Ga terug Email Link
Afdrukken

Citroenkip met Za’atar -857-

Porties 4

Ingredienten

  • 3 citroenen bio
  • 1 kip hele kip1,3kg, verdeeld in de poten, dijen en borststukken. of ca 1kg kippenbouten of suprèmes met het vel als dat uw voorkeur heeft
  • 2 uien gepeld, gehalveerd, elke helft in 3 parten (260g)
  • 2 bollen knoflook met vlies overdwars gehalveerd
  • 2 theelepels sumak
  • ¾ theelepel piment gemalen
  • 4 eetlepels za’atar
  • 90 ml olijfolie
  • 200 ml kippenbouillon of water
  • 5 g peterselie blaadjes, fijn gesneden
  • 30 g amandel geroosterd schaafsel
  • zout
  • peper zwarte

Instructies

  • Snijd 2 van de citroenen in ½ cm dikke plakken en leg ze in een grote mengkom. Rasp de schil van de overgebleven citroen (voor 1 ½ theelepel rasp) en zet het opzij voor later. Pers deze citroen ook uit., u hebt 11/2 eetlepels sap nodig).
  • Doe dit in de mengkom met de kip, uien, knoflook, suma, piment, 2eetlepels za’atar, 2 eetlepels olie, debouillon of het water, 11/2 theelepel zout en een flinke draai zwarte peper.
  • Meng alles goed, dek de kom af met een bord en laat alles minstens 2 uur in de koelkast marineren (of tot de volgende dag als u daar tijd voor hebt). Haal de schaal een halfuur of een uur voor het bakken uit de koelkast. De kip moet op kamertemperatuur zijn als u het in de oven zet.
  • Verhit de oven tot 200°C.
  • Leg de kip met de veldkant naar boven op een grote bakplaat en giet de marinade en de citroenplakjes overheen. Besprenkel de kip met een eetlepel olie en bak hem 45 minuten in de oven. Schep alles halverwege de tijd om, tot de kip goudbruin en gaar is en de uien licht gekleurd zijn.
  • Schep de kip met de plakjes citroen en het braadvocht van de bakplaat op een grote schaal.
  • Meng tegen het eind van de baktijd van de kip de peterselie met citroensap, de overgebleven 2 eetlepels za’atar en de overgebleven 3 eetlepels olijfolie in een schaal. Lepel alles over de kip, maak het gerecht af met de geroosterde amandelen en dien op.

Notities

Za'atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano die verwant is aan marjolein. De kruidenmelange za'atar bestaat traditioneel uit het kruid zelf, gemengd met sesamzaad en sumak. Er zijn echter veel variaties op deze mix gangbaar. De melange wordt in het Midden-Oosten bij veel vlees- en groentegerechten gebruikt. In Palestina en in Israël is brood bestreken met za'atar en olijfolie het gebruikelijke ontbijtgerecht.
Het oorspronkelijk recept is van het team van Yotam Ottolenghi.
Dit recept werd gecatalogeerd als voorgerecht maar is evengoed een bij- of tussengerecht of hoofdgerecht, mits aanpassen van de hoeveelheden