Archieven

Zalm met frisse kruiden en een coctail van sinaasappel, gember, citroengras en sake -810-

Afdrukken

Zalm met frisse kruiden en een coctail van sinaasappel, gember, citroengras en sake -810-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 250 g zalmfilet
  • 2 venkels mini
  • 4 radijsjes
  • 2 asperges groene
  • 1 stuk passievrucht
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 50 g pinda’s geroosterd enfijngehakt
  • 30 g ui gefrituurd
  • 30 g Kruiden: fijngesnipperd (platte peterselie, munt, koriander)
  • enkele blaadjes Dille
  • enkele blaadjes koriander
  • enkele blaadjes Munt
  • enkele bloemen. eetbare
  • olijfolie
  • sesamolie
  • Voor de sinaasappelcocktail
  • 7 g citroengrassap pers het citroengras in de centrifuge
  • 3 druppels gembersap schil de gember en pers hem in de centrifuge
  • 2 cl sake
  • 12 cl sinaasappelsap vers
  • Voor de zalmmarinade
  • 200 g suiker
  • 100 g zout fijn
  • 100 g zout grof
  • 2 g korianderzaadjes geplet
  • 4 g Spaanse peper geplet
  • 60 g rode biet gekookt en gemixt
  • enkele druppels rode kleurstof

Instructies

  • -----Voor de sinaasappelcocktail
  • Meng alle ingrediënten. Zeef het geheel en dien de cocktail koel op.
  • -----Voor de zalmmarinade
  • Meng alle ingrediënten. Smeer de Salma zalm volledig in met de bietenmarinade en laat hem 1,5 uur marineren. Spoel hem dan af onder een dun straaltje water.
  • Snijd de minivenkels met een mandoline in fijne schijfjes. Leg de venkel in wat ijswater.
  • Doe hetzelfde voor de radijzen.
  • Snijd de groene asperges met een dunschiller in fijne schijfjes.
  • Frituur de ui. Fijn snijden. Laten trekken in melk, bloem errond en frituren.
  • Snijd de zalm in de lengte in 4 stukken. Leg op elk stuk zalm wat fijngesnipperde kruiden. Voeg de pinda’s en de gefrituurde ui toe en leg de zalm in een diep bord.
  • Leg er een stukje passievrucht, enkele stukken jonge venkel gekruid met olijfolie, fleur de sel en peper, enkele schijfjes radijs, de aspergeschijfjes gekruid met sesamolie, en wat rode ui op. Werk af met de dille, koriander, munt en eetbare bloemen.
  • Dien de zalm op met de gekoelde cocktail van sinaasappel, citroengras, gember en sake.

Gressingham eend, witloof, wortel, mango. -806-

Afdrukken

Gressingham eend, witloof, wortel, mango. -806-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 2 stuks eendenfilets Gressingham van 200 gr
  • 200 ml olijfolie
  • 100 ml Oestersaus
  • 50 ml sojasaus
  • 1 limoen zeste en sap
  • 1 appelsien zeste en sap
  • 400 g wortels
  • 250 ml Kippenbouillon
  • 2 sjalotten
  • 2 klontjes boter koude
  • 1 theelepel komijn
  • 4 stronken witloof.
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 250 g polenta
  • 1 l Kippenbouillon
  • 1 theelepel paprikapoeder. gerookt
  • 300 ml kalfsfond gereduceerde
  • 2 klontjes boter koude
  • 1 soeplepel mangopuree.

Instructies

  • -----Gressingham eendenfilet
  • Meng de olijfolie, oestersaus, sojasaus, limoen en appelsien.
  • Snij de eendenfilets in de velkant in en trek deze vacuüm samen met een pollepel van de marinade.
  • Gaar minimum een uur op 58°C in de Röner en bak beide zijdes aan.
  • ----Wortelcrème
  • Gaar de wortelen in de kippenbouillon, hou het kookvocht bij
  • Versnijd grof 2 sjalotten en stoof deze aan tot ze glazig zijn
  • Mix de wortelen, sjalotten, komijn en boter samen in de thermomix op 60°C, snelheid 10. Voeg eventueel een paar lepels kookvocht toe als de crème niet glad genoeg is.
  • -----Witloof
  • Haal de bittere kern uit de witloofstronken, trek deze in een vacuüm samen met een scheut sinaasappelsap.
  • Gaar het witloof 40 min in een stoomoven op 84°C. Koel deze af in ijswater. Snij het witloof in twee en bak aan, kruid af met peper en zout.
  • -----Polenta
  • Kook de polenta gaar in de kippenbouillon. Laat afkoelen in een diepere schaal. Eens afgekoeld, steek ronde vormen uit.
  • Bestrooi deze met het gerookt paprikapoeder, bak aan en verwarm deze 3 min. in een oven van 180°C.
  • -----Saus van mango
  • Meng de kalfsfond met de mangopuree Monteer de saus op met de boter
  • Werk het gerecht af met wat gebakken champignons en uitgestoken rondjes mango.
  • -----Maïsflensje
  • Meng ½ hoeveelheid flensjesbeslag met ½ hoeveelheid aardappelpuree Bak flensjes en bestrooi met maïs

Eendenfilet met sinaasappel -543-

Afdrukken

Eendenfilet met sinaasappel

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 2 eenden filets
  • 2 sinaasappelen
  • weinig tomatenpuree
  • beetje vleesjus demi glace
  • aardappelen
  • beetje grand marnier
  • sinaasappelsap
  • beetje Sla
  • pezo
  • kippenbouillon
  • suiker
  • beetje azijn
  • boter

Instructies

  • Men reinigt de eenden filets door :
  • 1) het vet te verwijderen
  • 2)door inkepingen te maken in het vet.
  • Daarna kleurt men het vlees in boter en kruidt men het met wat peper en zout. Men bakt het vlees op het laatste moment af in een warme oven ongeveer een 8 à 9 minuten, daarna laat men het vlees wat rusten alvorens te versnijden.
  • Ondertussen laat men wat suiker en water met een weinig tomaten puree inkoken tot men bijna een karamel bekomt. Deze wordt geblust met een heel klein beetje azijn en daarna met het sinaasappel sap. Men laat dit een weinig sudderen en voegt er daarna wat vlees jus aan toe.
  • Men smaakt af met peper, zout, een beetje kippen pasta en de Grand Marnier .
  • De sinaasappel pelt men à vif zodat men juist het vruchtvlees overhoudt waar men dan de beentjes of maantjes uit snijdt.
  • Met de schil maakt men een weinig zeste, die men gaarkookt in suikerwater.
  • deze wordt dan bij de saus gedaan. Men werkt af met een weinig boter en eventueel
  • bindt men wat met maïzena.
  • Ondertussen bakt men de gaargekookte aardappelen in wat boter en olijfolie goudkleurig af.

Notities

Op een warm bord het vlees onderaan leggen, napperen met de saus en versieren met de sinaasappel maantjes. De aardappelen boven aan het bord en eventueel wat sla vermengt met een beetje olie en azijn.
Tips van de chef: Rood vlees altijd wat laten rusten alvorens het te snijden, zodat het bloed zich met het vlees kan vermengen en men bij het snijden niets verliest. Indien men het vet op de eenden filet laat, bakt men deze in een pan zonder vetstof.

Harvey wallbanger -416-

Afdrukken

Harvey wallbanger

Porties 1

Ingredienten

  • 4,5 cl vodka
  • 1,5 cl sinaasappelsap vers
  • 1 wolkje Galiano

Instructies

  • Meng de vodka met het sinaasappelsap.
  • Vul het glas met ijs en giet het mengsel erover.
  • Werk af met een wolkje Galiano.
  • Serveer met een sinaasappelpartje en roerstokje.

Bosvruchten, trifle -386-

Afdrukken

Trifle van bosvruchten

Porties 4

Ingredienten

  • 200 g bosvruchten diepvries
  • 2 eetlepels honing vloeibare
  • 1/2 sinaasappelsap
  • 12 madera koekjes
  • 25 cl crème anglaise
  • 1 dl room
  • 1 à 2 soeplepels chocolade geraspte

Instructies

  • De bosvruchten diep gevroren mengen met de honing en het sinaas sap
  • Laten ontdooien
  • In een glas 3 koekjes verkruimelen en opvullen met de vruchten
  • De slagroom opkloppen en vermengen met de crème anglaise
  • Op de vruchten doen en afwerken met de chocolade
  • Bediening
  • Op een bordje met een dentelle papier

Mai Thai -308-

Afdrukken

Mai Thai

Porties 1

Ingredienten

  • 4 cl sinaasappelsap
  • 4 cl ananassap
  • 2 cl Rhum witte
  • 2 cl triple sec
  • grenadine.
  • citroensap

Instructies

  • Vermeng 4 cl sinaasapplesap met 4 cl ananassap, 2 cl witte rum, 2 cl triple sec en een likje grenadine en/of citroensap naar smaak.

Paté en croûte -307-

Afdrukken

Paté en croûte

Porties 4

Ingredienten

  • 4 sneden pastei
  • 1 ui rode
  • weinig suiker
  • 1 glas rode wijn
  • wat sinaasappelsap.
  • veldsla vermengd met peper en zout en wat olie en azijn.
  • okkernoten Gepelde

Instructies

  • Men schilt de ui en snijdt deze in julienne.
  • Aanstoven in een weinig olijfolie, suiker aan toe voegen en laten stoven tot men een siroop bekomt, déglaceren met de rode wijn, wat laten inkoken en daarna de jus bijvoegen.
  • Dit alles op een zacht vuurtje laten garen en inkoken.

Newyearsdrink -103-

Afdrukken

Newyearsdrink

Porties 6

Ingredienten

  • 20 cl gin gordon
  • 60 cl sinaasappelsap vers
  • 20 cl Safari
  • 4 cl pisang ambon

Instructies

  • Meng het geheel in een shaker, schud enkele keren stevig en serveer in een champagneflute met een schijfje kiwi als decoratie.

Bananen, geflambeerd met sinaas en vanille-ijs -092-

Afdrukken

Bananen, geflambeerd met sinaas en vanille-ijs

Porties 10

Ingredienten

  • 10 bananen
  • 5 sinaasappelen
  • 3 dl sinaasappelsap
  • munt verse
  • 100 g boter
  • vanille-ijs
  • Grand Marnier
  • 100 g suiker

Instructies

  • Snij de sinaasappelen à vief en in partjes.
  • Wring het sap uit de overgebleven vruchtvlees.
  • Snij de bananen in schijfjes van 1,5 cm..
  • Laat de boter smelten en doe hierin de banaan en de partjes sinaas en de suiker op een hevig vuur.
  • Laat even smelten en flambeer met de Grand Marnier.
  • Voeg het sap toe en laat even doorkoken.
  • Maak een fijne julienne van de munt en voeg toe.
  • Verdeel in diepe borden met een quenelle van vanille-ijs.

Zulu -091-

Afdrukken

Zulu

Porties 1

Ingredienten

  • 6 cl sinaasappelsap
  • 2 cl wodka
  • 1 cl Mandarin Napoleon
  • Ijsblokjes
  • 1 scheutje grenadine
  • rietje

Instructies

  • Doe het sinaasappelsap, de wodka, en de Mandarine in een mengbeker.
  • Laat het mengsel goed afkoelen in de frigo (of diepvries).
  • Zeef het in een whiskyglas met ijsblokjes.
  • Laat er een scheutje grenadine in dwarrelen.

Apocalyps now -062-

Afdrukken

Apocalyps now

Porties 6

Ingredienten

  • 10 cl citroensap vers
  • 12 cl sinaasappelsap vers
  • 20 cl grand Marnier
  • 12 cl Gordon Gin
  • Ijsblokjes

Instructies

  • Meng het geheel in een shaker, schud enkele keren stevig en serveer in een champagneflut met een zeste van sinaas als decoratie.

Bronx -027-

Afdrukken

Bronx

Porties 1

Ingredienten

  • 1/2 Dry gin
  • 1/6 Martini droge
  • 1/6 Cinzano wit
  • 1/6 sinaasappelsap

Instructies

  • Alles mengen en koel opdienen.
  • Mag ook met ijsblokjes erbij!!!

Undercover -013-

Afdrukken

Undercover

Porties 1

Ingredienten

  • 2 cl vodka
  • 1 cl Grand Marnier
  • 3 cl sinaasappelsap
  • 3 cl ananassap
  • 2 Ijsblokjes
  • druppels grenadine
  • 1 stukje ananas
  • 1 cocktailkersjes
  • 1 cocktail prikkers

Instructies

  • Doe de vodka, de Grand Marnier, het sinaasappelsap en het ananassap in een mengglas met de ijsblokjes.
  • Meng met een roerstokje tot het drankje door en door gekoeld is.
  • Zeef het in een wijnglas en giet er een scheutje grenadine bij.
  • Steek 2 korte rietjes in het glas en garneer met een stukje ananas en een cocktailkersje aan een prikker.