Coq au vin
Porties 12
Ingredienten
- 3 kippen vlezige jonge scharrelkippen van 1.35 kg
- 3 plakken spek doorregenvan 115 g
- 165 g boter
- 3 eetlepels olijfolie
- bloem
- 6 tenen look uit de knijper
- bouquet garni vers van tijm en peterselie
- 1,5 fles rode wijn
- pezo versgemalen peper
- 36 uitjes. kleine
- 36 champignons kleine
- 90 g beurre manié
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verdeel de kippen elk in 8 stukken, snijd het spek in reepjes van 5mm dik en 4cm lang.
- Verhit de helft van de boter en de olie in een ovenvaste braadpan en bak er het spek in.
- Bestuif de kip met bloem.
- Doe de kip in de pan wanner het spek begint te kleuren en bak deze rondom goudbruin.
- Bak de knoflook een minuut mee, voeg het bouquet garni en de wijn toe en peper en zout naar smaak.
- Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en zet circa 1 uur in de oven tot de kip bijna gaar is.
- Kook intussen de uien 10 minuten in een pan kokend water en laat ze uitlekken.
- Smelt de rest van de boter ineen bakpan en bak de uitjes lichtbruin.
- Haal ze met een schuimspaan uit de pan en bak de champignons in dezelfde boter tot ze niet meer helemaal rauw zijn.
- Haal de kip en het spek met een schuimspaan uit de pan, verwijder het bouquet garni en kook het vocht 5 minuten in.
- Bind de saus met de beurre manié en voeg er terug alle ingrediënten in.
- Warm het geheel nog 5 à 10 minuten op en serveer met aardappelen of raapjes.