Eend. Gebraden eend met sinaasappelsaus en wafelaardappelen
Porties 6
Ingredienten
- 5 eenden van elk 1,2 kg
- 12 sinaasappelen
- 3 citroenen
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 l bruine fond
- 5 sjalotten
- 100 g boter
- 3 dl grand marnier
- 200 g suiker
- 2 dl citroensap
Instructies
- De eenden op een braadslee in een goede warme oven zetten om hem gaar te maken.
- De eend na een kwartier op de andere zijde leggen en opnieuw 15 minuten laten garen.
- Leg ze uiteindelijk op de rugzijde en laat ze nog 10 minuten braden.
- Uitnemen wanneer ze gaar zijn d.w.z. dat het sap dat er uitsijpelt helder en doorschijnend moet zijn.
- De zeste van sinaasappelen en citroen afsnijden met een econoommesje, in julienne snijden en gedurende enkel minuutjes blancheren en vervolgens pocheren in een lichte suikerstroop.
- Een suikerstroop bereiden met 120 g. suiker en 2 dl. water opwarmen tot caramelsaus.
- Wanneer de siroop bruin kleurt, blussen met 2 dl. citroensap en een 10-tal minuten laten koken.
- De gehakte sjalotten laten stoven in de braadslee die gebruikt werd voor het braden van de eend.
- De tomatenpuree toevoegen en het sap laten koken tot de saus de gewenste dikte bereikt.
- De likeur op basis van sinaasappelen toevoegen en vervolgens de saus door een fijne puntzeef halen.
Notities
De sinaasappelen à vif pellen en met behulp van een officemesje kwartjes lossnijden. De eend in fijne sneetjes versnijden en op een bord leggen met een boutje. Het geheel oversausen en afwerken met sinaasappelkwartjes en zestes.