Ga terug Email Link
Afdrukken

Kabeljauw, geroosterd met een korianderkorst -861-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 60 ml olijfolie
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 50 g koriander fijngehakt
  • 2,5 theelepel specerijenmix voor vis
  • 4 stukken kabeljauwhaas flinke stukken kabeljauwhaas (of andere duurzaam gevangen wit vis met vel)
  • 4 laurierbladeren grote verse optioneel
  • 2 citroenen snijd een ervan in acht heel dunne plakjes en de andere over de lengte in vier parten voor erbij
  • 4 eetlepels tahinisaus optioneel voor er bij
  • zout
  • peper zwarte

Tahinisaus, voor 1 middelgrote pot

  • 150 g tahini
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • zout

Instructies

  • Verhit de oven tot 250°C.
  • Zet een kleine pan met 2 eetlepels olie op half hoog tot laag vuur. Bak de gehakte knoflook 10 seconden en voeg de koriander, specerijenmix, chilivlokken, 0,25 theelepel zout en een flinke draai zwarte peper toe. Bak alles 4-5 minuten en roer regelmatig zodat de knoflook boterzacht wordt en neem de pan van het vuur.
  • Leg de kabeljauw op de velkant in een ovenschaal die met bakpapier is bekleed. Bestrijk de vis met de overgebleven 2 eetlepels olie. Bestrooi hem licht met zout en peper en schep op elk stuk filet een flinke lepel koriandermix. Strijk de mix uit zodat de hele bovenkant is bedekt. Leg naar smaak op elk stuk filet een laurierblad en 2 plakjes citroen. Rooster de vis in de oven in 7-8 minuten gaar.
  • Dien de filets meteen op, naar smaak besprenkeld met circa 1 eetlepel tahinisaus, en met een kwart citroen ernaast.

Tahinisaus

  • Meng alle ingrediënten met 120 ml water en 0,25 theelepel zout door elkaar. Voeg als de saus te dun is een beetje extra tahini toe. Roer er als de sauste dik is nog wat citroensap of water door, hij moet de consistentie hebben van een gladde, vloeibare notenpasta. De saus zal geleidelijk vanzelf wat dikker worden, dus roer hem voor elk gebruik even goed door en voeg nog wat citroensap of water toe.

Notities

Tahinisaus: de romige, nootachtige, rijke toevoeging aan vele snacks, gerechten of feestmaaltijden. De saus staat in Palestina op elke tafel, klaar om erin te dippen of over allerlei soorten producten of gerechten te sprenkelen: geroosterde groenten, vis ofvlees, en allerlei soorten salades van bladgroenten, peulvruchten of granen.
U kunt hem in de koelkast 3-4 dagen bewaren, dus maak altijd een volledig recept hiervan, zelfs als u slechts een paar eetlepels nodig hebt.
Wij vinden de combinatie van vis en tahini meestal moeilijk te weerstaan, maar dit gerecht is ook erg lekker zonder de tahinisaus als u een snellere versie wilt maken of de aandacht bij de citroenen wilt houden. Het is hoe dan ook vrijwel net zo snel klaar sis fastfood. De bereiding duurt van het begin tot het einde niet langer dan 15 minuten. En waarschijnlijk kost het nog minder tijd om het op te eten.
U kunt de tahinisaus in de koelkast circa 4 dagen bewaren en hij is heerlijk om
te hebben en over allerlei soorten geroosterde groenten, vlees, vis ensalades te sprenkelen.
Experimenteren:U kunt hiervoor elke vlezige witte vis gebruiken: bijvoorbeeld
zeebaars en heilbot. Het is ook heerlijk met zalm.                                                                                                                                                                                                                                                                                       Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht of hoofdgerecht, mits aanpassen van de hoeveelheden.