Ga terug Email Link
Afdrukken

Everzwijnfilet kookvrienden -882-

Porties 15

Ingredienten

  • 3 kg everzwijnfilet:
  • 15 aardappelen vastkokend
  • 15 wtiloof hoeven niet de dikste te zijn
  • 2 witloof decoratie:
  • 3 wortelen:
  • 2 kg erwten diepvries
  • 1 kg Yoghurt
  • 3 limoenen
  • ½ l Room 40%
  • ½ melk Volle
  • 4 l kippenbouillon kan gemaakt worden van pasta
  • 1 busseltje munt
  • 1 busseltje dragon
  • 1 busseltje salie
  • 2 kg ganzenvet mag ook eendenvet zijn
  • tijm
  • 10 gr Agar-agar
  • laurier
  • 1 butternutpompoen

Instructies

Everzwijn:

  • Kuis het everzwijn op en laat op kamertemperatuur komen.
  • Kleur het nadien aan. Voor het serveren in zijn geheel afbakken in de oven (10– 15 minuten aan 200 graden) of in steak snijden en bakken in de pan.

Saus:

  • Stoof een sjalotje, wortel, peterselie, beetje prei, een takje selder en eventueel wat look aan.
  • Bevochtig met wat sherry of porto en laat wat inkoken. Giet nadien wildfond op reductie en vocht met aanbaksel van everzwijn toe, laat inkoken. Kruid met pezo. Zeef de saus door een chinees. Werk af met wat klontjes koude boter.
  • Voor de bediening doe je wat saus op het bord en giet de rest in potjes zodat de klant nog wat saus kan toevoegen aan zijn bord.

Witloof:

  • Kuis de witloof op indien nodig en snij het poepje eruit. Steek de witloof in een vacuümzak, doe er boter, pezo en muskaatnoot bij en trek vacuüm.
  • Om klaar te maken steek je de zak(ken) in warm water. Snijd van een rauwe witloof kleine puntjes voor de 3D versiering. Zie praktijk.

Wortel:

  • Schil de wortelen. Snij er cilinders van +/- 3 cm van. Deze snij je dan overhoeks in de lengte door.
  • Kook beetgaar in een met water en een groentebouillon blokje gevulde kookpot. Op het laatste eventjes opwarmen in een pan met boter. Ook deze dienen voor de 3D presentatie.

Erwtencrème:

  • Kook de verse of diepvrieserwtjes in kippenfonds. Spoel ze na het koken onmiddellijk af onder koud water of ijswater om de kleur te behouden.
  • Doe de erwtjes, samen met wat munt en dragon in de thermomix. Proef regelmatig, en kruid bij naar smaak.
  • Zeef de erwten en voeg room toe tot een nog consistente crème maar nog wel uitsmeerbaar. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe. Smaak nogmaals af.

Erwtengelei:

  • Kook 300 gr erwtenpuree samen met 450 ml fonds en agar –agar op. Stort daarna uit op een ovenplaat of GN en laat afkoelen.
  • Als de gel opgesteven is, steek je er rondjes uit.

Hangop:

  • Yoghurt door theedoek of koffiefilter laten uitlekken. Op smaak brengen met pezo en klein beetje zeste van limoen.

Gekonfijte aardappel:

  • Snijd dikke plakken (2cm) van de aardappel en steek er vormpjes uit.
  • Doe de kruiden in het ganzenvet en laat hierin de aardappeltjes op een zacht vuur garen, of in oven. Haal ze uit het vet.
  • De niet gerookte aardappeltjes bakken in boter met salie. Afwerken met fleur de sel. De aardappeltjes worden gedresseerd met een toefje hangop.

Pompoen

  • Schil depompoen en snijd in blokjes. Kook in water met groenten bouillon. Als ze gekookzijn (iets verder dan beetgaar) giet je ze af en laat uitlekken. Pureer de pompoen en breng op smaak met pezomus. Voeg er nog wat room toe. Zorg ervoor dat je nog een stevige consistentie behoud. Smaak nogmaals af tot de gewenste smaak.

Notities

Van Roy Luc