Archieven

Sint-Jacobsnoot,carpaccio met bouillon van soja en truffel en met gelei van mango. -796-

Afdrukken

Sint-Jacobsnoot,carpaccio met bouillon van soja en truffel en met gelei van mango. -796-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • -----Carpaccio van coquilles
  • 8 stuks coquilles
  • olijfolie
  • Fleur de sel
  • Zwarte peper van de molen
  • 1 limoen zeste van
  • -----Gelei van mango
  • 50 g mangosap
  • 20 g Pompelmoessap
  • 30 g Rum donkere
  • 1,1 g agaragar
  • -----Bouillon van soja en truffel
  • 1,5 dl kippenfond bruine
  • 0,5 dl sojasaus (niet gezouten van goede kwaliteit)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 stengel Citroengras
  • 10 g bruine miso pasta van gefermenteerde soja
  • 1 scheutje truffelolie
  • 1 limoen
  • ----Afwerking
  • brocolliroosjes
  • enkele doperwten gepekelde
  • enkele citrusafrikaantjes

Instructies

Bereiding coquilles

  • Snij de coquilles in dunne plakjes

Bereiding gelei van mango

  • Kook alle ingrediënten samen op, laat 2 minuten doorkoken, laat afkoelen, mix met de staafmixer tot een gelei.

Bereiding bouillon van soja en truffel

  • Snij de sjalot, citroengras en look fijn. Plet het citroengras. Stoof aan in een sauspannetje.
  • Blus met sojasaus en kippenfond, laat tot de helft inkoken. Roer er met een klopper de miso door, zeef door een fijne zeef.
  • Breng op smaak met een truffelolie, limoenspa en eventueel wat zout.

Notities

Presentatie Leg de plakjes coquilles op het bord, besprenkel met olijfolie, kruid met peper, fleur de sel en zeste van limoen. Werk af met gelei van mango, broccoliroosjes, doperwtjes en citrusafrikaantjes. Serveer de lauwwarme bouillon aan tafel.

Filo deeg rol met appel rozijnen en peperkoek en kaneelroom -745-

Afdrukken

Filo deeg rol met appel rozijnen en peperkoek en kaneelroom

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 3 appels mooie vaste
  • 4 sneden peperkoek
  • 4 eetlepels rozijntjes
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 glaasje Rum
  • 8 vellen filo deeg
  • 1 flesje honing lopende
  • klont boter

Instructies

  • De oven voorverwarmen op 180°
  • De appeltjes schillen en in dobbelsteentjes snijden. De rozijntjes in wat rum weken De peperkoek eveneens in dobbelsteentjes snijden
  • Een pan warmen. Wat boter smelten en daarin de appel stukjes stoven de suiker erbij en wat laten stoven. De rozijnen en de peperkoek toevoegen en een weinig stoven. Uit de pan halen zodat deze niet verder garen
  • Een ovenplaat met bakpapier bekleden
  • De filo deeg in vierkanten versnijden. Inborstelen met wat lopende honing, daarop de mengeling van de appels en mooi toe rollen Ervoor zorgend dat alles mooi dicht is
  • Afbakken in de oven tot deze mooi goudbruin en krokant zijn
  • De room opkloppen met wat kaneelpoeder naar smaak
  • Op een bord schikt men twee rolletjes en doen er een lepeltje room op men kan deze ook apart bij serveren

Cubaanse Mojito -243-

Afdrukken

Cubaanse Mojito

Porties 1

Ingredienten

  • 5 cl Rum witte
  • 5 cl spuitwater
  • 1 limoen
  • 1 theelepel rietsuiker
  • 1 takje munt verse
  • ijs gemalen

Instructies

  • Giet de Rum en de rietsuiker in een longdrink glas en giet er het spuitwater bij.
  • “Kwets” de limoen van binnen door er hard duwend mee over een plank te rollen.
  • “Kwets” de munt door er met een (houten) staafje op te slaan op een plank.
  • Meng limoensap – rum en spuitwate.r
  • Steek het takje munt erbij en roer.
  • Voeg nadien het ijs toe tot aan de rand van het glas en steek er 2 rietjes bij.