Archieven

Aardpeer, schuimig soepje van aardpeer/topinamboers -277-

Afdrukken

Aardpeer. Schuimig soepje van aardpeer/topinamboers

Porties 4

Ingredienten

  • 250 g topinamboers
  • 80 g sjalotjes
  • 60 g boter
  • 4 dl fond kippen
  • 100 g room
  • 12 wijngaardslakjes gekookte
  • beetje bieslook gehakte

Instructies

  • De topinamboers wassen en met behulp van een fijnschiller schillen en in niet te grote stukjes snijden.
  • De sjalotjes eveneens in stukjes snijden.
  • 20g boter smelten en daarin de topinamboers en de sjalotjes stoven zonder te kleuren.
  • De kippenfond toevoegen en een 5 à 10 minuten laten koken.
  • De room toevoegen, eventjes laten koken en dan met een handmixer heel fijn mixen.
  • Ondertussen de slakjes in hun sap opwarmen en de bieslook fijn snijden.
  • Afsmaken met peper en zout.
  • Bediening
  • In een diep warmbord.
  • Voor het opdienen mixt men de soep zodat deze luchtig en schuimig is.
  • Men verdeelt de slakjes in de soep en werkt af met wat gehakte bieslook.

Notities

Topinamboer of aardpeer is 4tot 8 centimeter groot en heeft een licht bruin of lichte violette kleur. Gekookt of gestoofd is de smaak te vergelijken met schorseneer en artisjok. Rauw doet de smaak aan noten denken.