Poon, risotto van boschampignons en rode poon
Porties 4
Ingredienten
- 240 g rijst speciaal voor risotto
- 200 g boschampignons pleurotten
- 1 sjalotje
- 1 teentje look
- kippenbouillon
- 1 stukje parmezan kaas
- peterselie Platte
- 250 g poon
- beetje olijfolie
Instructies
- Men reinigt het sjalotje en het teentje look en snijdt deze in fijne blokjes.
- De pleurotten worden geborsteld en in reepjes versneden.
- Men maakt een kippenbouillon van water en blokjes pasta.
- De look en het sjalotje worden in olijfolie aangestoofd zonder te kleuren, waarna men er de rijst bijvoegt en deze het vet laat opslorpen zodat deze mooi blinkend wordt.
- Men voegt er een beetje bouillon aan toe en laat dit stoven tot het bijna is uitgekookt, waarna men er opnieuw vocht bijvoegt.
- Men herhaalt dit tot de rijst gaar is.
- De rijst mag niet droog maar moet smeuïg zijn!
- De pleurotten garen in boter en olijfolie, afkruiden met peper en zout en, tenslotte bij de rijst voegen en een paar minuten laten trekken zodat de smaken zich vermengen.
- De rode poon bakt men gaar in boter en olijfolie, waarna men hem goed kruidt want deze vis is redelijk flauw.
- Bediening
- In een diep warm bord legt men de rijst met daarop een stukje rode poon.
- Men maakt krullen van de parmezaan met behulp van een fijne schiller en strooit deze over de rijst.
- Afwerken gebeurt met een paar druppels olijfolie en een mooi plukje platte peterselie.
Notities
Risotto rijst is vooral afkomstig uit de Po vlakte in Italië. De rijst is dikker en ronder dan gewone rijst. Risotto is vooral een gerecht uit het noorden van Italië. Risotto kan men maken met verscheidene ingrediënten zoals vis, gevogelte, schaaldieren, etc…