe in de blender de fumet met gelatine, de gesneden scampi en de rest van de in blokjes gesneden asperges.
- Mix tot een gladde massa. Laat in de koelkast afkoelen.
- Wanneer het geheel lichtjes begint te stijven, de opgeklopte verse room onder spatelen.
- Reinig de spinazie en pocheer hem zeer weinig in wat kokend water.
- Laat in de koelkast koud worden en pureer hem daarna met de kippenbouillon.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Bekleed nu de ringen met de halve asperges naar de buitenzijde.
- Leg hierin de bavarois van scampi en asperges.
- Zorg dat de tippen van de asperges nog vrij zijn.
- Nappeer met de fumet en laat een 2 uur opstijven in de koelkast.
- Haal de bavarois zorgvuldig uit de ringen en nappeer met een beetje spinazie coulis.
- Leg hierop de gedroogde Gandaham als garnituur.