Archieven

Tiramisu met framboos en verse frambozencoulis

Tiramisu met framboos en verse frambozencoulis
Recept Afdrukken
Porties
8 pers
Porties
8 pers
Tiramisu met framboos en verse frambozencoulis
Recept Afdrukken
Porties
8 pers
Porties
8 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Frambozencoulis : Kook de frambozen, water, suiker, en steranijs 20 min zachtjes tot een compote. Zeef door een mousselinezeef tot een homogene coulis. laten afkoelen.
  2. Tiramisu : Klop de room op - Meng de mascarpone met de frambozenconfituur en meng er daarna de room zachtjes onder.
  3. Opbouw van het glas : verkruimel de meringue en giet er wat coulis over. Schep er een sl mascarpone mengsel over en daarna wat coulis langs het glas over dit mengsel. Zet 2 uren koel in de koelkast .
  4. Afwerking: Versier met wat amandelschilfertjes een framboos en een vers muntblaadje.

Stoofpotje, Marrokaans

Stoofpotje, Marrokaans
Recept Afdrukken
Stoofpotje, Marrokaans
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. UI en look even aanstoven , kaneel ,komijn en ras el Hanout onder het uimengsel roeren en 2 minuutjes laten aanstoven tot de geuren goed vrijkomen .
  2. Tomatenpuree en tomatenblokjes aan toevoegen , 10 min . op rustig vuur laten inkoken .
  3. Bouillonblokje oplossen in water en de couscous bereiden zoals op de verpakking staat .
  4. Spinazie aan de tomatensaus toevoegen .
  5. Balletjes bakken
  6. Couscous losroeren en de rozijnen onder mengen .
  7. Kikkererwten uitlekken en spoelen , aan de tomatensaus toevoegen .
  8. Koriander grof hakken .
  9. Balletjes onder de saus mengen , afwerken met koriander en serveren met de couscous .

Torrontes Daiquiri

Torrontes Daiquiri
Recept Afdrukken
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Torrontes Daiquiri
Recept Afdrukken
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Ingrediënten
Instructies
  1. De ananas blenden met de fles wijn.
  2. Voeg ijs toe en blend opnieuw.
Notities

Bedien in een longdrinkglas.

Roquefortkaas, espumas van

Roquefortkaas, espumas van
Recept Afdrukken
Porties
20 glaasjes
Porties
20 glaasjes
Roquefortkaas, espumas van
Recept Afdrukken
Porties
20 glaasjes
Porties
20 glaasjes
Ingrediënten
Instructies
  1. Snij de gedroogde ham en de roquefort in kleine stukjes, doe de melk, de room en het water in een kookpot en voeg de ham, de kaas en de bouillon erbij .
  2. Even laten doorkoken, de pot van het vuur nemen en alles goed mixen.
  3. De gelatine weken in water, goed uit wringen en toevoegen, goed mengen en alles door een zeef steken.
  4. Dit alles in een espuma fles doen en laten afkoelen tot lichaamstemperatuur.
  5. Sluit de fles af zet er gas op en laat 20 minuten in de koelkast rusten.
  6. Schudden voor gebruik, de glaasjes vullen en afwerken met de bieslook en de reepjes ham.

Rijstnoedelsoep met kip

Rijstnoedelsoep met kip
Recept Afdrukken
Rijstnoedelsoep met kip
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Was de kip. Snij de ui in stukken.
  2. Bak steranijs, gember, kaneelstokjes, kruidnagels even in een pan met anti-kleeflaag. Gebruik hiervoor geen vetstof.
  3. Giet 3 liter water in een pot en breng aan de kook.
  4. Leg de kip, ui en radijs in het water. Zet op een klein vuur en schuim af.
  5. Voeg de gember, steranijszaad, kruidnagels, en kaneelstokjes toe.
  6. Laat gedurende 1 uur op een klein vuur koken. De kip is gaar als het vlees makkelijk van de beentjes valt.
  7. Vis de kip uit het kookvocht. Verdeel het vlees in kleine stukjes.
  8. Houd apart.
  9. Week de rijstnoedels gedurende 30 minuten in lauw water. Breng water aan de kook.
  10. Doe de geweekte noedels gedurende 30 seconden in het kokende water.
  11. Schep de noedels eruit met een zeef.
  12. Leg de gekookte rijstnoedels in een grote soepkom.
  13. Leg de gekookte kip er bovenop en overgiet met de gezeefde, kokende bouillon.
  14. Garneer met korianderblaadjes, lente-ui en zwarte bonensaus.

Focaccia met gedroogde tomaten en olijven

Focaccia met gedroogde tomaten en olijven
Recept Afdrukken
Focaccia met gedroogde tomaten en olijven
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Los de gist op in 150 ml lauw water samen met de melk en 2 eetlepels olijfolie.
  2. Meng in een kom de bloem met het zout. Maak in het midden een kuiltje en giet er de opgeloste gist en de olijfolie in.
  3. Kneed tot een glad deeg. Voeg een beetje lauw water toe als het deeg te droog is, of wat bloem als het te nat is.
  4. Kneed het deeg 10 minuten krachtig op een met bloem bestoven werkvlak.
  5. Doe het weer in de kom en laat het afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
  6. Laat de tomaten en olijven goed uitlekken en hak ze fijn.
  7. Rist de tijmblaadjes van de takjes.
  8. Verwarm de oven op 200°C.
  9. Kneed het deeg nog eens krachtig door en werk er de tomaten en olijven door.
  10. Rol het deeg uit tot een lap ter grootte van de bakplaat.
  11. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg er de focaccia op.
  12. Duw met je vinger putjes in het deeg.
  13. Bestrooi met tijm en zeezout, besprenkel met flink wat olijfolie en bak 30 a 40 minuten in de oven.
  14. Haal de focaccia uit de oven en laat afkoelen op een rooster.Focaccia met gedroogde tomaten en olijven

Bloemkool, geroosterde met tahini saus *

Bloemkool, geroosterde met tahini saus *
Recept Afdrukken
Bloemkool, geroosterde met tahini saus *
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes
  2. Frituur de bloemkoolroosjes op 160°C, of bak ze goudbruin in een pan.
  3. Laten uitlekken op keukenpapier
  4. Maak de tahini saus
  5. Doe de tahini pasta in een grote kom samen met de look, de peterselie, de yoghurt en het limoensap
  6. Voeg al roeren het water bij tot honing dikte.
  7. Lepel de tahini saus op een bord met de bloemkoolroosjes boven op.
  8. Of dien apart op

Lam met humus *

Lam met humus *
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Lam met humus *
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verhit de olie in een pan
  2. Fruit er de ui gedurende 3-4 minuten , zacht glazend
  3. Voeg er het lam stukje per stukje
  4. Fruit alles al roerend gedurende 10 minuten tot alles licht bruin gebakken is
  5. Voeg er de gember, en de kruiden aan toe.
  6. Af en toe doorroeren tot de stukjes lam een korst van kruiden krijgt.
  7. Voeg er de tomaten en het water aan toe
  8. Kook gedurende 30 minuten al roerend tot het lam mals is.
  9. Neem van het vuur en voeg de yoghurt er aan toe.
  10. Serveer en breng de humus en de koriander er boven op.

Kip, tajine met abrikozen

Kip, tajine met abrikozen
Recept Afdrukken
Kip, tajine met abrikozen
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Voor de kruidenmengeling de koriander en look heel fijn snijden of mixen.
  2. De kruiden toevoegen.
  3. Hiermee de kip besmeren en liefst een nacht afgedekt laten trekken in de frigo .
  4. Ajuin schillen en in halve maantjes snijden .
  5. Olie in de kookpan doen , laten opwarmen. De kip aan beide kanten laten aanbakken .
  6. De ajuin toevoegen .
  7. Alles even laten sudderen en de fijngehakte koriander toevoegen.
  8. Vervolgens kruiden en het water toevoegen .
  9. Alles een 45 tal minuutjes laten pruttelen op een zacht vuurtje .
  10. De abrikozen en rozijnen eventjes laten wellen in wat water met een koffielepel kaneel , twee lepels suiker en een scheut oranjebloesem.
  11. Even op het vuur laten inkoken 5 a 10 min. En de laatste 10 min. toevoegen aan de Tajine .
  12. Opdienen met geroosterde amandelen ,krokant gebakken in de olie .

Tomatensoep met mozarella en basilicum

Tomatensoep met mozarella en basilicum
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Tomatensoep met mozarella en basilicum
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de ui en pers de knoflookjes uit in flink wat olijfolie in de soeppan op laag vuur. Wacht tot de ui een beetje glazig wordt.
  2. Voeg het blik gepelde tomaten toe en het vuur mag iets hoger. 2. Voeg het blikje tomatenpuree toe
  3. Voeg langzaam de helft van het gekookt water toe waarin 2 bouillonblokjes zijn opgenomen
  4. Voeg de helft van de basilicum toe en laat het allemaal even 5 minuten pruttelen (heb je meer tijd, laat de soep dan op laag vuur nog wat langer pruttelen)
  5. Snijd ondertussen de mozzarella in heel kleine blokjes
  6. Kneus de overgebleven basilicum even in je hand (zo gaan de kruiden lekker extra geuren) en snijd deze in hele kleine reepjes om zo de soep mee te garneren.
  7. Zet de staafmixer in de soep en mix deze tot een vloeibaar geheel
  8. Voeg nu eventueel nog meer van de bouillon toe, afhankelijk van hoe stevig je de soep wilt hebben
  9. Maak op smaak door een beetje peper, zout en chili- of cayennepeper toe te voegen. Proef zelf wat je lekker vind.
  10. Pas als je de soep in de kom schenkt voeg je wat mozzarellastukjes en basilicum toe, de mozzarella smelt niet en geeft hierdoor een heerlijke bite

Kriekentaart

Kriekentaart
Recept Afdrukken
Kriekentaart
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. De bloem zeven en een bloemkring maken.
  2. In de bloemkring deponeer je de gist, suiker, melkpoeder, eieren en water. Buiten deze kring lag je de vetstof en het zout.
  3. Meng nu de grondstoffen in de kring en neem beetje bij beetje de bloem mee. Als er zich een deegje gevormd heeft neem je ook de vetstof en het zout mee. Het deeg glad kneden tot de vetstof niet meer zichtbaar is. Dan het deeg 15 minuten laten rijzen.
  4. Verdeel het deeg in 6 delen van 160 gr en hou de rest voor de bandjes. De bekomen deegstukjes opbollen en 5 minuten laten rijzen. Je neemt nu 4 laag geribde taartvormen van 18 cm diameter en vet deze goed in. Zeker de zijkanten. Het houd uw deeg tegen de wand en het vergemakkelijkt het ontvormen van de taart.
  5. De deegstukjes rond uitrollen. Niet de veel want anders word de taart te dun en heb je deeg te veel.
  6. Leg het deeg in de vorm en fonceer behoorlijk. Het overige deeg afrollen en de overschot kan bij het deeg voor de bandjes. Nu de boorden ophalen tot 1 mm boven de boord. De boord doreren met eigeel.
  7. Het krieken sap mengen met koud bindmiddel en goed roeren om geen klonters te hebben + de krieken er aan toevoegen. Doe een laagje banket crème op de bodem en bedek dan met de krieken. Zorg ervoor dat er geen crème meer zichtbaar is.
  8. Voor de bandjes rol je de resten van het deeg uit en maak je bandjes met een bandjesapparaat. Als je dat niet hebt kan je met lat en scherp mes zelf bandjes snijden.
  9. De bandjes ten slotte doreren en laten narijzen. +/- 45 minuten vangen aan na het uitrollen.
  10. Bak de taart af in een oven van 235 graden voor ongeveer 30 minuten. Controle doen is een must want niet elke oven is gelijk.
  11. Als afwerking zal men de taart abricoteren en afsuikeren met grove kristalsuiker.

Paling, gerookte. Op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en notenboter

Paling, gerookte. Op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en notenboter
Recept Afdrukken
Paling, gerookte. Op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en notenboter
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Plaats de appel in een diepvriezer een paar uur. Meng zure room met mierikswortel en smaak af met peper en zout. Kook
  2. de aardappelen gaar. Schil en snijd de aardappelen in 1 cm dikke schijven. Breng water, suiker en azijn naar de kook en
  3. laat de marinade koud worden. Kook de tapioca in rode biet sap en water. Vang het op in een zeef en laat koud worden.
  4. Breng de tapioca caviaar op smaak met citroensap en suiker. Strijk met een lepel de zure roomsaus uit in een 8cm cirkel
  5. in het midden van de borden. Plaats hierop de aardappelen en haring mooi op. Bestrooi met zilver ui. Verdeel de caviaar
  6. mooi op het gerecht. Meng de rode ui met de marinade en verdeel een beetje over de gerechten. Rasp de appel grof en verdeel
  7. over de gerechten. Smelt en bak de boter noten bruin. Giet boter over en rond het gerecht. Versier met dille takjes en smaak
  8. af met zwarte peper. Serveer onmiddellijk!

Oester, warme met preisnippers en Hollandse saus

Oester. Warme oesters met preisnippers en Hollandse saus
Recept Afdrukken
Porties
4 hapjes
Porties
4 hapjes
Oester. Warme oesters met preisnippers en Hollandse saus
Recept Afdrukken
Porties
4 hapjes
Porties
4 hapjes
Ingrediënten
Instructies
  1. Water, azijn en citroensap laten inkoken.
  2. De eierdooiers toevoegen op een zacht vuur, onder voortdurend kloppen.
  3. In een dun straaltje de gesmolten boter toevoegen.
  4. Afsmaken met peper en zout.
  5. Preisnippers
  6. even gratineren in de oven

Kalf entrecote “Roast” met asperges, rode wijnsaus, pistou en look puree.

Kalf entrecote "Roast" met asperges, rode wijnsaus, pistou en look puree.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Kalf entrecote "Roast" met asperges, rode wijnsaus, pistou en look puree.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de groenten beetgaar. Bak de groenten kort in olijfolie en kruid met peper en zout.
  2. Kruid het vlees royaal. Bak het rondom mooi in boter en olie samen met look en tijm. Bak het verder in een oven op 120°C tot het een kerntemperatuur heeft van 56°C. Laat het 5 min rusten voor het snijden.
  3. Maak de rode wijnsaus ( klassiek )
  4. Maak de pistou ( zoals een pesto )
  5. Kook de teentjes look in melk tot de look volledig gaar en zacht is. Giet door een zeef en van de melk op. Mix de teentjes look met de zure room tot een gladde puree. Gebruik ev wat look-melk. Smaak af met zout.
  6. Serveer ( zie kooksessie ) garneer met gefrituurde bieslook.

Maatjesharing op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en noten boter

Maatjesharing op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en noten boter
Recept Afdrukken
Porties
6 hapjes
Porties
6 hapjes
Maatjesharing op zijn Zweeds met bietjes, aardappelen, mierikswortel, room en noten boter
Recept Afdrukken
Porties
6 hapjes
Porties
6 hapjes
Ingrediënten
Instructies
  1. Plaats de appel in een diepvriezer een paar uur. Meng zure room met mierikswortel en smaak af met peper en zout.
  2. Kook de aardappelen gaar. Schil en snijd de aardappelen in 1 cm dikke schijven.
  3. Breng water, suiker en azijn naar de kook en laat de marinade koud worden. Kook de tapioca in rode biet sap en water. Vang het op in een zeef en laat koud worden. Breng de tapioca caviaar op smaak met citroensap en suiker.
  4. Strijk met een lepel de zure roomsaus uit in een 8cm cirkel in het midden van de borden. Plaats hierop de aardappelen en haring mooi op. Bestrooi met zilver ui. Verdeel de caviaar mooi op het gerecht.
  5. Meng de rode ui met de marinade en verdeel een beetje over de gerechten. Rasp de appel grof en verdeel over de gerechten.
  6. Smelt en bak de boter noten bruin. Giet boter over en rond het gerecht.
  7. Versier met dille takjes en smaak af met zwarte peper. Serveer onmiddellijk!

Kaastaart met cuberdons

Kaastaart met cuberdons
Recept Afdrukken
Kaastaart met cuberdons
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. Eerste werk: de rode neuzen fijn hakken en smelten in 1,5 dl water.
  2. De taartbodem bedekken met boterpapier,
  3. De boter smelten en de fijn gestampte koekjes aan toevoegen. De bodem bedekken en goed aandrukken.
  4. Eidooiers en de suiker goed mengen. De platte kaas en de room en het vanille extract mengen en de room met de gesmolten gelatine erbij doen, goed mengen.
  5. De eiwitten tot sneeuw kloppen en mengen au ruban.
  6. Op de koekjes bodem verdelen en besprenkelen met de afgekoelde rode neuzen.

Scampi tempura met Thaise dip

Scampi tempura met Thaise dip
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Scampi tempura met Thaise dip
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng voor de dip het water aan de kook. Roer de arowroot door het water tot het water gebonden is. Neem het water van
  2. het vuur en roer de rest van de ingrediënten door het water. Laat afkoelen. Steek de garnalen op stokjes en haal ze door het
  3. tempurabeslag. Frituur ze krokant in olie op 180°C. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer met de dip.

Millefeuille

Millefeuille
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Millefeuille
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Instructies
  1. Voor de crème patissière : Kook de melk met de room, 70 gr kristalsuiker en de vanillestok. Klop de eidooiers op samen met 150 gr suiker en de maisbloem, giet er de melk bij. Laat dit mengsel dikken op het vuur tot een stevige massa.
  2. Leg het vel bladerdeeg op een bakplaat, plaats naast het deeg kleine vuurvaste steuntjes (bv kleine dresseerringetjes) en leg er een bakrooster op; zo kan het deeg niet rijzen.
  3. Bak het vel af in een voorverwarmde over op 200 °C.
  4. Laat het afkoelen en snijd het in rechthoeken.
  5. Maak het glazuur door het water beetje bij beetje door de poedersuiker te roeren tot er een dik – net smeerbaar – beslag ontstaat.
  6. Verdeel de crème patissière over de helft van de bladerdeegrechthoeken, dek af met de andere helft.
  7. Besmeer de bovenkant eerst met de abrikozenjam en daarna met de suikerglazuur.
  8. Bediening
  9. Op een dessert bordje.

Ajo blanco ( witte gaspacho)

Ajo blanco ( witte gaspacho)
Recept Afdrukken
Ajo blanco ( witte gaspacho)
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. De amandelnoten, de geperste lookteentjes en een snuifje zout in een blender verpulveren tot men een consistente pasta verkrijgt.
  2. Het brood verpulveren en eveneens toevoegen.
  3. Daarna, op een lagere snelheid, de olie aan toevoegen en daarna pas het water en de melk.
  4. Afsmaken en enkele uurtjes in de koelkast bewaren voor het opdienen.
  5. Men kan eventueel afwerken met rozijntjes of witte druifjes.
  6. Bediening
  7. Als voorgerecht in een soepkom of bord.
  8. Als hapje in een glaasje of klein soepkommetje.

Citroen mousse

Citroen mousse
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Citroen mousse
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies
  1. De vijf eidooiers en de 100g fijne suiker worden tot een vaste ruban opgeklopt.
  2. Het water en het citroensap worden samen met de 70g suiker opgewarmd.
  3. De geweekte gelatinne blaadjes toevoegen en dit zo snel mogelijk koud laten worden om dan bij de ruban te voegen.
  4. De room opkloppen tot ongeveer 3/4 om daarna alles goed te mengen.
  5. Bediening
  6. In een glas een weinig coulis van rode vruchten doen en daar de citroenmousse inspuiten.
  7. Men werkt af met een blaadje verse munt.
Notities

De gelatine blaadjes altijd weken. Men voegt de geweekte blaadjes altijd bij een warme massa anders heeft het geen nut.

Poire Belle Hélène

Poire Belle Hélène
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Poire Belle Hélène
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Instructies
  1. Een siroop maken van de wijn, water, suiker , citroensap, kaneelstok en steranijs.
  2. De peren fijn schillen en ontdoen van kroontje en klokhuis.
  3. De peren in de siroop gaar koken en laten trekken.
  4. De chocolade in de room smelten, en op het einde de Poire Williams toevoegen.
  5. Presentatie:
  6. De peren in twee snijden.
  7. In het klokhuis legt men een bolletje vanille ijsroom.
  8. Naperen met de chocolade en bestrooien met bloemsuiker.
Notities

Geen te rijpe peren gebruiken. Men kan de peren ook in waaiervorm snijden. Eventueel garneren met gekonfijte viooltjes.

Ananas, gemarineerd met ijsroom

Ananas, gemarineerd met ijsroom
Recept Afdrukken
Ananas, gemarineerd met ijsroom
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Instructies
  1. nij de ananas in dikke schijven, afkoken in de siroop
  2. De ananas laten afkoelen in de jus.
  3. Bak de ananas in een pan met wat boter en suiker, laat een weinig kleuren.
  4. Bij het opdienen wat jus en ijsroom toevoegen.
  5. Eventueel afwerken met een blaadje munt en wat bloemsuiker.

Wijnperzik, gepocheerde in suikerwater

Wijnperzik, gepocheerde in suikerwater
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Wijnperzik, gepocheerde in suikerwater
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten

Asperges. IJs van groene asperges

Asperges. IJs van groene asperges
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Asperges. IJs van groene asperges
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Instructies