Breek het vezelig uiteinde van de asperges en schil ze.
Laat ze ruim twintig minuten zacht koken in kokend gezouten water.
Check regelmatig de kooktijd: het lemmet van een mes moet er gemakkelijk doorgaan.
Laat ze uitlekken, hou de punten opzij en snij de stengels in stukken.
Voeg er een deciliter room bij en doe alles in een mixerkom en pureer.
Klop de eieren zoals voor een omelet, doe ze bij de aspergeroom en breng op smaak.
Beboter vier ovenschaaltjes, vul ze met de aspergebereiding.
Zet ze in een ovenschotel die u vult met warm water tot 3/4 van de ovenschaaltjes.
Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Laat de flans dertig minuten bakken tot ze goed stevig zijn.
Neem de schaaltjes uit de schotel en laat ze enkele minuten afkoelen.
Verwarm intussen de kreeftensoep, niet verdund, met een deciliter room en kruid naar wens.
Schil de tomaat en snij ze in kleine blokjes.
Ontvorm de flans op warme borden, omring ze met een beetje saus en garneer met de aspergepunten, de gebakken scampi en de stukjes tomaat.
Rond af met een takje peterselie of kervel.
Dien onmiddellijk op als voorgerecht.