Archieven

Frambozen met “bulle” en citroencrème -602-

-
Recept Afdrukken
Porties
25 bulles
Porties
25 bulles
-
Recept Afdrukken
Porties
25 bulles
Porties
25 bulles
Ingrediënten
Porties: bulles
Instructies
  1. Voeg bij de melk kardemon en kaneel.
  2. Meng melk, bloem en gist in de keukenrobot (of manueel).
  3. Bewerk gedurende een 10-tal minuten. De boter en suiker toevoegen achter een 5-tal minuten en nog later het zout.
  4. Neem het deeg eruit en bewerk het nog een paar minuten op de tafel.
  5. Laat een 10-tal minuten rusten.
  6. Rol kleine platte balletjes van 45g, en laat ze rijzen gedurende een 15-tal minuten. Het rijzen zo mogelijk in een voorverwarmde oven van +/-45°
  7. Meng boter met marsepein en smeer dit over de deegballetjes duw er een putje in.
  8. Laat nogmaals 12' rijzen. De bulles moeten in volume +/- verdubbeld zijn.
  9. Bak de bulles af in een voorverwarmde oven van 220° op warme lucht, gedurende een 11-tal minuten tot ze lichtbruin zijn
  10. Citroencrème:
  11. Meng citroensap, schil, boter, suiker en eieren. Breng het tot bijna aan het kookpunt ( van het vuur nemen bij het eerste belletje). Giet het door een zeef en laat het koud worden.
  12. Klop de room stijf en meng voorzichtig door de citroen crème.
  13. Verdeel de citroen crème op de warme gebakjes.
  14. bovenop veel frambozen. Werk af met poedersuiker en garneer met kruiden.
  15. Christer Elfving voor Deldiche

Citroen pudding ( piccoli a limone) -600-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Citroen pudding ( piccoli a limone)
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Citroen pudding ( piccoli a limone)
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Week het brood in de melk en meng er de amandelen en de suiker onder
  2. Maak zestes van de citroen en wat sap
  3. Meng de malse boter en de eidooiers en de citroen zestes met een weinig citroen sap eronder
  4. Smeer inox ringen in met boter en doe er een laagje suiker op
  5. Vul de ringen bestrooi met wat amandel schilfers
  6. Bak af gedurende een 20 à 25 minuten in een voor verwarmde oven van 170° af
  7. Garnituur appelschijfjes gekarameliseerd en geblust met een weinig balsamiek azijn en een
  8. Traan van frambozencoulis

Zalm, gerookte op een toast met bloemkool -388-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Zalm, gerookte op een toast met bloemkool
Recept Afdrukken
Zalm, gerookte op een toast met bloemkool
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De bloemkool reinigen goed wassen en in kokend gezouten water garen afgieten en in een robocoup fijn mixen
  2. Afkruiden peper en zout
  3. De room ¾ opkloppen en bij de bloemkool voegen samen met de fijngesneden zeste’s de estragon en de karpertjes en het gehakte hard gekookte eieren mengen en afsmaken
  4. Het brood in rondjes snijden besprenkelen met wat olijf olie en in een voorverwarmde oven afbakken
  5. Bediening
  6. Op een bordje met een dentelle plaatst men de toast daarop de bloemkool mousse en daarop een in bloemvorm sneetje gerookte zalm

Garnaalkroket met een fijn slaatje -289-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Garnaalkroket met een fijn slaatje
Recept Afdrukken
Porties
20
Porties
20
Garnaalkroket met een fijn slaatje
Recept Afdrukken
Porties
20
Porties
20
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De melk koken samen met de pellen van de garnalen en laten afkoelen om zoveel mogelijk geur en smaak van de garnalen te bekomen.
  2. Een blanke roux maken van boter en bloem en deze op een klein vuurtje laten “drogen” om de bloemsmaak te verwijderen.
  3. De melk door een fijne zeef steken, eventueel met een neteldoek, en deze laten koken.
  4. De roux goed ondermengen en een tijdje laten trekken zonder aan te branden.
  5. Afkruiden met peper, zout, muskaat en een mespuntje cayennepeper.
  6. De gemalen kaas en de garnalen toevoegen en de pot van het vuur verwijderen.
  7. Ondertussen heeft men een liaison gemaakt van de eidooiers, room en citroensap die men dan ook vermengd bij de rest.
  8. Een platte plaat met een beetje olie instrijken.
  9. De massa op de plaat glad strijken met behulp van een spatel en boter.
  10. Laten opstijven en portioneren en paneren.
  11. Voor gebruik afbakken in een warme friteuse.
  12. Bediening
  13. Op een bordje met een fijn gemengd slaatje en een stukje citroen.
  14. Eventueel een kreeftensausje apart bij opdienen.
  15. Men kan ook wat gefruite peterselie bij geven.
Notities

Voor een grote hoeveelheid bakt men de kroketten en hou deze warm in een matige oven. Indien men ze uit de diepvriezer haalt plaatst men deze eerst een minuut in de micro-oven zodat deze al binnenin ontdooit zijn.

Zeetong meniere -276-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Zeetong meniere
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Zeetong meniere
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De tongen reinigen en van hun vel ontdoen.
  2. In de bloem wikkelen, goed afkloppen en in gesmolten boter gaarbakken en kruiden met peper en zout.
  3. De aardappelen wassen, schillen en in frietjes snijden naar de gewenste dikte.
  4. Een eerste maal pocheren op een temperatuur van 150 à 160 graden.
  5. Daarna afbakken op een 180 à190 graden.
  6. De sla mengen met de olie en de azijnen.
  7. Bediening
  8. Op een warm bord met een halve citroen en gehakte peterselie, genapeerd met de bakboter.
  9. Eventueel de vis fileren.
Notities

Liefst een tefal pan gebruiken. Soorten frieten: pommes paille; pommes allumettes; pommes frites; pommes pont-neuf.

Eetfestijn 2005 -226-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Eetfestijn 2005
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Eetfestijn 2005
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Draai de rand van 10 tot 12 champagneglazen even op een halve citroen en duw vervolgens in de griessuiker op een bordje.
  2. Leg in elk glas een framboos en overgiet met een bodempje water of neem een bakje om ijsbokjes te maken.
  3. Leg er de framboosjes in en vul deze met water.
  4. Plaats de glazen of het bakje 2 uren in de vriezer.
  5. Verwarm het mineraalwater en los er de suiker in op. Laat deze suikerstroop afkoelen.
  6. Was 1 citroen grondig, schil hem fijn en snij de schil in reepjes.
  7. Pers de citroenen en zeef het sap.
  8. Meng de jenever, het citroensap en de suikerstroop. Laat goed afkoelen en schenk in de ondergekoelde glazen.
  9. Versier met een muntblaatje en een reepje citroenschil.

Citroen mousse -239-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Citroen mousse
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Citroen mousse
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De vijf eidooiers en de 100g fijne suiker worden tot een vaste ruban opgeklopt.
  2. Het water en het citroensap worden samen met de 70g suiker opgewarmd.
  3. De geweekte gelatinne blaadjes toevoegen en dit zo snel mogelijk koud laten worden om dan bij de ruban te voegen.
  4. De room opkloppen tot ongeveer 3/4 om daarna alles goed te mengen.
  5. Bediening
  6. In een glas een weinig coulis van rode vruchten doen en daar de citroenmousse inspuiten.
  7. Men werkt af met een blaadje verse munt.
Notities

De gelatine blaadjes altijd weken. Men voegt de geweekte blaadjes altijd bij een warme massa anders heeft het geen nut.

Citroenjenever Maison -232-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Citroenjenever Maison
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Citroenjenever Maison
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Draai de rand van 10 champagne glazen even op een halve citroen en duw vervolgens in de griessuiker op een bordje.
  2. Leg in elk glas een framboos en overgiet met een bodempje water of neem een bakje om ijsblokjes te maken.
  3. Leg er de framboosjes in en vul deze met water.
  4. Plaats de glazen of bakje 2 uren in de vriezer.
  5. Verwarm het mineraalwater en los er de suiker in op.
  6. Laat deze suikerstroop afkoelen.
  7. Was 1 citroen grondig, schil hem fijn en snij de schil in reepjes (= zeste).
  8. Pers de citroenen en zeef het sap.
  9. Meng de jenever, het citroensap en suikerstroop.
  10. Laat goed afkoelen en schenk in de gekoelde glazen.
  11. Versier met een muntblaadje en een citroenzeste.

Paling in Steendonck -206-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Paling in Steendonck
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Paling in Steendonck
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Alle kruiden fijn hakken.
  2. De paling in stukken snijden van 5 cm en gaarstoven in de sjalotten en de Steendonck gedurende 6 minuten.
  3. Voeg er wat room, de citroensap en peper en zout aan toe.
  4. Lichtjes binden en op het laatste de kruiden toevoegen.
  5. Het gerecht kan koud, lauw of warm worden opgediend.

Makreel. Hoppescheuten met gepocheerd eitje en makreel -170-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Makreel. Hoppescheuten met gepocheerd eitje en makreel
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Makreel. Hoppescheuten met gepocheerd eitje en makreel
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Reinig zorgvuldig de hoppescheuten door het afkraken van de harde stelen.
  2. Was daarna snel in koud water.
  3. Laat de boter klaren.
  4. Zet een kom op met warm water met een scheutje azijn.
  5. Laat koken en zet dan op een zacht vuur.
  6. Doe 10 eieren in een potje elk afzonderlijk.
  7. Laat ze een voor een in het water glijden.
  8. Met behulp van een lepel lichtjes omwentelen in het water.
  9. Laat een 3 minuten garen.
  10. Haal ze uit het water en leg ze op een keukenhanddoek.
  11. Gaar intussen in een andere pot met licht gezouten kokend water de hoppescheuten gedurende een 5 tal minuten.
  12. Schrik ze in koud water.
  13. Ontdoe de 10 overige eieren van het wit.
  14. Maak een mousseline met de wijn en de eigelen.
  15. Monteer met de geklaarde boter, afkruiden en een beetje citroensap toevoegen.
  16. In een pot met vers kokend gezouten water kan men nu de eieren even opwarmen.
  17. De scheuten even in nog wat geklaarde boter warmen en kruiden.
Notities

Op een warm bord een nestje maken met de scheuten, hierop wat makreel snipperen en het gepocheerd eitje bovenop. Nappeer met de mousseline en werk af met een takje peterselie.

Eend. Wilde eend met perzik en sinaasappelsaus -79-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Eend. Wilde eend met perzik en sinaasappelsaus
Recept Afdrukken
Porties
5
Porties
5
Eend. Wilde eend met perzik en sinaasappelsaus
Recept Afdrukken
Porties
5
Porties
5

De roos -70-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
De roos
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
De roos
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Voeg al deze ingrediënten samen in een blender en shake het geheel net voor het opdienen.
  2. Serveer in een rode wijnglas en zorg er voor dat iedereen een schuimkraag van 1,5 cm op het glas heeft.

Eend., gebraden met sinaasappelsaus en wafelaardappelen -57-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Eend. Gebraden eend met sinaasappelsaus en wafelaardappelen
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Eend. Gebraden eend met sinaasappelsaus en wafelaardappelen
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De eenden op een braadslee in een goede warme oven zetten om hem gaar te maken.
  2. De eend na een kwartier op de andere zijde leggen en opnieuw 15 minuten laten garen.
  3. Leg ze uiteindelijk op de rugzijde en laat ze nog 10 minuten braden.
  4. Uitnemen wanneer ze gaar zijn d.w.z. dat het sap dat er uitsijpelt helder en doorschijnend moet zijn.
  5. De zeste van sinaasappelen en citroen afsnijden met een econoommesje, in julienne snijden en gedurende enkel minuutjes blancheren en vervolgens pocheren in een lichte suikerstroop.
  6. Een suikerstroop bereiden met 120 g. suiker en 2 dl. water opwarmen tot caramelsaus.
  7. Wanneer de siroop bruin kleurt, blussen met 2 dl. citroensap en een 10-tal minuten laten koken.
  8. De gehakte sjalotten laten stoven in de braadslee die gebruikt werd voor het braden van de eend.
  9. De tomatenpuree toevoegen en het sap laten koken tot de saus de gewenste dikte bereikt.
  10. De likeur op basis van sinaasappelen toevoegen en vervolgens de saus door een fijne puntzeef halen.
Notities

De sinaasappelen à vif pellen en met behulp van een officemesje kwartjes lossnijden. De eend in fijne sneetjes versnijden en op een bord leggen met een boutje. Het geheel oversausen en afwerken met sinaasappelkwartjes en zestes.

Garnaalkroketten -42-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Garnaalkroketten
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Garnaalkroketten
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Breng 3 dl. melk aan de kook in een sauteuse.
  2. Laat 25 g. boter smelten in een andere sauteuse.
  3. Meng er met een houten lepel 30 g. bloem door.
  4. Laat enkele minuten bakken op de kant van het vuur of in de oven.
  5. Laat de roux afkoelen.
  6. Giet de kokende melk op de koude roux en breng al roerende terug aan de kook.
  7. Men moet een gladde saus bekomen zonder klonters.
  8. Kruid met zout en een snuifje cayennepeper.
  9. Voeg dan een koffielepel tomatenpuree toe.
  10. Een liaison toevoegen aan de béchamelsaus met een klopper.
  11. Meng er met een houten lepel de garnalen door en verhoog de smaak met citroensap.
  12. Strijk de bereiding uit op een met olie ingewreven plaat.
  13. Bedek het geheel met geolied papier en laat het op een frisse plaats afkoelen.
  14. Bereid een “Anglaise”.
  15. Canneleer 4 halve citroenen.
  16. Keer het afgekoelde garnalenbeslag op een met bloem bestrooide tafel. Verdeel het in stukken van ongeveer 40 à 50 g.
  17. Rol deze stukken kurkvormig.
  18. Haal ze dan één na één door de bloem (het overtollige afschudden).
  19. Haal ze vervolgens door de Anglaise.
  20. Wentel ze door het paneermeel en druk dit er goed op vast.
  21. Schik de kroketten naast elkaar in een frituurmandje.
  22. Dompel de kroketten in een warme frituur (180°).
  23. Laat ze 3 à 4 minuten fruiten tot ze goudbruin en knappend zijn.
  24. Neem de kroketten uit het frituurmandje en laat het vet uitdruipen op een handdoek.
  25. Fruit de peterselietakjes en dien op.