Archieven

Sinaasappelgratin met amandelen -645-

Sinaasappelgratin met amandelen
Recept Afdrukken
Sinaasappelgratin met amandelen
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Bereidingstijd : 10 min – 15 min kooktijd
  2. Verwarm de oven op 180 °C
  3. Pel de sinaasappelen en snij ze verticaal in twee en vervolgens in schijven
  4. Laat ze uitlekken in een vergiet
  5. Klop de kaas samen met de eieren, de suiker en het oranjebloesemwater op tot een homogene room
  6. Schik de sinaasappelen in crème bruléepotjes en overgiet ze met de room
  7. Bestrooi met de cassonade en grof gehakte amandelen
  8. Laat 15 min. In de oven bakken.
  9. Lauw eten

Eendenfilet met sinaasappel -543-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Eendenfilet met sinaasappel
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Eendenfilet met sinaasappel
Recept Afdrukken
Porties
4 pers
Porties
4 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Instructies
  1. Men reinigt de eenden filets door :
  2. 1) het vet te verwijderen
  3. 2)door inkepingen te maken in het vet.
  4. Daarna kleurt men het vlees in boter en kruidt men het met wat peper en zout. Men bakt het vlees op het laatste moment af in een warme oven ongeveer een 8 à 9 minuten, daarna laat men het vlees wat rusten alvorens te versnijden.
  5. Ondertussen laat men wat suiker en water met een weinig tomaten puree inkoken tot men bijna een karamel bekomt. Deze wordt geblust met een heel klein beetje azijn en daarna met het sinaasappel sap. Men laat dit een weinig sudderen en voegt er daarna wat vlees jus aan toe.
  6. Men smaakt af met peper, zout, een beetje kippen pasta en de Grand Marnier .
  7. De sinaasappel pelt men à vif zodat men juist het vruchtvlees overhoudt waar men dan de beentjes of maantjes uit snijdt.
  8. Met de schil maakt men een weinig zeste, die men gaarkookt in suikerwater.
  9. deze wordt dan bij de saus gedaan. Men werkt af met een weinig boter en eventueel
  10. bindt men wat met maïzena.
  11. Ondertussen bakt men de gaargekookte aardappelen in wat boter en olijfolie goudkleurig af.
Notities

Op een warm bord het vlees onderaan leggen, napperen met de saus en versieren met de sinaasappel maantjes. De aardappelen boven aan het bord en eventueel wat sla vermengt met een beetje olie en azijn.
Tips van de chef: Rood vlees altijd wat laten rusten alvorens het te snijden, zodat het bloed zich met het vlees kan vermengen en men bij het snijden niets verliest. Indien men het vet op de eenden filet laat, bakt men deze in een pan zonder vetstof.

Slaatje van sinaasappel met chili -195-

Slaatje van sinaasappel met chili
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Slaatje van sinaasappel met chili
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Instructies
  1. Sinaasappelen peler à vif en in schijfjes snijden.
  2. Schikken op een bord met de salade en de gemarineerde parmesan en de olijven.
  3. Bestrooien met de gekleurde pijnboompitten.
  4. Bedruppelen met de vinaigretten en eventueel wat balsamicostroop.

Sabayon met kruidenkoek -094-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Sabayon met kruidenkoek
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Sabayon met kruidenkoek
Recept Afdrukken
Porties
4
Porties
4
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Snij de sinaasappelen à vif en schik ze in een diep glas.
  2. Doe de gesneden kruidenkoek in de Grand Marnier en laat trekken.
  3. Schik deze op de partjes sinaasappel
  4. Leg hierop een bol vanille-ijs.
  5. Klop de sabayon zeer luchtig en giet deze in een glas.

Bananen, geflambeerd met sinaas en vanille-ijs -092-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Bananen, geflambeerd met sinaas en vanille-ijs
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Bananen, geflambeerd met sinaas en vanille-ijs
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Snij de sinaasappelen à vief en in partjes.
  2. Wring het sap uit de overgebleven vruchtvlees.
  3. Snij de bananen in schijfjes van 1,5 cm..
  4. Laat de boter smelten en doe hierin de banaan en de partjes sinaas en de suiker op een hevig vuur.
  5. Laat even smelten en flambeer met de Grand Marnier.
  6. Voeg het sap toe en laat even doorkoken.
  7. Maak een fijne julienne van de munt en voeg toe.
  8. Verdeel in diepe borden met een quenelle van vanille-ijs.

Eendenborst zoet zuur gebakken -071-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Eendenborst zoet zuur gebakken
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Eendenborst zoet zuur gebakken
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Maak aan de vetkant van de eendenborst ruitvormige insnijdingen met een scherp mesje. Kleur dan de filets goudkleurig aan beide zijden.
  2. Giet het gesmolten vet door een zeefje, het kan altijd in de koelkast bewaard worden om eventueel een pastei mee te beschermen, of laat het opstijven en leg het buiten tijdens de winter, de vogels zullen u dankbaar zijn !
  3. Bak de filets 10 minuten verder in oven aan 190°
  4. Kuis de raapjes en snij ze in staafjes van 4 mm.
  5. Blancheer deze dan evenals de spruitjes. Schrik ze in koud water.
  6. Doe de pepers in de pan en laat ze even mee aanbakken, flambeer met de grand Marnier en blus met de room.
  7. Voeg dit toe aan de wildfond en laat even doorkoken.
  8. Snij het hoedje van de vijg en maak een kruisinsnijding aan de bovenzijde, leg ze in een hoge pan en gaar ze in wat sinaasappelsap met 2 lepel honing.
  9. Schil de aardappelen en maak er een fijne julienne van met de keukenrobot.
  10. Voeg hier de 2 eieren aan toe en kruid flink met peper, zout en muskaatnoot.
  11. Bak deze in olijfolie in een steelpan aan beide zijden en laat even doorbakken in oven van 190° gedurende een 10 tal minuten.
  12. Glaceer de raapjes in wat boter met de honing en warm de spruitjes in wat olijfolie.
  13. Snij de filets in schijfjes en schik op het bord, voeg de vijg, het aardappelkoekje , de raapjes en de spruitjes toe.
  14. Monteer de saus nog even voeg de zestes toe en napeer het vlees.

Eend., gebraden met sinaasappelsaus en wafelaardappelen -057-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Eend. Gebraden eend met sinaasappelsaus en wafelaardappelen
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Eend. Gebraden eend met sinaasappelsaus en wafelaardappelen
Recept Afdrukken
Porties
6
Porties
6
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De eenden op een braadslee in een goede warme oven zetten om hem gaar te maken.
  2. De eend na een kwartier op de andere zijde leggen en opnieuw 15 minuten laten garen.
  3. Leg ze uiteindelijk op de rugzijde en laat ze nog 10 minuten braden.
  4. Uitnemen wanneer ze gaar zijn d.w.z. dat het sap dat er uitsijpelt helder en doorschijnend moet zijn.
  5. De zeste van sinaasappelen en citroen afsnijden met een econoommesje, in julienne snijden en gedurende enkel minuutjes blancheren en vervolgens pocheren in een lichte suikerstroop.
  6. Een suikerstroop bereiden met 120 g. suiker en 2 dl. water opwarmen tot caramelsaus.
  7. Wanneer de siroop bruin kleurt, blussen met 2 dl. citroensap en een 10-tal minuten laten koken.
  8. De gehakte sjalotten laten stoven in de braadslee die gebruikt werd voor het braden van de eend.
  9. De tomatenpuree toevoegen en het sap laten koken tot de saus de gewenste dikte bereikt.
  10. De likeur op basis van sinaasappelen toevoegen en vervolgens de saus door een fijne puntzeef halen.
Notities

De sinaasappelen à vif pellen en met behulp van een officemesje kwartjes lossnijden. De eend in fijne sneetjes versnijden en op een bord leggen met een boutje. Het geheel oversausen en afwerken met sinaasappelkwartjes en zestes.

Scholfilet in romige saffraansaus -040-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Scholfilet in romige saffraansaus
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Scholfilet in romige saffraansaus
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Schik de scholfilets in een lichtjes ingeboterde ovenschotel.
  2. Plaats de schotel in de koelkast tot latere bewerking.
  3. Met behulp van een dunschiller de schil van de sinaasappel halen en de alzo bekomen zestes in fijne reepjes snijden.
  4. Deze reepjes sinaasappelschil gedurende een 5-tal minuten koken in water, ze vervolgens afgieten en afspoelen onder koud stromend water.
  5. De sjalotten fijnhakken en samen met een klontje boter even laten uitzweten.
  6. Hierbij de gereinigde en gewassen mosselen voegen, overgieten met de droge witte wijn en er een kruidenbuiltje aan toevoegen.
  7. De mosselen op een groot vuur snel gaar koken.
  8. Als de mosselen gaar zijn, deze uit de kom nemen en ze uit de schelp halen.
  9. Het mosselkookvocht doorzeven.
  10. De ovenschotel uit de koelkast halen en de vis overgieten met het warme mosselvocht.
  11. De vis gaar pocheren en vervolgens warm houden.
  12. Saus
  13. Het pocheervocht van de vis even laten inkoken en doorzeven.
  14. De room en saffraan toevoegen en laten inkoken tot sausdikte.
  15. Kruiden met zout en peper van de molen.
  16. Op het laatste ogenblik, net voor het opdienen de sinaasappelreepjes toevoegen.
Notities

Schik de visfilets in het midden van een groot voorverwarmd bord en giet de saus rond de vis. Leg rondom de vis de warme, ontbaarde mosselen en versier het geheel met een takje breedbladpeterselie en enkele saffraandraadjes.

Fruitgratin met peperkoekijs -028-


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/dekookvriendenbe/www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Fruitgratin met peperkoekijs
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Fruitgratin met peperkoekijs
Recept Afdrukken
Porties
10
Porties
10
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De eigelen opkloppen met de suiker, ondertussen de melk met de vanillestokken aan de kook brengen.
  2. De kokende melk over de eiermassa gieten en het geheel binden op het vuur onder een temperatuur van 70°C.
  3. Het geheel laten afkoelen met de peperkoeksneetjes en afdraaien in een roomijsmachine.
  4. Sabayon
  5. Al de ingrediënten behalve de halfopgeklopte room samen vermengen en tot een luchtige massa op het vuur opkloppen.
  6. Al roerend afkoelen en bij afkoeling de opgeklopte room onderroeren.
  7. Afwerking
  8. Het versneden fruit op de bodem van het bord leggen en napperen met de gekoelde sabayon.
  9. Met behulp van een bunsenbrandertje de volledige oppervlakte gratineren en afwerken met een bolletje peperkoekijs.