Aardpeer. Schuimig soepje van aardpeer/topinamboers
Porties 4
Ingredienten
250gtopinamboers
80gsjalotjes
60gboter
4dlfondkippen
100groom
12wijngaardslakjesgekookte
beetje bieslookgehakte
Instructies
De topinamboers wassen en met behulp van een fijnschiller schillen en in niet te grote stukjes snijden.
De sjalotjes eveneens in stukjes snijden.
20g boter smelten en daarin de topinamboers en de sjalotjes stoven zonder te kleuren.
De kippenfond toevoegen en een 5 à 10 minuten laten koken.
De room toevoegen, eventjes laten koken en dan met een handmixer heel fijn mixen.
Ondertussen de slakjes in hun sap opwarmen en de bieslook fijn snijden.
Afsmaken met peper en zout.
Bediening
In een diep warmbord.
Voor het opdienen mixt men de soep zodat deze luchtig en schuimig is.
Men verdeelt de slakjes in de soep en werkt af met wat gehakte bieslook.
Notities
Topinamboer of aardpeer is 4tot 8 centimeter groot en heeft een licht bruin of lichte violette kleur. Gekookt of gestoofd is de smaak te vergelijken met schorseneer en artisjok. Rauw doet de smaak aan noten denken.