Archieven

Oesters met gember -776-

 

Afdrukken

Oesters met gember -776-

Porties 5 pers

Ingredienten

  • 10 oesters naar keuze
  • 1 theelepel gember fijn geraspt
  • 2 cl sushiazijn rijst azijn
  • suiker
  • 4 cl kool zaad olie
  • 2 cl noten olie sesam olie
  • 1 cl soja saus
  • citroen sap
  • citroen zeste
  • wakame geweekt, soort van zeewier
  • micro sla
  • erwten scheuten
  • 50 g zalmeitjes

Instructies

  • Oesters openen
  • Gember fijn raspen. Azijn, oliën, soja saus, citroen sap, de zestes en de gember mengen. Over de oesters verdelen. Afwerken met de zalmeitjes
  • Bord afwerken met microsla en de wakame

Oesters, gefrituurde met ratatouillevinaigrette -591-

Afdrukken

Oesters, gefrituurde met ratatouillevinaigrette

Porties 4 pers

Ingredienten

  • friteuse "
  • 8 oesters naar keuze
  • 2 eieren
  • panko
  • Parmezan Geraspte
  • ui rode
  • tomaten
  • paprika rode
  • selder Groene
  • courgette
  • peterselie Platte
  • ___Voor de vinaigrette
  • 1 dl olijfolie
  • 2 eetlepels wijnazijn rode
  • 1 eetlepel oestervocht

Instructies

  • De oesters paneren in de panko en kaas en afbakken
  • De vinaigrette, 1dl olijfolie, 2 eetlepels rode wijnazijn en 1 el oestervocht
  • Mengen, goed afsmaken en mengen met een zeer fijn brunoise van rode ui, tomaten, rode paprika, groene selder , courgette en platte peterselie.
  • Als de oester gebakken is, terug in de schelp plaatsen en een weinig naperen met de saus.

Oester met pikante tomatensalsa -566-

Afdrukken

Oester met pikante tomatensalsa

Porties 12 hapjes

Ingredienten

  • 12 oesters
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels vodka
  • 1 eetlepel worchestersause
  • tabasco
  • blaadje selder of lava

Instructies

  • Verwijder het kroontje van de tomaten en pel ze. Snij de tomaat in vier, verwijder de pitten en snij de tomaat in brunoise. Doe de brunoise in een kom en overgiet met vodka.
  • Snipper de selderblaadjes en meng ze met de brunoise samen met worchestersause. Besprenkel met tabasco en breng op smaak met peso. Laat uurtje marineren. Voeg een lepeltje van de salsa bij de losgemaakte oester

Oester met zure room en radijs -580-

Afdrukken

Oester met zure room en radijs

Porties 12 hapjes

Ingredienten

  • 12 oesters
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 radijsjes
  • peper

Instructies

  • Open oester, spoelen en opnieuw in schelp leggen.
  • Doe de zure room in spuitzak, met kleine opening en spuit klein bolletje bij elke oester.
  • Werk elke oester af met flinterdun schijfje radijs.
  • Afkruiden met peper

Rundstartaar met oesters en waterkers -575-

Afdrukken

Rundstartaar met oesters en waterkers

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 240 g rundsvlees mager
  • 4 oesters mooie
  • beetje Knolselder
  • waterkers mooie vaste fijne
  • 1 walnoten
  • pezo
  • olijfolie
  • mayonaise
  • wasabi
  • puree
  • beetje citroensap
  • sneden Brood grof

Instructies

  • De knolselder schillen en in zeer fijne julienne versnijden. Mengen met wat citroensap mayonaise en wasabi pasta.
  • Afsmaken en koel bewaren.
  • De blaadjes waterkers wassen en koel bewaren.
  • Het vlees in zeer fijne blokjes snijden en kruiden met peper en zout.
  • De oesters openen en in 4 snijden. Alles bij het vlees voegen en kruiden met peper en zout, wat gezeefd oester sap en een goede olijf olie. Afsmaken en koel bewaren.

Notities

Voor het opdienen het vlees in een platte ring verdelen, niet te dik, is maar een voorgerecht. Daarop de blaadjes waterkers en daarop een mooi toefje knolselder salade. Op dienen met grof brood.

Oester, warme met preisnippers en Hollandse saus -485-

Afdrukken

Oester. Warme oesters met preisnippers en Hollandse saus

Porties 4 hapjes

Ingredienten

  • oesters naar keuze
  • prei
  • 4 soeplepels water
  • 2 soeplepels azijn
  • 5 eierdooiers
  • 1 soeplepel boter
  • pezo
  • 1/2 citroen sap van

Instructies

  • Water, azijn en citroensap laten inkoken.
  • De eierdooiers toevoegen op een zacht vuur, onder voortdurend kloppen.
  • In een dun straaltje de gesmolten boter toevoegen.
  • Afsmaken met peper en zout.
  • Preisnippers
  • even gratineren in de oven

Oesters, gegratineerd -439-

Afdrukken

Oesters, gegratineerd

Ingredienten

  • 1 oesters
  • weinig witte wijn
  • 1 blad spinazie
  • beetje room
  • 1 soeplepel boter
  • pezo

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Snipper de knoflook en een half chilipepertje fijn.
  • Rasp de citroenschil en pers de citroen uit.
  • Open de oesters (of laat het in de viswinkel doen) en bewaar het sap. Leg de oesters terug in de schelp.
  • Strooi het zeezout in een bakblik. Leg de schelpen erop.
  • Doe de gesnipperde knoflook en chili samen met 1 kl geraspte citroenschil en 1 el citroensap in een pannetje. Laat inkoken tot een siroopachtige substantie.
  • Meng de siroop met de opgeklopte room, koriander en de helft van de geraspte parmezaan. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de room over de oesters en bestrooi met de rest van de parmezaan. Zet 4 à 5 minuten onder de grill, tot ze lichtjes beginnen te kleuren.
  • Leg op elk bordje wat gespoelde rucola, aangemaakt met olijfolie, en drie oesters.

Oesters, platte Zeeuwse met foreleitjes en Japanse vinaigrette -421-

Afdrukken

Oesters, platte Zeeuwse met foreleitjes en Japanse vinaigrette

Porties 10

Ingredienten

  • 20 oesters platte Zeeuwse, opengestoken
  • 2 potjes foreleitjes
  • bieslook fijngesneden
  • _____voor de Japanse vinaigrette:
  • 1 theelepel gember geraspte
  • 1 theelepel suiker bruin,basterdsuiker
  • 1 theelepel sojasaus
  • 6 eetlepels druivenpitolie
  • 2 eetllepes olijfolie
  • 1/2 citroensap

Instructies

  • Meng alles voor de vinaigrette. Verdeel over de oesters. Verdeel de foreleitjes over de oesters. Bestrooi met bieslook.

Oesters, trio van. -360-

Afdrukken

Trio van oesters

Porties 1 pers

Ingredienten

  • 3 oesters per persoon
  • 1/2 citroen
  • brood wit en bruin
  • 1 stukje paprika rode
  • weinig bieslook
  • druppels balsamico azijn héél goeie
  • 1 blaadje gelatine
  • 1 blaadje spinazie
  • witte wijn of nog beter champagne
  • boter
  • pezo
  • zeezout

Instructies

  • Gewone oester
  • Openen reinigen opdienen met een stukje citroen en een gemixte boterham geboterd en ontdaan van de korsten pepermolen apart
  • Gemarineerde oester
  • de oester openen en het sap boven een fijne chinees opvangen en een weinig opwarmen daarna de gewekte gelatine bij mengen en de in zeer fijn gesneden dobbelsteentjes van de paprika en de fijn versnipperde bieslook afsmaken met een beetje peper en de balsamico de oester terug in de gereinigde schelp en 2 maal naperen
  • Geglaceerde oester
  • Openen en sap opvangen het vlees bij het sap een scheutje champagne eens laten op koken en direct het vlees verwijderen
  • Die men dan in een mooi geblancheerd spinazie blaadje doet en in de gereinigde schelp plaatst
  • De bekomen jus een beetje inkoken een paar druppels room erbij inkoken en monter au beurre afsmaken en de oester naperen om dan op het einde te laten gratineren

Oesters, Zeeuwse -271-

Afdrukken

Oesters, Zeeuwse

Porties 1

Ingredienten

  • 1 à 2 oesters de man
  • Citroen
  • ijsschilfers
  • Pepermolen

Instructies

  • ndien men zeewier heeft, kookt men dit in water als garnituur.
  • De oesters openen en op het schilferijs leggen versierd met zeewier.
  • Pepermolen en citroen apart bij geven

Oester, gegratineerd. Bis -224-

Afdrukken

Oester, gegratineerd. Bis

Porties 4

Ingredienten

  • 12 oesters
  • 80 g parmezan geraspt
  • 1 citroen onbehandelde (sap en schil)
  • 100 g rucola
  • 125 ml room half opgeklopt
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1/2 bosje koriander fijngehakt
  • 1 chilipeper rode (fijngehakt)
  • pezo
  • 500 g Zeezout grof

Instructies

  • De oester openen en het sap opvangen.
  • Het sap door een zeef steken en een weinig witte wijn. toevoegen.
  • Aan de kook brengen samen met het vruchtvlees.
  • Na het koken het vruchtvlees verwijderen en warm houden.
  • De room toevoegen, wat laten inkoken en afwerken met boter en kruiden met peper en zout.
  • Het oestervlees in een gepocheerd spinazie blad wikkelen en terug in de schelp plaatsen, naperen met de saus en in een warme oven gratineren.
  • Bediening
  • Op een ondertasje als aperitief hapje of een oesterbord als voorgerecht.

Notities

Het oestervlees kan het best warm worden gehouden in een vochtige warme doek. Indien men een grote hoeveelheid saus moet maken is het beter dat men voor de boter.

Oester, holle gemarineerd met fijne kruiden -145-

Afdrukken

Oester, holle gemarineerd met fijne kruiden

Porties 10

Ingredienten

  • 10 oesters
  • 1 rode paprika kleine
  • 1 groene paprika kleine
  • bieslook verse
  • witte wijn
  • balsamico azijn
  • 1 à 2 blaadjes gelatine
  • peper, zout

Instructies

  • De oesters openen en het sap opvangen, door fijne chinees laten lopen en bewaren.
  • Het vlees uit de schelp verwijderen en de schelp goed afspoelen met water en afdrogen.
  • De oester opnieuw in de schelp plaatsen en bewaren in frigo.
  • De paprika's opkuisen en in zeer fijne dobbelsteentjes snijden, niet groter dan een kopspeld.
  • De bieslook fijn hakken.
  • De jus van de oester met de weinig witte wijn koken met peper en zout.
  • De gelatineblaadjes toevoegen, laten afkoelen, afsmaken en de garnituur alsook de azijn toevoegen.
  • De oester meerdere malen naperen in de jus en in koelkast bewaren

Notities

Serveren op een bordje met vorkje op de bedje van zeezout

Oester, Hollandse diepe met paprika -153-

Afdrukken

Oester. Hollandse diepe oester met paprika

Porties 10

Ingredienten

  • 20 oesters Zeeuwse creusen
  • 1/4 paprika rode
  • 1/4 paprika gele
  • Beetje bieslook
  • 4 blaadjes gelatine

Instructies

  • Open voorzichtig de oesters en maak ze los.
  • Bewaar zorgvuldig het sap.
  • Reinig de onderste schelpen zorgvuldig.
  • Schrik de paprika in kokend water en ontdoe ze van het vel.
  • Snij daarna in een brunoise van 2mm dik.
  • Pocheer even in kokend water en laat afkoelen.
  • Eminceer het bieslook zeer fijn.
  • Los de geweekte gelatine blaadjes op in de lauwe jus van de oesters.
  • Voeg de brunoise en bieslook toe.
  • Laat even afkoelen maar niet opstijven.
  • Schik de oester terug in de schelp en giet er een beetje jus over.
  • Laat zo in de koelkast fris staan, en dien op met een vorkje.