Eendenborstfilet op Normandische wijze
Porties 4
Ingredienten
- 2 à 3 eenden borsten
- 4 struiken witloof.
- 2 à 3 appels
- 1/4 liter appelsap
- fond van eend of kalfsjus of gewoon demi glacé
- suiker
- dennenappeltjes diepvries
- peper zout
- muskaatnoot.
- Calvados
- 1 dl room
Instructies
- De witloof reinigen en gaarstoven in wat boter en water met een weinig peper zout en muskaatnoot.
- Als het gaar is laat men het goed uitlekken om voor gebruik te bakken in wat boter en een weinig kruiden met wat suiker.
- Men maakt een karamel van ongeveer een 150g suiker met een beetje water en als deze mooi bruin is bevochtigen met appelsap.
- Laten inkoken en fond toevoegen.
- Opnieuw laten inkoken, room toevoegen en de saus op smaak brengen.
- Afwerken met wat boter en Calvados.
- De appeltjes schillen en ontdoen van hun klokhuis, in maantjes snijden en afbakken in boter met suiker.
- Wanneer ze mooi gekleurd zijn, flamberen met de calvados.
- In de eendenborst geeft men inkepingen op de velkant of men verwijdert het vet.
- Deze wordt dan in boter gebakken met wat peper en zout naar de gewenste wijze.
- Bij gaarheid versnijdt men het vlees in schuine reepjes.
- De dennenappeltjes worden in de frituur gebakken.
- Bediening
- Op een warm bord.
- Onderaan legt men het vlees naperen met de saus en daarop enkele stukjes appel.
- Bovenaan het witloof met daarnaast enkele dennenappeltjes.
Notities
Indien men voor een grotere hoeveelheid moet koken, kleurt men de borsten aan en bakt men deze af in de oven. Voor het versnijden laat men de magret eventjes rusten zodat de sappen bij het versnijden in het vlees worden behouden.