Ga terug
Email Link
Afdrukken
Notities
Kleiner
Normaal
Groter
Afdrukken
Zweedse balletjes
Porties
4
Ingredienten
Gehaktmengsel
500
g
gemengd gehakt varkens
kalf en rund
250
ml
volle melk
75
g
broodkruim
1
ei
1
ui
pezo
1
theelepel
allspice
of een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot…
Aardappel puree
800
g
aardappelen
vastkokend
scheut
melk
Bessen
300
g
lingonberry's
vossenbes, of veenbessen diepvries
70
g
suiker
Rode wijn saus
rode wijn
scheut porto
scheut cognac
1
dl
room
2
sjalotten
teentje look
laurier
tijm
pezo
boter
Bijgerecht
1
komkommer
0,5
dl
suiker
0,5
dl
azijn
witte
0,5
dl
water
snuifje
pezo
peterselie
fijngehakt
Instructies
Gehaktmengsel
Broodkruim weken in de melk. Ui snipperen, glazig bakken en afkoelen
Alles heel koud mengen, kneden tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel. Balletjes rollen.
De balletjes bakken. Eventueel op voorhand garen in bouillon bij grote hoeveelheden.
Rode Bessen
Bessen mengen met suiker, niet te zoet. Niet opwarmen, wordt koud geserveerd Stevig doorroeren vooraleer te serveren
Rode wijn saus
Sjalotten en look bakken in boter
Alle saus ingrediënten laten inkoken
Aardappel puree
Smeuïge aardappel puree maken met een ei, beetje melk en wat zout
Bijgerecht
Komkommer met dunschiller in fijne lange dunne plakjes snijden.
Meng de azijn, water, suiker, peper en zout in een grote kom tot de suiker opgelost is.
Voeg de komkommer en peterselie aan toe en meng goed. Laat eventjes staan voor het serveren.
Notities
Christer Elfving