Konijnenbil, in Chimay verdronken
Porties 4 pers
Ingredienten
- 4 konijnen billen
- 200 g ajuin
- tijm
- 1 flesje chimay
- beetje demi-glace
- 20 worteltjes fijne met hun groen
- weinig boter
- beetje suiker
- 1 kg aardappelen
- 1 stengel prei
- wat olijfolie
- kurkuma
- beetje peterselie gehakte
- laurier
- pezo
Instructies
- We kleuren de billen in wat vetstof mooi bruin en kruiden deze met peper en zout.
- De gereinigde uien snijdt men in schijfjes en kleurt deze eveneens aan.
- Legt ze samen met de billen in een stoofpot en laat deze in de Chimay met wat tijm en laurier gaar stoven.
- Als de billen gaar zijn bindt men de saus met wat demi glace poeder en laat deze nog eventjes stoven.
- Men smaakt af en voor het opdienen giet men er nog wat Chimay bij en laat nogmaals doorkoken.
- De worteltjes worden gereinigd en goed gewassen.
- Daarna gaar gestoofd in wat boter, suiker, water en een blaadje laurier (men laat er een weinig groen aan).
- De aardappelen worden in de schil in kokend gezouten water bijna gans gaar gekookt, waarna men deze dan pelt en in schijven snijdt van ongeveer 1 cm.
- De prei wordt gewassen en in rondellen gesneden.
- Men kleurt de aardappelen aan in wat boter en olijfolie, men kruidt deze dan met wat peper en zout
- Voegt de rauwe prei aan toe.
- Men bakt alles gaar, er op lettend dat men de aardappelen in mooie schijven behoudt en er geen puree van maakt.
- Op het laatste voegt men er een beetje kurkuma aan toe en dit laat men dan eens mee bakken.
- Bediening:
- Op een warm plat bord.
- Bovenaan legt men de aardappelen, met ernaast de worteltjes in de vorm van een bussel.
- De konijnen bil onderaan het bord en rijkelijk overgoten met de saus. Men werkt af met een beetje gehakte peterselie.
- Tips van de chef:
- Een stoofpotje komt altijd beter tot zijn recht als het een nachtje gerust heeft.
- De Chimay kan vervangen worden door een andere trappist of een ander bier van een betere kwaliteit.