Archieven

Zalm met frisse kruiden en een coctail van sinaasappel, gember, citroengras en sake -810-

Zalm met frisse kruiden en een coctail van sinaasappel, gember, citroengras en sake -810-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Zalm met frisse kruiden en een coctail van sinaasappel, gember, citroengras en sake -810-
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. -----Voor de sinaasappelcocktail
  2. Meng alle ingrediënten. Zeef het geheel en dien de cocktail koel op.
  3. -----Voor de zalmmarinade
  4. Meng alle ingrediënten. Smeer de Salma zalm volledig in met de bietenmarinade en laat hem 1,5 uur marineren. Spoel hem dan af onder een dun straaltje water.
  5. Snijd de minivenkels met een mandoline in fijne schijfjes. Leg de venkel in wat ijswater.
  6. Doe hetzelfde voor de radijzen.
  7. Snijd de groene asperges met een dunschiller in fijne schijfjes.
  8. Frituur de ui. Fijn snijden. Laten trekken in melk, bloem errond en frituren.
  9. Snijd de zalm in de lengte in 4 stukken. Leg op elk stuk zalm wat fijngesnipperde kruiden. Voeg de pinda’s en de gefrituurde ui toe en leg de zalm in een diep bord.
  10. Leg er een stukje passievrucht, enkele stukken jonge venkel gekruid met olijfolie, fleur de sel en peper, enkele schijfjes radijs, de aspergeschijfjes gekruid met sesamolie, en wat rode ui op. Werk af met de dille, koriander, munt en eetbare bloemen.
  11. Dien de zalm op met de gekoelde cocktail van sinaasappel, citroengras, gember en sake.

Blini’s met auberginekaviaar -808-

Blini's met auberginekaviaar -808-
Recept Afdrukken
Porties
15
Porties
15
Blini's met auberginekaviaar -808-
Recept Afdrukken
Porties
15
Porties
15
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Halveer de aubergines in de lengte en maak met een mesje diagonale inkepingen in het vruchtvlees.
  3. Leg de aubergines op een met bakpapier beklede bakplaat en wrijf ze in met olijfolie.
  4. Kruid ze met komijnpoeder, paprikapoeder, peper en zout.
  5. Bak de aubergines gedurende 40 minuten in de oven, tot ze goed geroosterd zijn.
  6. Laat de aubergines even afkoelen en snijd ze in stukken.
  7. Doe de stukken in de blender en mix tot een smeuïge massa.
  8. Voeg limoensap en peterselie toe en mix nog eens kort.
  9. Schep op elke blini een lepeltje auberginekaviaar en een toefje zure room.
  10. Werk af met enkele granaatappelpitjes, koriander en munt.

Goudbrasem , ceviche met guacamole. -738-

Goudbrasem , ceviche met guacamole.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Goudbrasem , ceviche met guacamole.
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Snijd de visfilets in dunne plakjes. Meng de vis met de rest van de ingrediënten en smaak af met peper en zout.
  2. Laat de ceviche een tijd marineren.
  3. Plet de avocado’s grof en meng met de rest van de ingrediënten voor de guacamole.
  4. Verdeel de ceviche en guacamole tussen stukken van van panne carasau.
  5. Garneer met de rest van de ingrediënten.

Stoofpotje, Marrokaans -731-

Stoofpotje, Marrokaans
Recept Afdrukken
Stoofpotje, Marrokaans
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. UI en look even aanstoven , kaneel ,komijn en ras el Hanout onder het uimengsel roeren en 2 minuutjes laten aanstoven tot de geuren goed vrijkomen .
  2. Tomatenpuree en tomatenblokjes aan toevoegen , 10 min . op rustig vuur laten inkoken .
  3. Bouillonblokje oplossen in water en de couscous bereiden zoals op de verpakking staat .
  4. Spinazie aan de tomatensaus toevoegen .
  5. Balletjes bakken
  6. Couscous losroeren en de rozijnen onder mengen .
  7. Kikkererwten uitlekken en spoelen , aan de tomatensaus toevoegen .
  8. Koriander grof hakken .
  9. Balletjes onder de saus mengen , afwerken met koriander en serveren met de couscous .

Visballetjes, oosterse met curry mayonaise -730-

Visballetjes, oosterse met curry mayonaise
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Visballetjes, oosterse met curry mayonaise
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Het vlees van de vis en de krab fijn snijden of cutteren (niet gans fijn, geen mousse).
  2. De kruiden en het pepertje en de gember fijn snijden.
  3. Alles bij de vis doen samen met wat chilisaus en de zeste’s en wat jus van de limoen.
  4. Goed mengen en balletjes van maken deze gaar stomen of afbakken.
  5. Saus mayonaise mengen met curry en chili saus.
  6. De balletjes dippen in de saus en hot hot hot

Scampi en St.-Jacobsoester op een spiesje. Bbq -724-

Scampi en St.-Jacobsoester op een spiesje. Bbq
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Scampi en St.-Jacobsoester op een spiesje. Bbq
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Maak een marinade met 1 dl olijfolie, de koriander, tijm en kurkuma. Laat deze een uurtje rusten en steek ondertussen de scampi en de oester op de brochettestok.
  2. Haal juist voor het bakken door de marinade.

Varkenshaasje in gerookt spek opgerold met groene kruiden -691-

Varkenshaasje in gerookt spek opgerold met groene kruiden
Recept Afdrukken
Varkenshaasje in gerookt spek opgerold met groene kruiden
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Het haasje mooi opkuisen en kruiden peper en zout.
  2. Alle kruiden hakken en goed door elkaar mengen.
  3. Het vlees in boter kleuren en dan in de groene kruiden rollen. Men legt het gerookt spek naast elkaar, het haasje erop en toe rollen. Het haasje in een oven op 180 ° laten garen, het vlees mag nog mooi rosé zijn.
  4. Saus: ui uitzweten, rode wijn erbij inkoken, fond erop laten trekken, doorsteken, afsmaken. Voor het opdienen afwerken met wat mosterd.
  5. Groentjes: boontjes beetgaar koken in veel water, direct afgieten en onder koud water afkoelen. Voor gebruik een ui fijn versnipperen en stoven in boter, boontjes erop, kruiden, peso en muskaat.
  6. Aardappelen: de krieltjes wassen, beetgaar koken, in de lengte doorsnijden, wat peper en zout erop, olijf olie en fijn gehakte tijm.
Notities

Bediening: Alles mooi schikken op een warm bord en saus apart opdienen.

Rijstnoedelsoep met kip -690-

Rijstnoedelsoep met kip
Recept Afdrukken
Rijstnoedelsoep met kip
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Was de kip. Snij de ui in stukken.
  2. Bak steranijs, gember, kaneelstokjes, kruidnagels even in een pan met anti-kleeflaag. Gebruik hiervoor geen vetstof.
  3. Giet 3 liter water in een pot en breng aan de kook.
  4. Leg de kip, ui en radijs in het water. Zet op een klein vuur en schuim af.
  5. Voeg de gember, steranijszaad, kruidnagels, en kaneelstokjes toe.
  6. Laat gedurende 1 uur op een klein vuur koken. De kip is gaar als het vlees makkelijk van de beentjes valt.
  7. Vis de kip uit het kookvocht. Verdeel het vlees in kleine stukjes.
  8. Houd apart.
  9. Week de rijstnoedels gedurende 30 minuten in lauw water. Breng water aan de kook.
  10. Doe de geweekte noedels gedurende 30 seconden in het kokende water.
  11. Schep de noedels eruit met een zeef.
  12. Leg de gekookte rijstnoedels in een grote soepkom.
  13. Leg de gekookte kip er bovenop en overgiet met de gezeefde, kokende bouillon.
  14. Garneer met korianderblaadjes, lente-ui en zwarte bonensaus.

Sushi met tonijn en zalm -675-

Sushi met tonijn en zalm
Recept Afdrukken
Porties
25 porties
Porties
25 porties
Sushi met tonijn en zalm
Recept Afdrukken
Porties
25 porties
Porties
25 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Instructies
  1. Kook de rijst gaar en meng er de azijn, de suiker, peper en zout door.
  2. Hak de lente uitjes, gember en de koriander en meng door de rijst.
  3. De vissen versnijden we in lange repen.
  4. De nori blaadjes beleggen met de rijst, daarop de vis en met behulp van een bamboe matje strak op rollen.
  5. In de koelkast laten afkoelen, snijden .
  6. Serveren met wat wasabi en apart soja saus.

Chilisaus, groene -664-

Chilisaus, groene
Recept Afdrukken
Chilisaus, groene
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Alles in den blender
  2. afsmaken

Tomaat koriander salsa -663-

Tomaat koriander salsa
Recept Afdrukken
Tomaat koriander salsa
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Ui, groene chili en koriander in den blender
  2. Rest toevoegen
  3. Afsmaken

Lam met humus * -654-

Lam met humus *
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Lam met humus *
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Verhit de olie in een pan
  2. Fruit er de ui gedurende 3-4 minuten , zacht glazend
  3. Voeg er het lam stukje per stukje
  4. Fruit alles al roerend gedurende 10 minuten tot alles licht bruin gebakken is
  5. Voeg er de gember, en de kruiden aan toe.
  6. Af en toe doorroeren tot de stukjes lam een korst van kruiden krijgt.
  7. Voeg er de tomaten en het water aan toe
  8. Kook gedurende 30 minuten al roerend tot het lam mals is.
  9. Neem van het vuur en voeg de yoghurt er aan toe.
  10. Serveer en breng de humus en de koriander er boven op.

Kip, tajine met abrikozen -653-

Kip, tajine met abrikozen
Recept Afdrukken
Kip, tajine met abrikozen
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Voor de kruidenmengeling de koriander en look heel fijn snijden of mixen.
  2. De kruiden toevoegen.
  3. Hiermee de kip besmeren en liefst een nacht afgedekt laten trekken in de frigo .
  4. Ajuin schillen en in halve maantjes snijden .
  5. Olie in de kookpan doen , laten opwarmen. De kip aan beide kanten laten aanbakken .
  6. De ajuin toevoegen .
  7. Alles even laten sudderen en de fijngehakte koriander toevoegen.
  8. Vervolgens kruiden en het water toevoegen .
  9. Alles een 45 tal minuutjes laten pruttelen op een zacht vuurtje .
  10. De abrikozen en rozijnen eventjes laten wellen in wat water met een koffielepel kaneel , twee lepels suiker en een scheut oranjebloesem.
  11. Even op het vuur laten inkoken 5 a 10 min. En de laatste 10 min. toevoegen aan de Tajine .
  12. Opdienen met geroosterde amandelen ,krokant gebakken in de olie .

Heilbot, exotisch lepeltje met gerookte heilbot -598-

Exotisch lepeltje met gerookte heilbot
Recept Afdrukken
Porties
5 hapjes
Porties
5 hapjes
Exotisch lepeltje met gerookte heilbot
Recept Afdrukken
Porties
5 hapjes
Porties
5 hapjes
Ingrediënten
Porties: hapjes
Instructies
  1. Men reinigt het fruit en snijdt het in kleine dobbelsteentjes. De gerookte heilbot versnijdt men fijn, niet julienne, men hakt wat koriander en mengt alles met de garnalen.
  2. Op smaak brengen met de olie en azijn en wat limoensap en wat laten trekken op een frisse plaats .
Notities

In een porseleinen lepeltje of en andere vorm legt men wat van de mengeling, afwerken met een draai van de pepermolen en een blaadje koriander.

Kerriesoepje met kip -592-

Kerriesoepje met kip
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Kerriesoepje met kip
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. De prei, selder, ui, appel en paprika reinigen en goed wassen. Daarna in wat boter aan stoven zonder te kleuren, de curry erbij, eventjes laten stoven en dan bevochtigen met de kippenbouillon. De kipfilet erbij en alles op een zacht vuurtje laten garen.
  2. De gegaarde kip in stukjes snijden.
  3. De tomaten pellen ontpitten en in dobbelsteentjes snijden.
  4. De soep mixen, door een chinees steken en afsmaken .
  5. De stukjes kip en tomaten erbij doen, eens opkoken, van het vuur verwijderen, de gehakte koriander erbij en opdienen.
Notities

De curry moet men smaken maar mag zeker niet overheersen!

Quinoa, glaasje met scampi en limoen -527-

Quinoa, glaasje met scampi en limoen
Recept Afdrukken
Porties
15 hapjes
Porties
15 hapjes
Quinoa, glaasje met scampi en limoen
Recept Afdrukken
Porties
15 hapjes
Porties
15 hapjes
Ingrediënten
Porties: hapjes
Instructies
  1. De quinoa goed wassen en spoelen om de bitterheid te verminderen. Goed laten uitlekken, in een pot doen en 2 maal het volume water toevoegen met een beetje zout.
  2. Aan de kook brengen, afdekken en 12 minuten laten koken. De quinoa is gaar als de kiem tevoorschijn komt. Laten uitlekken en afkoelen.
  3. De scampi’s reinigen en in de breedte in 2 verdelen, bakken in olijfolie en kruiden met peso en paprika.
  4. Ondertussen maakt men een vinaigrette van olijfolie met limoensap en wat geraspte schil.
  5. Op smaak brengen met peper en koriander poeder, daarna de verse, gehakte koriander en munt erbij doen.
Notities

Afwerking:
Op de bodem van ons glaasje legt men de quinoa, daarop de stukjes scampi, naperen met de vinaigrette en afwerken met een blaadje munt .

Scampi en asperges in kokosmelk met milde kerrie -533-

Scampi en asperges in kokosmelk met milde kerrie
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Scampi en asperges in kokosmelk met milde kerrie
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. - Leg de scampi's 2 min. in heet water en pel ze. Dep goed droog en verwijder het darmkanaal (de bruine draad die erg bitter smaakt).
  2. - Snipper de koriander grof.
  3. - Snipper het bieslook fijn, u hebt 1 eetl. nodig.
  4. - Asperges snijden in 3 à 4 stukken.
  5. Verse asperges schilt u eerst met een dunschiller, van onder de kop naar beneden.
  6. (diepgevroren asperges eerst opper­vlakkig ontdooien)
  7. Bereiding (15 min.)
  8. Vooraf:
  9. 1. Visbouillon maken. De look en de sjalot doorschijnend aanbakken in boter, de harnassen even mee in de pan.
  10. Het blokje visbouillon toevoegen samen met een beetje water en effen doorkoken.
  11. Zeven en behouden.
  12. 2. Smelt de boter in een kookpan/wok en doe er de stukken asperge in. Roer om en voeg de kokosmelk, visbouillon en de ker­rie toe.
  13. Breng op smaak met peper, een weinig zout.
  14. Laat onafgedekt zachtjes sudde­ren gedurende 8 min.
  15. Moment zelf
  16. 4. Bak de scampis in boter en voeg ze bij de asperges.
  17. Bind, naar gewenst dikte, licht­jes met sausbinder.
  18. 5. Voeg het gesnipperde bieslook en de gesnipperde koriander toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Notities

Versier met wat grof gehakte korian­der en geef er een minibroodje bij .

Kip. Chinese kipgehaktballetjes -519-

Chinese kipgehaktballetjes
Recept Afdrukken
Chinese kipgehaktballetjes
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Meng alles door elkaar.
  2. Vorm er met natte handen balletjes van.
  3. Rol ze even door de bloem.
  4. Laat de balletjes in de koelkast een half uur opstijven.
  5. Vet het rooster licht in en steek de barbecue aan.
  6. Rooster ze goudbruin en gaar.
  7. Lekker met fou young hai-saus, loempiasaus of satésaus

Garnalen. Glaasje gemarineerde meloen met sherry, honing en garnalen -508-

Garnalen. Glaasje gemarineerde meloen met sherry, honing en garnalen
Recept Afdrukken
Porties
20 hapjes
Porties
20 hapjes
Garnalen. Glaasje gemarineerde meloen met sherry, honing en garnalen
Recept Afdrukken
Porties
20 hapjes
Porties
20 hapjes
Ingrediënten
Porties: hapjes
Instructies
  1. Men schilt de meloen ,snijdt deze in de lengte in twee en verwijderen de pitjes
  2. Daarna snijden we deze in een mooie niet te grote en gelijke brunoise
  3. Dan marineren we de meloen blokjes met de honing een beetje sherry, we smaken af met peper zout en een weinig cayenne peper en als laatste de versnipperde koriander blaadjes
  4. Men laat dit een tijdje marineren en op het einde (voor gebruik) mengt men en de garnalen onder
Notities

In een glaasje met een klein amuse lepeltje men kan deze eventueel versieren met een weinig scheutjes

Tonijn, torentje met koriander -464-

Tonijn, torentje met koriander
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Tonijn, torentje met koriander
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. De pastinaak snijdt men in fijne schijfjes waarna we er mooie kleine rondjes in uitsteekt, die men dan in wat water en kurkuma beetgaar kookt. Men laat ze in het vocht afkoelen en drogen ze daarna af in een handdoek.
  2. De tonijn snijden we in mooie, gelijke, kleine dobbelsteentjes die we dan afkruiden met peso, de fijn gesneden koriander, wat limoen zeste’s en sap en goede olijfolie.
  3. Koel bewaren en zo weinig mogelijk in roeren.
Notities

Op een groot bord maakt men met behulp van een ronde vorm een mooi torentje waarrond we de schijfjes pastinaak leggen. We versieren het geheel met stukjes kerstomaat. Op het torentje plaatst men een mooi plukje scheutjes en daarop een mooie bloem. Men werkt af door een draai met de pepermolen op het bord en enkele druppels olijfolie.

Staartvis. Curry van staartvis en kokosmelk -479-

Staartvis. Curry van staartvis en kokosmelk
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Staartvis. Curry van staartvis en kokosmelk
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Vis in stukken verdelen in ongeveer 4 op 4 cm,
  2. De uien en de look fijn snijden ,
  3. De citroen & tijm hakken,
  4. Van beide citroenen een dikke zeste snijden en pressen,
  5. De tomaten pellen, pitjes verwijderen en in dikke stukken snijden.
  6. De vis lichtjes in de bloem wentelen en mooi kleuren met olijf olie in een pan. De vis eruit nemen en kruiden met peso. In dezelfde pan de ui en look aanstoven met de bruine suiker en de citroen tijm en de curry.
  7. De vis plaats men in een ovenschotel en men voegt er het mengsel aan toe.
  8. De stukjes tomaat erbij en de citroen sappen en zeste’s, de kokosmelk erop en een 15 tal minuten stoven in een oven.
  9. Na gaarheid zeste’s eruit nemen!
  10. De rijst samen met de fijngesneden sjalot garen met de kippen bouillon.
  11. Bediening:
  12. Opdienen op een warm bord, bestrooid met fijn gesneden koriander.

Pinda saus ( น้ำจิ้มไก่สะเต๊ะ) -450-

Pinda saus ( น้ำจิ้มไก่สะเต๊ะ)
Recept Afdrukken
Pinda saus ( น้ำจิ้มไก่สะเต๊ะ)
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Pinda’s malen in blender
  2. Kleine kookpot met zonnebloem olie op zacht vuur. Rode curry pasta en gemalen pinda’s toevoegen – suiker – gele curry – kokosmelk – geplette korianderwortel toevoegen - azijn en langzaam opwarmen.
  3. Eventueel mixen (zachter zonder pindabrokjes) als laatste room toevoegen proeven afsmaken

Pla sam rot ( ปลาสามรส) -448-

Pla sam rot ( ปลาสามรส)
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Pla sam rot ( ปลาสามรส)
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Tamarind in lauw water oplossen
  2. Vis in stukjes snijden en in kom leggen(marineren) met sojasaus – Maggi – kruidenmix – oestersaus – whisky (alles mengen en 10 min laten marineren.
  3. Ajuin in ringen snijden – paprika in repen snijden .
  4. Pan met zonnebloemolie Ajuin stoven – suiker – oestersaus – sambal oelek – sojasaus – Maggi goed roeren stroperige saus – tamarind toevoegen goed mengen.
  5. Vis in bloem en bakken in de frituur (afdeppen op keukenpapier dan in schotel en overgieten met saus.

Tom Yam Goong (ต้มยำกุ้ง) -444-

Tom Yam Goong (ต้มยำกุ้ง)
Recept Afdrukken
Porties
4