Archieven

Rundshaasje, duo met kreeft -190-

Afdrukken

Rundshaasje, duo met kreeft

Porties 1

Ingredienten

  • 1/2 Kreeft pp
  • 120 g run filet pure, gekuiste
  • 1/2 pompelmoes
  • 4 aardappelen pp
  • 2 ei dooiers
  • dragon gehakte
  • 100 g boter
  • weinig peterselie gehakte
  • ______Voor de bouillon van de kreeft:
  • witte wijn
  • thijm
  • laurier
  • selder
  • wortel
  • Ajuin
  • cayenne
  • peperbollen

Instructies

  • De kreeft wordt in de kokende bouillon, die reeds wat getrokken heeft, ongeveer 7 min gaargekookt. Men laat de kreeft in de bouillon afkoelen.
  • De kreeft ontdoen van zijn pantser; men behoudt deze van de kop en de pootjes.
  • De filet pure wordt gekleurd in boter en gekruid met pepermolen en zout.
  • Laten afkoelen.
  • Het vlees van de kreeft wordt in stukjes gesneden, buiten deze van de schaar, die wordt als garnituur behouden.
  • De filet pure escalopperen (schuin snijden), de stukjes kreeft ertussen en terug hervormen (indien nodig opwarmen in warme oven, in een geboterde gastronorm).
  • De pompelmoes “peler à vif”, sap bijhouden.
  • De aardappelen in château vorm schillen, afkoken en lichtjes bakken in gesmolten boter en kruiden met peper en zout en de gehakte peterselie.
  • De bearnaise opkloppen met het pompelmoessap, afsmaken en vlees van de kreeft toevoegen.
  • Bediening (op warm bord)
  • ½ kop bovenaan in het midden van het bord, het vlees en de hele pompelmoesbeentjes en de pootjes (3) rondom.
  • De ontpantserde schaar op het vlees, naperen met de saus.
  • De aardappeltjes bijvoegen en eventueel afwerken met platte peterselie en warm opdienen.

Feuillantine van duo-chocolade en grapefruit -110-

Afdrukken

Feuillantine van duo-chocolade en grapefruit

Porties 6

Ingredienten

  • 200 g boter
  • bloemsuiker
  • 30 plakjes filodeeg
  • 125 g gallets witte
  • 125 g gallets fondant
  • 10 g boter
  • 2 eieren
  • 20 g griessuiker
  • 6 dl room 40%
  • 3 pompelmoes roze
  • 1 theelepel peperbolletjes roze
  • 8 blaadjes Munt
  • 2 eetlepels geleisuiker gelfix

Instructies

  • Bestrijk de bakplaat royaal met gesmolten boter.
  • Leg hierop de filodeegjes van 8 cm doorsnee.
  • Bestrijk met wat gesmolten boter, bloemsuiker en zet 2 à 3 min in de oven op 250 °C.
  • Smelt de gallets au bain marie samen met de boter.
  • Voeg daarna het ei toe.
  • Klop de eiwitten met suiker op alsook de room.
  • Meng dit alles samen en bewaar in de frigo.
  • Snij de pompelmoezen à vif, leg de partjes apart.
  • Sij het overige van de pompelmoes uit en doe in een pan.
  • Plet de peperkorrels en voeg dit toe.
  • Voeg de geleisuiker toe en laat koken.
  • Eens het geheel kookt van het vuur nemen en laten afkoelen.
  • De gelei, wanneer deze is afgekoeld, op de borden verdelen.
  • De filo opbouwen als een torentje afgewisseld met witte en fondant mousse.
  • Bordje afwerken met de partjes van pompelmoes.

Big Oak -082-

Afdrukken

Big Oak

Porties 10

Ingredienten

  • 1/2 pompelmoes geperste
  • 1/2 sinaasappel geperste
  • 1/2 limoen geperste
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 dl tonic
  • 1 dl Americano Gancia

Instructies

  • Vermeng de vruchtensappen, giet in een bourgogneglas en voeg vervolgens de suiker, de tonic en de Americano toe.

Notities

Givreer de glazen vooraf (= suikerrand)