Ga terug Email Link
Afdrukken

Eendenfilet met sinaasappel

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 2 eenden filets
  • 2 sinaasappelen
  • weinig tomatenpuree
  • beetje vleesjus demi glace
  • aardappelen
  • beetje grand marnier
  • sinaasappelsap
  • beetje Sla
  • pezo
  • kippenbouillon
  • suiker
  • beetje azijn
  • boter

Instructies

  • Men reinigt de eenden filets door :
  • 1) het vet te verwijderen
  • 2)door inkepingen te maken in het vet.
  • Daarna kleurt men het vlees in boter en kruidt men het met wat peper en zout. Men bakt het vlees op het laatste moment af in een warme oven ongeveer een 8 à 9 minuten, daarna laat men het vlees wat rusten alvorens te versnijden.
  • Ondertussen laat men wat suiker en water met een weinig tomaten puree inkoken tot men bijna een karamel bekomt. Deze wordt geblust met een heel klein beetje azijn en daarna met het sinaasappel sap. Men laat dit een weinig sudderen en voegt er daarna wat vlees jus aan toe.
  • Men smaakt af met peper, zout, een beetje kippen pasta en de Grand Marnier .
  • De sinaasappel pelt men à vif zodat men juist het vruchtvlees overhoudt waar men dan de beentjes of maantjes uit snijdt.
  • Met de schil maakt men een weinig zeste, die men gaarkookt in suikerwater.
  • deze wordt dan bij de saus gedaan. Men werkt af met een weinig boter en eventueel
  • bindt men wat met maïzena.
  • Ondertussen bakt men de gaargekookte aardappelen in wat boter en olijfolie goudkleurig af.

Notities

Op een warm bord het vlees onderaan leggen, napperen met de saus en versieren met de sinaasappel maantjes. De aardappelen boven aan het bord en eventueel wat sla vermengt met een beetje olie en azijn.
Tips van de chef: Rood vlees altijd wat laten rusten alvorens het te snijden, zodat het bloed zich met het vlees kan vermengen en men bij het snijden niets verliest. Indien men het vet op de eenden filet laat, bakt men deze in een pan zonder vetstof.