Archieven

Peer met chocolade, brownie en crème van advocaat. -795-

Afdrukken

Peer met chocolade, brownie en crème van advocaat. -795-

Porties 4 pers

Ingredienten

  • peren
  • 4 peren
  • 1 vanillestok
  • 1 Citroen
  • steranijs
  • kaneelstok
  • 50 g suiker
  • -----Chocolademousse
  • 200 g chocolade pure
  • 6 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • 100 g suiker
  • 375 ml room 40%
  • -----Advocatencrème
  • 1 dl advocaat
  • 200 g mascarpone
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 dl room 40%
  • -----Brownie
  • 200 g brownies

Instructies

Bereiding peren

  • Schil de peren, pocheer in water met de rest van de ingrediënten

Bereiding chocolademousse

  • Smelt de chocolade au bain marie, klop de eigelen op met de suiker tot een ruban, spatel de gesmolten chocolade eronder, spatel de stevig opgeklopte eiwitten onder het mengsel.
  • Meng de half opgeklopte slagroom onder de massa.
  • Laten opstijven in frigo.

Bereiding advocatencrème

  • Klop de slagroom met de vanille suiker stijf, meng de mascarpone en tenslotte de advocaat eronder.
  • Vul af in een spuitzak.

Bereiding brownie

  • Snij in blokjes

Notities

Afwerking
Snij de peren in blokjes.
Bouw een glaasje op met de peer de blokjes brownie en spuit hier en
daar een toefje advocaten crème en chocolademousse er tussen.
Garneer met een takje munt

Peer. Bladerdeeghapje met peer en Stilton kaas -629-

Afdrukken

Bladerdeeghapje met peer en Stilton kaas

Porties 30 hapjes

Ingredienten

  • 4 rode uien
  • 2 bladerdeeg vierkant te vindende Delhaize bij de verse degen
  • 3 peren
  • 150 g stilton verkruimeld
  • 50 g boter
  • olijfolie

Instructies

  • De oven op 190 gr voor verwarmen.
  • De uien reinigen in 2 snijden en dan mooie fijne lamellen van snijden.
  • Deze stoven we in de boter en olijfolie tot ze mooi goud bruin zijn (zekers niet zwart), daarna kruiden met peper en zout.
  • De peren schillen en in julienne snijden.
  • De bladerdeeg versnijden we in driehoeken en prikken deze, uitgenomen aan de zijkanten want daar moet hij tijdens het bakken mooi opbollen.
  • In het midden van de driehoek (kantjes vrijhouden) legt men wat gekleurde ui, daarop peertjes in julienne en daarop de kaas.
  • Afbakken gedurende een 15 à 20 min tot de bladerdeeg krokant en mooi gekleurd is, dan direct opdienen.

Uientaart met gekarameliseerde peren, brie en walnoten -581-

Afdrukken

Uientaart met gekarameliseerde peren, brie en walnoten

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 4 uien middel grote
  • 2 peren niet te rijp en goed vast
  • 1 Franse brie mooi spie van
  • Enkele walnoten
  • notensla
  • takjes rozemarijn verse
  • Wat boter ,
  • pezo
  • 1 ei
  • olijfolie
  • suiker fijne
  • azijn rode wijn (of een andere naar smaak)

Instructies

  • De uien schillen, in twee snijden en er fijne lamellen van snijden. Deze stoven in boter en een weinig olijfolie tot ze gaar zijn en lichtjes goudkleurig. Afkruiden en mengen met wat rozemarijn.
  • De peertjes pellen, het klokhuis verwijderen, in schijfjes snijden en in boter en suiker garen en karamelliseren. De noten grof hakken en bakken in een pan zonder vet.
  • Op een oven schotel plaatst men bakpapier en daarop het bladerdeeg dat men met losgeklopt eigeel insmeert. Een cm van de randen word niet belegd daar deze
  • mooi moet opkrullen (is toch de bedoeling).
  • Men verdeelt de uien, daarop de peertjes en daarop de brie. Afbakken op 180°

Notities

Wat noten erover doen en opdienen met notensla gemengd met olie en azijn en op smaak gebracht

Peer. Clafoutis van peren -560-

Afdrukken

Peer. Clafoutis van peren

Porties 1 taart

Ingredienten

  • 4 peren zachte, doyennes
  • 4 eieren
  • 125 g kristalsuiker
  • 125 ml room
  • 125 g bloem gezeefde
  • weinig boter

Instructies

  • De oven voorverwarmen op 180°.
  • De peren schillen en het klokhuis verwijderen , daarna in blokjes snijden van ongeveer één cm.
  • De eieren en de suiker luchtig kloppen.
  • De room erdoor roeren en dan de gezeefde bloem er beetje bij beetje door mengen zodat men een homogene massa bekomt
  • Een taartvorm inwrijven met wat boter en lichtjes bloemen.
  • De stukjes peer er op doen en dan voorzichtig het deeg er over gieten
  • Afbakken op 180° graden gedurende ongeveer een 40 tal minuten.

Hertenragout met peertje, veenbessen en pomme duchesse van pastinaak -550-

Afdrukken

Hertenragout met peertje, veenbessen en pomme duchesse van pastinaak

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 1 kg hertstoofvlees
  • 300 g ajuin
  • 300 g pleurotten
  • 4 soeplepels veenbessen klaar gemaakte
  • suiker bruine
  • 1/2 l rode wijn
  • 1/2 l wildfond
  • 4 peren
  • pezo
  • jeneverbessen
  • tijm
  • maïzena Eventueel om te binden
  • aardappelen
  • 4 pastinaak
  • 500 g boter
  • 6 eieren
  • muskaatnoot.
  • laurier

Instructies

  • Men kookt de aardappelen en pastinaak gaar en maak er een hertoginnenpuree van.
  • Het vlees opkuisen en in stukken snijden van 2cm op 2cm
  • In vetstof aankleuren, en als het goed gekleurd is kruiden met peso
  • Het vlees in een stoofpot doen en de pan met een weinig rode wijn deglaceren en dan bij het vlees doen
  • De uien reinigen en emenceren daarna aanstoven in boter en wanneer deze glanzig zijn de bruine suiker bij doen en laten smelten dan bij het vlees doen
  • Men doet de tijm,laurier de jeneverbessen bij het vlees en giet er de rest van de wijn op dit laat men dan eens koken daarna voegt men er de wild fond bij en laat men op een zacht vuurtje garen
  • Men snijdt de pleurotten en bak deze goudbruin met een beetje gehakte sjalotten kruid af met peper en zout en voegt bij het stoofpotje en laat deze eventjes mee opkoken

Notities

Op een warm bord. Men kan er ook een beetje witloof sla bij geven (gemengd met mayo en een beetje look) Tips van de chef: Deze bereiding geld ook voor andere wild stoofpotjes Een dag op voorhand klaarmaken en de smaak is veel intenser

Peer . Flensje opgevuld met doyennepeer, fondantchocolade op een spiegel van Engelse room, geparfumeerd met Poire Williams -507-

Afdrukken

Peer . Flensje opgevuld met doyennepeer, fondantchocolade op een spiegel van Engelse room, geparfumeerd met Poire Williams -507-

Ingredienten

  • 1 l melk
  • 500 g bloem
  • 8 eieren
  • 200 g suiker
  • 5 peren
  • 100 g chocolade fondant
  • 1/2 l melk
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 1/2 dl Poire Williams
  • 1 vanillestok
  • 1 bot Munt
  • 10 physallis
  • 15 Aardbeien

Instructies

  • Zeef de bloem, maak een kuiltje, giet hier rond de suiker, klop de eieren los in dit kuiltje en voeg stelselmatig de melk toe. Bak de pannenkoeken in een flensjespan.
  • Bereiding vulling:
  • Snijd de peren in grove brunoise en bak ze heel even in de boter. Haal van het vuur en vermeng ze met fijngehakte chocolade. Vul hiermee de flensjes.
  • Bereiding saus:
  • Melk aan de kook brengen met vanillestok en roer ondertussen de suiker en de dooiers met de Poire Williams wit. Giet de kokende melk op de eimassa en bind op het vuur zonder te koken.

Notities

Warm het flensje in de oven en leg centraal op het bord. Giet de room rondom het flensje en werk af met munt, physalis en ander fruit naar believen

Peer. Cake met fourme d’ambert -366-

Afdrukken

Peer. Cake met fourme d’ambert

Porties 8

Ingredienten

  • 4 peren
  • 8 vanille cake sneden gewone
  • 8 x 50 g kaas in 1 ronde schijf als mogelijk
  • balsamico azijn
  • frambozen
  • room
  • _____Kookvocht voor de peren : 1/2 liter
  • 2 steranijs
  • 1/2 vanille stok"
  • 1 kaneelstok
  • 3 soeplepels suiker bruine
  • 1 soeplepels honing

Instructies

  • Men schilt de peren en ontdoen deze van hun klokhuis met een parisienne lepeltje.
  • Daarna doet men deze in het kokend vocht en laten deze garen.
  • Het is beter als men dat de dag voordien doet en de peren in hun kookvocht laten afkoelen en trekken dan is hun kleur veel intensiever.
  • Van de kaas maakt men ronde schijven indien nodig, dit kan met behulp van een porte piece of een glas.
  • Bediening
  • Op een mooi plat bord plaatst men het schijfje cake en daarop de kaas.
  • De halve peren snijdt men in waaier vorm en men versiert er de snede kaas mee.
  • Het bord werkt men af met enkele balsamiek punten.
  • Eventueel verder versieren met de steranijs en de kaneelstok.

Everzwijnfilet met selderfrietjes -250-

Afdrukken

Everzwijnfilet met selderfrietjes

Porties 10

Ingredienten

  • 2 kg everzwijn filet
  • 200 g spek licht gezouten
  • 1 bot wortelen
  • 1 knolselder
  • 1 kg witloof.
  • 1/2 kg sjalotten
  • 1/2 kg airellen
  • aardappelen
  • peterselie
  • 10 peren
  • 700 g suiker fijne
  • 100 g suiker bruine
  • rode wijn
  • cognac
  • fond wild
  • tijm
  • laurier
  • jeneverbessen
  • wat chocolade bittere
  • maïzena

Instructies

  • De filets ontvetten en ontvliezen, in boter aankleuren, kruiden met peper en zout.
  • Verder afbakken in matige oven (het vlees mag wat meer dan rosé gebakken worden).
  • Voor de saus stooft men de sjalotten en het vleesafval, men voegt er een beetje bruine suiker aan toe.
  • Laten aanstoven en deglaceren met de rode wijn.
  • Laten inkoken en de wild fond toevoegen tesamen met de kruiden tijm, laurier jenever bessen en de bereide airellen.
  • Alles goed laten trekken en door een zeef steken en afsmaken.
  • Saus binden met maïzena.
  • Op het laatste moment de saus afwerken met cognac en een beetje bittere chocolade.
  • Selder puree: de knolselder reinigen wassen en gaar koken in gezouten water, drogen en pureren. Pureren voor gebruik : opwarmen met wat room, boter peper en zout en muskaat.
  • Wortelpuree: 2/3 wortelen en 1/3 aardappelen gaarkoken en zelfde werkwijze als boven.
  • Witloofpuree: witloof in brunoise snijden stoven met het spek, aardappelen toevoegen en gaarstoven. Goed mengen na gaarheid met een puree duwer zelfde afwerking.
  • Selder frieten: de knolselder schillen en in frieten snijden (gewenste dikte) pocheren en voor afbakken wat zout er op en gehakte peterselie.
  • Airellen : de airellen samen met een weinig water en suiker naar smaak stoven.
  • Wijnpeer: de peren schillen van het klokhuis ontdoen en het kroontje verwijderen.
  • Goed recht afsnijden en gaar pocheren in rode wijn en fijne suiker (1 l en 700 suiker).
  • Bediening
  • Op een warm bord.
  • Onderaan het vlees, naperen met de saus.
  • Boven het vlees, de peer genapeerd met een weinig airellen.
  • Boven aan het bord legt men drie quenellen puree en wat selder frietjes
  • Men werkt af met een blaadje selder gemengd met een weinig olie (glans).

Notities

De meeste mensen willen het vlees doorbakken. De saus moet een zoete smaak hebben. Quenellen worden gevormd met behulp van twee soeplepels of men gebruikt een ijsschepper.

Peperkoek, gegrild-230-

Afdrukken

Peperkoek, gegrild

Porties 4

Ingredienten

  • 4 sneden peperkoek
  • 2 peren niet te zacht
  • wat suiker
  • wat bloemsuiker
  • speculaasijs
  • 4 ananaskers

Instructies

  • De peer in twee snijden zonder het klokhuis.
  • De halve peer in fijne reepjes snijden en een beboterde schotel plaatsen en bestrooien met suiker en een weinig gesmolten boter.
  • Dit wordt in een warme oven gaar gebakken.
  • De peperkoek wordt gegrild zodat men mooie vierkantjes bekomt.
  • Men maakt een karamel met suiker en wat water.
  • Wanneer deze goed gekleurd is, met een weinig water blussen.
  • Bediening
  • Op een koud bord plaatst men in het midden de gegrilde peperkoek, erop een mooie bol speculoos ijs versierd met een ananas kers.
  • De halve peer legt men op de bovenkant van het bord en men versiert dit alles met enkele streepjes karamel.

Notities

Bij het grillen van de peperkoek zal de suiker snel verbranden; blijf aandachtig !!!

Poire Belle Hélène -202-

Afdrukken

Poire Belle Hélène

Porties 4

Ingredienten

  • 4 peren Williams of Conference
  • 1 citroen
  • 1/2 l witte wijn droge
  • 1/2 kaneelstok
  • 1/2 steranijs
  • 700 g suiker s2
  • 1/2 liter water
  • 200 g chocolade bittere
  • 2 soeplepels room
  • 4 cl Poire Williams
  • bloemsuiker

Instructies

  • Een siroop maken van de wijn, water, suiker , citroensap, kaneelstok en steranijs.
  • De peren fijn schillen en ontdoen van kroontje en klokhuis.
  • De peren in de siroop gaar koken en laten trekken.
  • De chocolade in de room smelten, en op het einde de Poire Williams toevoegen.
  • Presentatie:
  • De peren in twee snijden.
  • In het klokhuis legt men een bolletje vanille ijsroom.
  • Naperen met de chocolade en bestrooien met bloemsuiker.

Notities

Geen te rijpe peren gebruiken. Men kan de peren ook in waaiervorm snijden. Eventueel garneren met gekonfijte viooltjes.

Peer. Harlekijn van doyennepeer met Earl Grey -025-

Afdrukken

Peer. Harlekijn van doyennepeer met Earl Grey

Porties 10

Ingredienten

  • 10 peren
  • 700 g suiker
  • 2 stokken vanille
  • 2 stokken kaneel
  • 1 fles rode wijn
  • 1 l melk
  • 8 eieren
  • 2 builtjes Earl gey
  • 1 scheutje room
  • blaadjes Munt
  • chocolade vlokken

Instructies

  • Schil de peren, snijd ze middendoor en verwijder het klokhuis.
  • Gaar de helft van de peren in een suikerstroop met kaneelstokken en de andere helft in een wijnsiroop met vanillestokken.
  • Laat afkoelen en bewaar in de frigo.
  • Roomijs:
  • Klop de dooiers met de suiker en giet hier de kokende melk over.
  • Laat hierin de thee gedurende 3 minuutjes smaak afgeven.
  • Bind de massa dan vervolgens op het vuur onder een temperatuur van 70 graden en laat afkoelen op ijs.
  • Bij volledige afkoeling deze afdraaien in ijsmachine.

Notities

Lepel siroop en roomijs in een diep bordje, leg hierop ½ witte en ½ rode peer. Werk af met een plukje munt en chocoladekrullen.

Fruit. Millenium piramide van vers fruit -003-

Afdrukken

Millenium piramide van vers fruit

Porties 10

Ingredienten

  • 8 eierdooiers
  • 150 g suiker
  • 2 vanillestokje
  • 40 g Maïzena
  • 30 g bloemsuiker
  • fruit naargelang marktaanbod
  • 2 peren
  • 2 kiwi's
  • 2 steranijs
  • 5 manderijntjes
  • 2 mango
  • 1/2 ananas
  • 1 doosje ananaskers
  • 1/2 botje Munt
  • ____Fruitcoulis :
  • 200 g frambozen diepvries
  • 3 mango
  • 50 g suiker
  • 50 g water
  • bladerdeeg voor 10 piramides
  • 2 eieren

Instructies

  • Melk aan de kook brengen met doormidden gesneden vanillestokjes.
  • Eieren opkloppen met suiker en maïzena.
  • Melk op de eieren gieten en 30 sec. Laten koken.
  • Op ovenplaat uitgieten en bestrooien met bloemsuiker (om verdroging te voorkomen).
  • Bladerdeeg in piramidevorm versnijden, invrijwen met eigeel en afbakken in de oven.
  • Coulis klaarmaken.

Notities

De verschillende fruitsoorten versnijden : de kiwi's en stervruchten in schijfjes; de peren, mango's en de ananas in blokjes en de manderijntjes in partjes. Een bladerdeeg middendoor snijden en op het bord leggen, laagje banketbakkersroom en vervolgens versneden vruchten. Dit alles afdekken met het tweede deel van de piramide en plukje munt. Enerzijds eetlepel mangocoulis en aan de andere zijde een eetlepel frambozencoulis.