Vissoepje op zuiderse wijze met rouille "Bouillabaisse"
Porties 10
Ingredienten
- 2 kg vis gemengde soorten zoals roodbaarsdorade, rode poon,wijting enz. en
- 1 kg scampi
- 700 g lotte filet
- 700 g kabeljauw filet
- 70 g victoriabaars
- 3 kg strandkrabben verse, of 500 g krabsoep
- 150 g ui
- 6 teentjes look
- 7 tomaten dikke rijpe
- wat peterselie
- tijm
- laurier
- 50 cl olijfolie
- 10 g saffraan
- 2 stukken prei
- 2 selder groene
- 5 Wortelen
- 100 g tomatenpuree
- 1 l witte wijn
- 5 cl Ricard
- 2 stokbroden
- 1/2 kg gruyère kaas.
Instructies
- Schil de ui en de wortelen met de teentjes look.
- Snij de prei en selder in een dikke brunoise.
- Sauteer deze groentjes in olijfolie.
- Voeg er nu de krabben aan toe tot ze rood zien.
- Reinig zorgvuldig de vis.
- Voeg er dan de vis aan toe en laat een beetje aanstoven.
- Doe daarna de witte wijn in de kookpot met de saffraan en voeg water toe tot de vis onder water staat.
- Voeg tijm, laurier, peterseliestengels en tomatenpuree toe.
- Laat dit geheel circa 30 minuten op zacht vuur sudderen.
- Mix dit geheel en laat nog even doorkoken al roerend .
- Zeef alles en voeg de Ricard toe aan de soep en kijk of er moet bijgekruid worden.
- Pocheer hierin de overige vis.
- Haal hem met een net uit en hou even warm.
- Schik hem dan in de diepe warme borden en giet er de hete soep over.
- Rooster de stukjes Frans brood met wat gemalen kaas.
- Voor de rouille :
- Stamp 2 knoflookteentjes samen met een chilipeper fijn.
- Voeg een gekookte aardappel bij en plet hem tot u een zachte pasta bekomt.
- Roer geleidelijk 1 dl olijfolie door het mengsel tot er een emulsie ontstaat zoals een mayonaise.
- Voeg eventueel wat tomatenpuree toe.