Lamsfilet in een krokant korstje met dadels
Porties 4
Ingredienten
- 4 lam filet
- 8 dadels
- peterselie
- Mosterd
- witte wijn
- paneermeel
- 1 kg aardappelen
- 200 g spek gerookt
- 250 g champignons
- 1 bot bieslook
- 400 cl kalfsfond of lamsjus
- 4 tomaten
- 320 g spinazie gekoookte
- look
- pezo
- sjalotten
- tijm
- laurier
- rozemarijn
- boter
- olijfolie
- rode wijn
Instructies
- 1. aardappelen
- De aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden van 1 cm.
- ¾ gaar koken in gezouten water.
- Champignons in blokjes snijden.
- Spek in fijne reepjes snijden zonder kraakbeen.
- Dit alles bakken in olijfolie en boter, kruiden met peper en zout.
- Bij bediening de gehakte bieslook toevoegen.
- Wanneer men spek gebruikt, steeds opletten met zout.
- 2. tomaat met spinazie
- De tomaten uithalen, kruiden met peper en zout en laten uitlekken.
- De verse spinazie wassen en ontdoen van de stelen.
- Gaar stoven (smelten) in een pan met verse boter en eventueel wat look.
- Laten uitlekken en afsmaken met peper en zout.
- De tomaten opvullen en op een geoliede ovenplaat 8 minuten laten bakken ( in de oven op 180 °C )
- De tomaten kan men met allerlei groenten opvullen vb. courgettes, champignons, erwtjes, boerenkool met spek.
- 3. lamssaus
- De sjalotten, de look en de helft van de dadels stoven, deglaceren met rode wijn en laten inkoken.
- De kalfsjus of lamsjus toevoegen met wat tijm, laurier en rozemarijn.
- Lichtjes laten sudderen, afsmaken, door zeef steken en afwerken met boter.
- Indien nodig binden met maïzena, gemengd in rode wijn.
- 4. lamsfilet
- De filets ontdoen van vet en vliezen.
- Kleuren in olijfolie op een hoog vuur en kruiden met peper en zout.
- De andere helft van de dadels fijn hakken de chapelure, mosterd, peterselie en witte wijn toevoegen.
- Alles goed mengen zodat men een dikke brei bekomt.
- Op de filets strijken en afbakken in een zeer warme oven (4 à 5 minuten)
- 5. dressage
- De filets exalopperen (schuin snijden, moet nog rosé zijn).
- Op warm bord plaatsen.
- Bovenaan de aardappeltjes in een ronde vorm.
- Daarnaast de tomaat
- Onderaan het bord, napperen met saus en het vlees op de saus.