Verwarm de oven voor op 180°C.
Verdeel de kippen elk in 8 stukken, snijd het spek in reepjes van 5mm dik en 4cm lang.
Verhit de helft van de boter en de olie in een ovenvaste braadpan en bak er het spek in.
Bestuif de kip met bloem.
Doe de kip in de pan wanner het spek begint te kleuren en bak deze rondom goudbruin.
Bak de knoflook een minuut mee, voeg het bouquet garni en de wijn toe en peper en zout naar smaak.
Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en zet circa 1 uur in de oven tot de kip bijna gaar is.
Kook intussen de uien 10 minuten in een pan kokend water en laat ze uitlekken.
Smelt de rest van de boter ineen bakpan en bak de uitjes lichtbruin.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en bak de champignons in dezelfde boter tot ze niet meer helemaal rauw zijn.
Haal de kip en het spek met een schuimspaan uit de pan, verwijder het bouquet garni en kook het vocht 5 minuten in.
Bind de saus met de beurre manié en voeg er terug alle ingrediënten in.
Warm het geheel nog 5 à 10 minuten op en serveer met aardappelen of raapjes.