Pompoen-tomatensoep met hart van kruidenroom
Porties 12
Ingredienten
- 1 pompoen 5 kg
- 800 g tomaten
- 1 paprika rode
- 1 tak selder witte
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 blokjes Bouillon groente- of kippenbouillon
- 4 tomaten gedroogde
- 2 eetlepel olijfolie
- melk
- pezo
- Topaz kruiden :
- 1 mespunt cayennepeper
- 3 takjes tijm
- 1 blad laurier
- 1 koffielepel marjolein
- 1 koffielepel paprikapoeder.
- 1 koffielepel kerrie
- _____Voor de Kruidenroom :
- 200 g zure room
- 1/2 plantje bieslook verse
- 8 blaadjes basilicum verse
- pezo
Instructies
- Bereid de kruidenroom, snipper het bieslook en de basilicum fijn ( hou 1 eetl. apart voor de versiening) en meng de zure room. Kruid met peper en zout.
- Snipper de ui en de knoflook fijn.
- Pel, onpit en snij de pompoen in blokjes.
- Snij de tomaten in blokjes.
- Snij de paprika doormidden, verwijder de pitjes en witte zaadlijstenen snij in blokjes.
- Snij de witte selder in fijne reepjes.
- Snij de gedroogde tomaten in flinterdunne reepjes.
- Bak de ui in de olie gedurende 1 min. Voeg dan de stukken pompoen toe, de rode paprika, tomaten, selder en look. Kruid met laurier, marjolein, paprika, kerrie, cayenne-peper en tijm. Doe er ook de bouillonblokjes bij en giet er water bij tot de groenten net onderstaan. Laat 15 min. koken.
- Haal het laurierblad eruit en mix de soep zeer fijn. Geeft u de voorkeur aan een heel gladde soep, giet ze dan door een zeef.
- Voeg melk toe tot u de gewenste dikte krijgt. Kruid met peper en zout.
- Bediening
- Serveer onmiddellijk: schep in elk bord in het midden een eetlepel kruidenroom, bestrooi met nog wat fijngesnipperde tuinkruiden en werk af met enkele gedroogde tomaatreepjes.
- Geef er krokante soepbroodjes bij.