Butternutsoepje met citroenmelisse en kokosschuim -1089-
Dit feestelijke butter nut soepje is zacht, romig en vol smaak door de geroosterde groenten. Het frisse citroenmelisse-kokosschuim maakt het gerecht elegant en ideaal voor diners of feestdagen.
Ingredienten
2,5kgbutternutpompoengeschild, in stukken van ± 3 cm
1theelepelkomijngemalen optioneel maar heerlijk bij pompoen
2,5lgroentebouillon
300mlkokosmelkvoor in de soep
Citroenmelisse-kokosroomschuim
500mlkokosroomgéén kokosmelk, dikke variant
2flinke handjes citroenmelisseverse ca. 15–20 g
1theelepelhoning of agavesiroop
snufjezout
Instructies
Groenten roosteren, belangrijk voor smaak!
Verwarm de oven tot 200°C (hete lucht 190°C).
Verdeel butternut, zoete aardappel, ui en knoflook op 2 grote bakplaten.
Besprenkel met olijfolie, zout, peper en (optioneel) komijn.
Rooster 30–40 min, tot alles zacht is en licht gekaramelliseerd. Knoflook mag eruit zodra hij zacht is.
Laat kort afkoelen.
Soep
Knijp de geroosterde knoflook uit de schil.
Doe alle geroosterde groenten in een grote soeppot. Voeg 2,5 liter bouillon toe.
Breng aan de kook en laat 10 min zachtjes pruttelen zodat de smaken binden. Voeg 300 ml kokosmelk toe.
Mix zeer glad met een staafmixer of blender.
Proef en breng indien nodig extra op smaak met zout of peper. Te dik? Klein beetje bouillon of water toevoegen. Te dun? Kort verder inkoken.
Citroenmelisse - kokosroomschuim
(Dit gebeurt terwijl de soep warm gehouden wordt.)
Verwarm de 500 ml kokosroom zachtjes in een pannetje – niet laten koken.
Kneus de citroenmelisse licht tussen de vingers en voeg toe. Laat 10–15 min trekken op laag vuur.
Zeef de room. Breng op smaak met een heel klein beetje honing en een snufje zout.
Net voor het serveren: Gebruik een staafmixer om de room luchtig te maken → mooi, licht schuim. Of gebruik een kleine melkopschuimer voor een nog fijner schuim.
Notities
Optioneel tijdens de feestdagen: coquille erbij presenteren.
± 140–160 ml per persoon