Archieven

Zalm en avocado spread als toast -700-

Afdrukken

Zalm en avocado spread als toast

Ingredienten

  • ½ avocado
  • 60 g roomkaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • 6 g bieslook
  • pezo
  • 3 plakjes zalm
  • 3 radijsjes
  • komkommer lange plakken
  • 3 sneetjes brood getoast
  • tuinkers

Instructies

  • Meng in een kom de roomkaas en het citroensap met de avocado en prak dit tot een spread.
  • Breng op smaak met pezo en bieslook.
  • Snijd dunne plakjes van de radijzen en halveer de lange plakken komkommer.
  • Rol nu rolletjes van de komkommer.
  • Neem een snede getoast brood
  • Verdeel een derde van de avocado spread er over, een plakje zalm, een paar plakjes radijs en twee rolletjes komkommer.
  • Werk af met een beetje tuinkers.
  • Maak zo ook twee andere toasten.

Notities

Met een mandoline of een kaasschaaf kun je lange plakken van de komkommer afschaven.

Zalmtartaar met waterkers -684-

Afdrukken

Zalmtartaar met waterkers -684-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 400 g zalm verse, filet of haasje
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakte
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sojasaus
  • graanmosterd
  • 1 Citroen
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 bussel waterkers wilde
  • 1 appel bv. Jonagold
  • 1 daikon of enkele radijsjes
  • 30 g walnoten
  • notenolie
  • ciderazijn
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 koffielepel mierikswortel in bokaaltje
  • 4 sneetjes Brood bv. toastbrood
  • zwarte peper - zout

Instructies

  • Maak de waterkers en de tuinkers schoon in koud water. Zorg ervoor dat er geen zand of aarde in achterblijft. Laat de sla goed uitlekken.
  • Gebruik ontvelde zalmfilet voor dit gerecht. Versnij de zalm zeer fijn met een vlijmscherp mes.
  • Let op: Doe de zalm niet in een blender of hakmolen, want dan krijg je puree.
  • Techniek: Snij de zalm eerst in repen. Snij deze repen op hun beurt nog eens in reepjes, en snij die tenslotte in hele kleine stukjes.
  • Tip: Voor een licht gerookte toets in dit gerecht, kan je een klein beetje gerookte zalm fijnsnijden en mengen onder de verse zalm.
  • Doe de vis in een mengschaal en voeg er zeer fijn gesnipperde sjalot en bieslook aan toe.
  • Voeg een beetje graanmosterd toe, een scheutje olijfolie en enkele druppels sojasaus. (De sojasaus zorgt voor een lichte zoute toets, dus gebruik geen extra zout.)
  • Meng alle ingrediënten en voeg een scheutje vers citroensap toe.
  • Proef en voeg naar smaak wat peper toe. Meng de tartaar en zet opzij.
  • Voor het sausje voeg je een schep pittige mierikswortel (gepureerd), de zure room, een beetje verse yoghurt en vers citroensap samen. Meng alles met wat peper van de molen en een snuifje zout.
  • Snij een stuk van de daikon in flinterdunne schijfjes. Snij deze op hun beurt in heel fijne reepjes julienne.
  • Schil de appel en snipper ook deze in heel fijne reepjes.
  • Hak enkele walnoten fijn.
  • Doe de waterkers, de tuinkers, de daikon (of radijs), de appel en de stukjes walnoot in een slakom. Meng de sla voorzichtig met de hand, zodat je de slablaadjes niet beschadigt.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Druk met een brede dresseerring rondjes uit het brood (1 per persoon).
  • Leg de sneetjes brood op een ovenschaal met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
  • Sprenkel over elk broodje enkele druppels olijfolie en toast ze gedurende enkele minuten in de oven (160°C).
  • Druppel wat ciderazijn en notenolie over de sla. Voeg wat peper van de molen toe en meng de sla zorgvuldig met de hand.
  • De afwerking:
  • Plaats op elk bord een warme toast. Plaats de dresseerring over de toast en schep hierin wat zalmtartaar. Druk het mengsel voorzichtig aan met de bolle kant van de lepel.
  • Werk het voorgerechtje af met een toefje sla bovenop de tartaar.
  • Verwijder de ring en druppel een lepeltje van de saus rond het gerechtje.

Fruit. Pavlova met rood fruit. -535-

Afdrukken

Fruit. Pavlova met rood fruit.

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 4 eiwitten
  • 150 g kristalsuiker
  • 250 g fruit vers, aardbeien frambozen bosbessen…
  • 750 ml slagroom
  • 1 koffielepel vanillesuiker voor bij de slagoom
  • 1 theelepel wijnazijn
  • 1/2 theelepel Maïzena
  • 1/2 bot peterselie
  • 1 beetje boter
  • 100 g tuinkers
  • aardappelen voor te bakken

Instructies

  • Klop de eiwitten bijna stijf in de keukenrobot. Doe er dan de suiker, wijnazijn en de maizena bij. De azijn zorgt ervoor dat de meringes stijf zullen blijven.
  • Als de eiwitten stijf zijn en mooi glanzen smeer je ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat je goede verhouding hoogte x diameter hebt.
  • Bak af in een oven van 130 graden gedurende 1 à 1 ½ uur. Dit al naar geleng de dikte. Laat daarna de meringue in de oven afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de slagroom op met de vanillesuiker. Verdeel deze over de taart en versier met het fruit.

Notities

Snijd de taart in stukken en verdeel op koude borden.

Serranoham met tartaar van verse tomaat -354-

Afdrukken

Serranoham met tartaar van verse tomaat

Porties 4

Ingredienten

  • 6 tomaten
  • 4 tomaten zongedroogde
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • oregano
  • peper uit de pepermolen
  • zout
  • peterselie Platte
  • olijfolie
  • azijn xeres
  • 8 sneden ham serrano, naargelang de gote
  • beetje tuinkers
  • beetje scheutjes als garnituur
  • crème van balsamicoazijn met frambozen

Instructies

  • De tomaten pellen en van hun pitjes verwijderen, daarna snijden we deze in mooie dobbelsteentjes.
  • De sjalot en de look héél fijn snijden en bij de tomaten brokjes voegen.
  • Men versnippert 2 sneetjes ham.
  • Alles voorzichtig mengen (dat we geen puree verkrijgen) en afsmaken met peper, zout, de gehakte peterselie en de oregano.
  • Dit alles plaatst men in de koelkast en laten dit een tijdje trekken zodat de verschillende aroma’s en smaken zich kunnen vermengen.
  • Daarna neemt men een metalen ring en bekleed de binnenkant met de serranoham. Dan doet men er de mengeling bij, druk deze een weinig aan en vouw de ham toe.
  • Men maakt een vinaigrette van de olie en de xeresazijn.
  • Bediening
  • Op een plat bord plaatst men mooi in het midden de ring met de ham.
  • We verwijderen voorzichtig de ring en naperen een beetje vinaigrette rond de ring. Geven nog een draai van de pepermolen en werken af met de scheutjes of tuinkers en enkele druppeltjes creme.

Notities

Oregano (is zoals wilde marjolein) smaakt een beetje zoals tijm wordt vooral gebruikt bij bereidingen met tomaten. Vb. een pizza zonder oregano is zoals een café zonder …….

Kalkoenfilet stroganoff en tuinsla -231-

Afdrukken

Kalkoenfilet stroganoff en tuinsla

Porties 4

Ingredienten

  • 700 g kalkoen filet
  • weinig wodka
  • 1/4 l room
  • 1 soeplepel tomatenpuree
  • 100 g ajuin
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 250 g champignons
  • 1/2 bot peterselie
  • 1 beetje boter
  • 100 g tuinkers
  • rosti's of kroketten, 6/7 de man of gebakken aardappelen

Instructies

  • De kalkoenfilet goed opkuisen en kruiden, kleuren in de pan en verder laten gaarbakken in een voorverwarmde oven.
  • De paprika's kuisen zodat men enkel de mooie stukken over heeft.
  • In gelijke dobbelsteentjes snijden.
  • Beetgaar afgebakken in een weinig boter en kruiden met paprikapoeder.
  • Dit dient dan als garnituur voor de saus samen met de in vier gesneden en gebakken champignons en veel fijn gehakte peterselie.
  • De rest van de paprika's (de steeltjes, zaadjes, enz.) worden samen met de gesneden ajuin gestoofd.
  • De tomatenpuree en paprikapoeder toevoegen en een weinig laten stoven.
  • Blussen met een weinig wodka.
  • Room toevoegen en alles zachtjes laten stoven gedurende 30 minuten.
  • Door een zeef steken en afsmaken.
  • Eventueel nog wat wodka, garnituur toevoegen en afwerken met een beetje boter.
  • Bediening
  • Op een groot warm bord, het vlees wordt genapeerd met de saus en boven aan het bord plaatst men de gebakken rösti's en een beetje tuinkers.

Notities

De kalkoen niet te droog laten worden. De paprikastukjes op het laatst bakken voor het behoud van de kleur.