Ga terug Email Link
Afdrukken

Tournedos met een gegrild tomaatje

Porties 4

Ingredienten

  • 700 g steak
  • 4 eidooiers
  • 320 g boter hoeve
  • witte wijn
  • azijn Witte
  • dragon verse
  • 4 tomaten niet te grote
  • look
  • Provençaalse kruiden
  • 2 kg aardappelen friet
  • waterkers als versiering

Instructies

  • De aardappelen schillen en in gewenste dikte versnijden. Een eerste maal pocheren in de frituur op een temperatuur van 150 à 160 °C.
  • Voor het opdienen op een temperatuur van 180 à 190 °C goudbruin bakken zodat deze krokant en warm zijn (eventueel met wat zout bestrooien).
  • Het vlees op het laatste ogenblik bakken in hete vetstof naar de gewenste bakwijze.
  • De tomaten worden gewassen, een kruisvormige inkeping maken en kruiden met peper, zout, look en wat provencaalse kruiden. Een 5 tal minuten afbakken op 180 °C.
  • Voor de saus:
  • De boter smelten op een zacht vuurtje zodat het schuim kan verwijderd worden en de melk gezakt is.
  • Een reductie maken van de verse steeltjes van de dragon, wat peper en eventueel een gehakt sjalotje met 1/3 water 1/3 witte wijn en 1/3 azijn.
  • Een weinig laten inkoken en door een zeef steken (=gastric).
  • Men mengt 4 eidooiers met 2 lepels van deze GASTRIC, een weinig peper en zout.
  • Opkloppen op een zacht vuurtje of in een bain-marie.
  • Bij een homogene dikte de geklaarde boter voorzichtig ondermengen, afsmaken en als garnituur de gehakte drago blaadjes.
  • Bediening
  • Op een warm bord, een bosje waterkers bovenaan , de steak onderaan met de tomaat en overgieten met de bèarnaise.

Notities

Bèarnais schift heel snel bij te koud of te warm en kan worden verholpen met wat room. te koud ................warme room te warm................koude room