Ga terug Email Link
Afdrukken

Flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt -862-

Porties 4

Ingredienten

  • 1 flespompoen 800g. middelgrote. Schoongemaakt ongeschild en overlangs gehalveerd. Pitten verwijderd en overdwars in 2,5 cm dikke plakken gesneden.
  • 45 ml olijfolie
  • 6 Roma tomaten 500g grote, overlangs gehalveerd
  • 3 cm gemberwortel 25g verse, fijn geraspt.
  • 1 chilipeper rode, in fijne blokjes zaadjes verwijderd
  • 2 tenen knoflook fijngewreven
  • 30 g rietsuiker donkere fijne ruwe
  • zeezout grof
  • peper zwarte

Limoenyoghurt

  • 120 g yoghurt Griekse
  • 1/4 theelepel kardemonzaad gemalen
  • ½ limoen schil fijn geraspt.
  • 1,5 theelepel limoensap
  • 50 g korianderblaadjes grof gesneden
  • 30 g cashewnoten geroosterd en grof gehakt
  • 10 g uitjes kanten-klare gebakken, naar keuze

Instructies

  • Verhit de oven tot 240°C
  • Vermeng de pompoenplakken met 2 eetlepels olie, 2 theelepels zout en royaal versgemalen zwarte peper. Verspreid ze naast elkaar over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 35.40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
  • Schakel de oventemperatuur terug naad 170 C.
  • Leg de halve tomaten met de snijkant boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met 1/4 theelepel zout. besprenkel met de laatste eetlepel olie en laat ze in de oven in 80 minuten gaat woeden
  • 5 Doe de gember, chilipeper, knoflook, suiker en ¼ theelepel zout in een middelgrote kom.
  • Mix alles tot puree en lepel dit over de tomaten. Laat ze in de oven nog 40 minuten karamelliseren. Laat ze afkoelen.
  • Roer alle ingrediënten voor de limoenyoghurt in een kom door elkaar met 1/2 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Zet tot gebruik in de koelkast
  • Verdeel de pompoen op een grote schaal en schik de tomaten er tussenin. Sprenkel de limoenyoghurt erover, bestrooi met koriander, cashewnoten en eventueel de uitjes en dien op.

Notities

Kant en klare gebakken uitjes zijn in elke (Aziatische) supermarkt te koop.
Ze zijn er erg lekker bij, maar als u wilt kan het gerecht dankzij de krokante cashewnoten ook heel
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht.