Hoe pladijs fileren ? Druk hier
Pladijsfilet, gebakken met bloemkool en venkel. -830-
Porties 4 personen
Ingredienten
- 2 pladijzen hele met graat .
- 1 bloemkool
- 1 venkel
- 60 g pompoenzaden
- 60 g zonnebloempitten
- 4 eetlepel bosuien
- boter
- Zonnebloemolie
- peper
- Zeezout grof
- Kruiden: verse, eventueel
- 3 sjalotjes fijngesnipperd
- 1 teentje look fijngesneden
- 40 g champignons
- 2 blaadjes laurier
- 1 dl gevogeltebouillon
- witte wijn
- 4 dl room
- zout
- vadouvan
- zout
- vadouvan specerijenmengsel
Instructies
- Haal de filets van de graat , niet wegsmijten. Strooi grof zeezout op de velkant van de filets en zet ze een uurtje in de koelkast ,zo worden ze mooi vast . Laat ca.15 min. voor het bakken op keukentemperatuur komen .
- Saus: Stoof de goed gespoelde graat aan samen met sjalot , look en champignons . Voeg de laurier toe , bevochtig met een scheutje witte wijn , doe er de bouillon bij en laat even inkoken . Zeef , voeg de room toe en kruid met peper , zout en vadouvan . Schuim vlak voor het serveren op met een staafmixer voor een luchtige saus .
- Snijd de bloemkool in fijne plakjes ,1 cm , en bak kort in wat zonnebloemolie .
- Snijd de venkel in blokjes , kook kort , giet af ,meng met de pompoenzaden en zonnebloempitten, kruid met vadouvan en verhit kort .
- Kook de bosui kort in gezouten water, schep uit en verfris onder koud water . Dep droog , rooster kort en bedruppel met mayodressing .
- Bak de filets op de velkant in flink wat boter met een beetje zonnebloemolie . Draai ze , kruid met peper en laat verder garen onder voortdurend overlepelen met de braadjus .
- Verdeel de bloemkool over de borden , lepel er wat venkel over , Leg er een pladijsfilet op en werk af met de bosui , saus en fijne kruiden .
- Mayodressing : meng wat gerookt paprikapoeder en rode currypoeder met 2 eetlepels mayonaise en een scheutje dragonazijn .