Ga terug Email Link
Print

Butternutsoepje met citroenmelisse en kokosschuim -1089-

Dit feestelijke butter nut soepje is zacht, romig en vol smaak door de geroosterde groenten. Het frisse citroenmelisse-kokosschuim maakt het gerecht elegant en ideaal voor diners of feestdagen.

Ingredienten

  • 2,5 kg butternutpompoen geschild, in stukken van ± 3 cm
  • 600 g aardappel zoete geschild in stukken
  • 4 uien grote grof gesneden
  • 6 teentjes knoflook ongeschild, uiteinde afgesneden
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 theelepel peper zwarte
  • 1 theelepel komijn gemalen optioneel maar heerlijk bij pompoen
  • 2,5 l groentebouillon
  • 300 ml kokosmelk voor in de soep

Citroenmelisse-kokosroomschuim

  • 500 ml kokosroom géén kokosmelk, dikke variant
  • 2 flinke handjes citroenmelisse verse ca. 15–20 g
  • 1 theelepel honing of agavesiroop
  • snufje zout

Instructies

  • Groenten roosteren, belangrijk voor smaak!
  • Verwarm de oven tot 200°C (hete lucht 190°C).
  • Verdeel butternut, zoete aardappel, ui en knoflook op 2 grote bakplaten.
  • Besprenkel met olijfolie, zout, peper en (optioneel) komijn.
  • Rooster 30–40 min, tot alles zacht is en licht gekaramelliseerd. Knoflook mag eruit zodra hij zacht is.
  • Laat kort afkoelen.

Soep

  • Knijp de geroosterde knoflook uit de schil.
  • Doe alle geroosterde groenten in een grote soeppot. Voeg 2,5 liter bouillon toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 min zachtjes pruttelen zodat de smaken binden. Voeg 300 ml kokosmelk toe.
  • Mix zeer glad met een staafmixer of blender.
  • Proef en breng indien nodig extra op smaak met zout of peper. Te dik? Klein beetje bouillon of water toevoegen. Te dun? Kort verder inkoken.

Citroenmelisse - kokosroomschuim

  • (Dit gebeurt terwijl de soep warm gehouden wordt.)
  • Verwarm de 500 ml kokosroom zachtjes in een pannetje – niet laten koken.
  • Kneus de citroenmelisse licht tussen de vingers en voeg toe. Laat 10–15 min trekken op laag vuur.
  • Zeef de room. Breng op smaak met een heel klein beetje honing en een snufje zout.
  • Net voor het serveren: Gebruik een staafmixer om de room luchtig te maken → mooi, licht schuim. Of gebruik een kleine melkopschuimer voor een nog fijner schuim.

Notities

Optioneel tijdens de feestdagen: coquille erbij presenteren.
± 140–160 ml per persoon