Zalmmoot/haasje met chorizo crumble, schaaldierensaus , bulgur, knolselder en chorizo -1042-

 

Print

Zalmmoot/haasje met chorizo crumble, schaaldierensaus , bulgur, knolselder en chorizo -1042-

Porties 18 personen

Ingredienten

Zalm en chorizo crumble:

  • 18 stuks zalmmoten of -haasjes ca. 150-180g per portie
  • 200 g chorizo voor de crumble
  • 100 g panko Japans broodkruim
  • 30 g boter
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • peterselie verse voor garnering (optioneel)

Schaaldierensaus:

  • 500 g mosselen al dan niet met schelp
  • 500 ml schaaldierenjus bijv. van garnalen of kreeft, of maak een jus van de mosselen zelf
  • 100 ml witte wijn
  • 50 g boter
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 sjalot grote, fijngehakt
  • kruiden een takje tijm en laurierblad
  • zout en peper naar smaak

Bulgur en knolselderij met chorizo:

  • 500 g bulgur
  • 1,5 kg knolselderij geschild en in blokjes
  • 150 g chorizo in blokjes gesneden
  • 3 el olijfolie
  • 30 g boter
  • zout en peper naar smaak
  • kruiden verse bijv. peterselie of tijm voor garnering

Instructions

Chorizo crumble maken:

  • Snijd de chorizo in kleine blokjes en bak ze in een beetje olie op middelhoog vuur totdat ze krokant zijn.
  • Voeg de panko toe aan de chorizo en bak dit samen 2-3 minuten tot de panko goudbruin is en het geheel krokant aanvoelt. Zet dit opzij.

Zalm bereiden:

  • Verhit een beetje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bestrooi de zalmmoten met zout en peper.
  • Bak de zalmmoten 3-4 minuten per kant, totdat ze mooi gaar zijn (afhankelijk van de dikte van de zalm). Zorg ervoor dat de zalm van binnen nog licht roze is voor de beste textuur.
  • Haal de zalm uit de pan en zet het even apart.
  • Chorizocrumble op de zalm leggen. Bestrooi de zalm direct na het bakken met de chorizocrumble en laat het kort rusten voordat je het opdient.

Schaaldierensaus:

  • Verhit de boter in een pan en voeg de fijngehakte sjalot en knoflook toe. Fruit dit 2-3 minuten totdat het zacht is.
  • Voeg de mosselen toe (of de mosseljus als je geen mosselen gebruikt) en de witte wijn. Laat de mosselen 5-6 minuten stomen totdat ze open zijn. Haal de mosselen uit de pan (bewaar de schelpen voor garnering als gewenst).
  • Voeg de schaaldierenjus toe aan de pan, samen met tijm en laurierblad. Laat de saus op laag vuur 10-15 minuten inkoken.
  • Haal de takjes tijm en het laurierblad uit de saus en voeg de boter toe om de saus af te maken. Proef en breng op smaak met zout en peper.

of! Choron saus maar met de basis van de mosseljus

    Bulgur en knolselderij met chorizo:

    • Bulgur koken. Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal in kokend water met een beetje zout. Zet dit apart.
    • Knolselderij met chorizo maken. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de chorizo op middelhoog vuur totdat deze lekker krokant is. Haal de chorizo uit de pan en zet opzij.
    • In dezelfde pan voeg je de blokjes knolselderij toe en bak je deze 10-12 minuten totdat de knolselderij goudbruin en zacht is. Voeg een beetje boter toe voor extra smaak.
    • Meng de gekookte bulgur door de knolselderij en voeg de gebakken chorizo toe. Meng alles goed door en breng op smaak met zout en peper.