Verhit de olie in een grote pan en fruit de uien tot ze zacht en transparant zijn.
Voeg de tomaten toe, laat ze 10-15 minuten smoren en roer regelmatig.
Voeg 1,5 liter water, en zout en peper naar smaak toe en breng aan de kook.
Voeg de sperziebonen, courgettes en aardappelen toe en laat alles 10 minuten koken.
Voeg de witte bonen met hun kookvocht en de vermicelli toe.
Roer goed en laat sudderen tot alles zacht is.
Voeg eventueel nog zout en peper toe en houd de soep heet.
Pistou:
Pureer de knoflook en basilicum niet te fijn in de keukenmachine of blender, of gebruik een vijzel.
Maak een groene pasta door de olie in een dun straaltje toe te voegen.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Roer de pistou vlak voor het opdienen door de soep.
Bestrooi de soep aan tafel met geraspte emmentaler.
Opmerking : De soep laat zich goed opwarmen, maar voeg de pistou altijd pas op het laatste toe.