Aardbei met rabarber en een crème van yoghurt -820-
Ingredienten
----Aardbeien/sambagelei
1bakjeAardbeien
suikeral naargelang de zoetheid van de aardbeien
12blaadjes gelatine12 g per 50cl
aardbeiensap
1eetlepel sambatheegenre fruitthee
----Rabarberchutney
380gAardbeien
250grabarberboter
12gpectine jaunezakjes PEC in de handel
230gkristalsuiker
1Citroenhet sap
----Gemarineerde rabarber
2rabarberstengels
75gsuiker
0,5clwater
1steranijs
4blaadjesijzerkruid
0,5Citroenschil van een
campari
----Crème van yoghurt
200gyoghurtmagere
0,25Citroenzeste van
2el poedersuiker (of meernaar wens)
0,5zaadjes van een vanillestokje
Instructies
Aardbeien/sambagelei
Snijd het kroontje van de aardbeien en snijd ze in vieren. Vermeng ze eventueel met wat suiker en leg ze in een metalen mengkom. Dek de kom heel goed af met plasticfolie.
Breng een grotere kom met water aan de kook en zet de kom met de aardbeien daarin. Zet het vuur wat lager en laat zo’n 2 uur rustig opwarmen. Na twee uur zijn de aardbeien bijna wit en hebben ze alle smaak en kleur verloren aan het sap dat eruit gevloeid is.
Giet dit sap door een zeef, laat de thee er een kwartier in trekken en los er de geweekte gelatine in op.
Giet opnieuw door een zeef. Laat opstijven en lepel er stukjes (hoopjes) van.
Rabarberchutney
Was de aardbeien en de rabarber en snijd ze in stukken. De rabarber hoeft niet geschild te worden.
Meng de pectine met de suiker.
Zet een kookpot op een laag vuurtje. Leg er de rabarber en de aardbeien in en voeg de pectine met suiker toe. Laat de vruchten zachtjes koken tot je een mooie compote krijgt. Breng die verder op smaak met wat citroensap.
Gemarineerde rabarber
Breek de steranijs in stukken. Meng de suiker met het water, de stukken steranijs, enkele blaadjes ijzerkruid, een goede scheut Campari (naar wens) en de schil van een halve citroen.
Schil de rabarber en snijd de stengel met een dunschiller of een mandoline in fijne lange slierten. Giet het gemengde suikerwater over de gesneden rabarber.
Zet in de koelkast en laat minstens 1 nacht trekken.
Crème van yoghurt
Maak ook deze yoghurtcrème een dag van tevoren.
Giet de magere yoghurt in een keukendoek en knoop hem dicht. Leg de doek op een zeef met een kom of een kookpot eronder. Leg er iets zwaars op en zet in de koelkast. Laat de yoghurt uitlekken.
De uitgelekte yoghurt noemen we hangop. Haal deze hangop de volgende dag uit de doek. Breng hem op smaak met de geraspte citroenschilletjes, de poedersuiker en de vanillezaadjes.
Notities
Leg een paar hoopjes chutney van rabarber en aardbeien op een bord en schik er de slierten rabarber op. Plaats ertussen enkele punten crème van yoghurt, enkele gesneden aardbeien, de hoopjes gelei van aardbei en samba en blaadjes ijzerkruid.