Archieven

Asperges en spek op een spiesje -824-

Afdrukken

Asperges en spek op een spiesje -824-

Porties 8 pers

Ingredienten

  • 8 asperge witte
  • 100 g spek in plakjes
  • ----Voor de dipsaus
  • 100 ml mayonaise
  • 100 g kaas verse
  • 1 eetlepel tapenade van zongedroogde tomaten
  • 1 tomaat ontveld en in blokjes
  • 1 takje dragon fijngehakt
  • pezo

Instructies

  • Schil de asperges en snij het harde stukje onderaan weg. Kook ze beetgaar in gezouten water. Laat ze goed uitlekken en opdrogen op een schone keukenhanddoek.
  • Klop voor de dipsaus de mayonaise op met de verse kaas.
  • Meng de tapenade, de tomaatblokjes en de fijngesnipperde dragon erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Zet koel weg.
  • Snij de asperges in gelijke stukken.
  • Rol 1 stukje samen met een aspergepunt op in een plakje spek. Prik op spiesjes.
  • Bak in de grillpan of op de barbecue, tot het spek knapperig is.
  • Serveer warm, met de lichtjes gekoelde dipsaus.

Tomaat garnaal -765-

Afdrukken

Tomaat garnaal

Porties 20

Ingredienten

  • 200 g gepelde garnalen
  • 4 tomaten
  • 0,5 sjalot
  • 1 eetlepel bladpeterselie gehakte
  • 2 eetlepel mayonaise
  • _______mayonaise :
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel azijn
  • maisolie
  • pezo

Instructies

  • Maak de mayonaise
  • Pel de tomaten (niet voor het hapje), hol ze uit en laat omgekeerd uitlekken.
  • Snipper de sjalot fijn, meng met de peterselie, de garnalen en wat mayonaise.
  • Vul de tomaten en zet hoedje er weer op.

Visballetjes, oosterse met curry mayonaise -730-

Afdrukken

Visballetjes, oosterse met curry mayonaise

Porties 6

Ingredienten

  • 150 g krab surimi
  • 150 g witvis filet
  • 1 limoen Sap van en de zestes
  • Chili saus
  • 1 eiwit
  • mayonaise olie citroen peper zout en een eidooier
  • Curry poeder
  • 1 chili pepertje
  • handvol koriander
  • wat gember

Instructies

  • Het vlees van de vis en de krab fijn snijden of cutteren (niet gans fijn, geen mousse).
  • De kruiden en het pepertje en de gember fijn snijden.
  • Alles bij de vis doen samen met wat chilisaus en de zeste’s en wat jus van de limoen.
  • Goed mengen en balletjes van maken deze gaar stomen of afbakken.
  • Saus mayonaise mengen met curry en chili saus.
  • De balletjes dippen in de saus en hot hot hot

Kibbeling -642-

 

Afdrukken

Kibbeling

Porties 20 hapjes

Ingredienten

  • 500 g kabeljauw
  • 150 g bloem
  • 2 eidooiers
  • 1 flesje bier
  • viskruiden met zout
  • arachideolie of zonnebloemolie om te frituren
  • ___Remouladesaus
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt of turkse
  • 1 eetlepels bieslook vers geknipte
  • 1 eetlepels peterselie vers gehakte
  • 1 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepels augurk fijngehakte

Instructies

  • Snijd de kabeljauw in middelgrote stukken.
  • Verhit de olie tot 180 °C.
  • Roer in een kom de bloem en eidooiers los en voeg dan net zoveel bier toe totdat je een dik beslag hebt dat blijft plakken aan de vis.
  • Breng vervolgens goed op smaak met viskruiden.
  • Laat de vis stuk voor stuk in de hete olie glijden zodat ze niet aan elkaar gaan plakken
  • Frituur ze totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Schep ze uit de olie met een schuimspaan en laat ze even uitlekken op een velletje keukenpapier.
  • Bereiding Meng alle bovenstaande ingrediënten door elkaar en klaar is je remouladesaus

Aardappel galet met rundstartaar en Belgische Oscietra kaviaar -636-

Afdrukken

Aardappel galet met rundstartaar en Belgische Oscietra kaviaar

Porties 20

Ingredienten

  • 250 g rundsvlees mager , filet pur is het meest geschikt qua malsheid
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel peterselie fijn gehakte
  • 1/2 eetlepel sjalot fijn gesneden
  • Worcester saus
  • 50 g zure room dikke
  • 40 g kaviaar
  • 2 aardappelen dikke
  • pezo
  • arachideolie
  • bakpapier

Instructies

  • Men schilt de aardappel, daarna versnijden we deze in fijne sneden die we dan met een ronde uitsteek vorm allemaal dezelfde vorm geven
  • We nemen een bakplaat en vormen er mooie daksgewijze ringen van, die we op bakpapier leggen, besprenkelen met de olie, terug een papier erop en afbakken in een warme oven met eventueel een gewicht op zodat deze niet kunnen krullen.
  • Het vlees versnijden in kleine blokjes mengen met de kruiden en sausjes en af smaken.
  • De aardappel ringen afkoelen, op een geschikt bord leggen en kruiden pezo.
  • Daarop mooi in het midden de rundstartaar met behulp van een ring daarop een lepel room om te eindigen met een mooi quennelle van de kaviaar
  • Kan ook een hoofdgerecht zijn. Ingrediënten voor 4 personen.

Vitello tonato -588-

Afdrukken

Vitello tonato

Porties 4 pers

Ingredienten

  • stukje kalf mals gebraad
  • tijm
  • 1 kruidnagels
  • laurier
  • ui
  • wortel
  • stukje selder
  • fond gevogelte
  • _____Voor de saus
  • mayonaise eidooiers citroensap arachideolie of druivenpit olie peso
  • ansjovis filets
  • kappertjes
  • Zeezout
  • blik tonijn op olie
  • rucola sla
  • peper

Instructies

  • Het vlees kruiden en mooi aan kleuren de groentjes en de kruiden toevoegen gevogelte fond erop
  • Aan de kook brengen en op een zacht vuurtje garen
  • Het vlees afkoelen en in fijne plakjes snijden
  • Men bereid de mayonaise brengen deze op smaak en mixt er het tonijn vlees onder goed mixen en de kappertjes en ansjovis onder mixen af smaken
  • De rest van de kappertjes bakken we kort in een hete olie
  • Opdienen:
  • Een mooi koud plat bord binnen in inwrijven met een scheutje olijf olie wat zeezout erop en een draai van de peper molen
  • De fijne schijfjes vlees erop schikken en er wat saus oven lepelen (niet overdrijven men kan nog saus apart bij geven)
  • Afwerken met de gebakken kappertjes en wat rucolla sla
  • Zeer fris opdienen

Rundstartaar met oesters en waterkers -575-

Afdrukken

Rundstartaar met oesters en waterkers

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 240 g rundsvlees mager
  • 4 oesters mooie
  • beetje Knolselder
  • waterkers mooie vaste fijne
  • 1 walnoten
  • pezo
  • olijfolie
  • mayonaise
  • wasabi
  • puree
  • beetje citroensap
  • sneden Brood grof

Instructies

  • De knolselder schillen en in zeer fijne julienne versnijden. Mengen met wat citroensap mayonaise en wasabi pasta.
  • Afsmaken en koel bewaren.
  • De blaadjes waterkers wassen en koel bewaren.
  • Het vlees in zeer fijne blokjes snijden en kruiden met peper en zout.
  • De oesters openen en in 4 snijden. Alles bij het vlees voegen en kruiden met peper en zout, wat gezeefd oester sap en een goede olijf olie. Afsmaken en koel bewaren.

Notities

Voor het opdienen het vlees in een platte ring verdelen, niet te dik, is maar een voorgerecht. Daarop de blaadjes waterkers en daarop een mooi toefje knolselder salade. Op dienen met grof brood.

Paling, gerookte met krokante groentjes en rode biet mayonaise -574-

Afdrukken

Paling, gerookte met krokante groentjes en rode biet mayonaise

Porties 4 hapjes

Ingredienten

  • 1/2 biet rode , gekookte
  • enkele boontjes beetgare fijne groene
  • 1/2 granaatappel
  • 3 radijsjes mooie vaste
  • 1 paling mooi gerookte filet
  • beetje parmezan beetje fijn gemalen
  • Wat pijnboompitten geroosterde
  • balsamico azijn
  • azijn xeres
  • olijfolie
  • mayonaise

Instructies

  • 1/3 van de rode biet zeer fijn cutteren en mengen met de mayonaise (dik genoeg om te kunnen spuiten met een vul doos), de rest in fijne sneetjes snijden en mooie vormpjes uit steken (naar keuze), afsmaken met peso, olie en balsamiek azijn.
  • De radijsjes in fijne sneetjes snijden en kruiden, xeres azijn, olie en peso toevoegen.
  • De boontjes eveneens kruiden met peso en olie en azijn toevoegen.
  • De pitjes van de granaat appel verwijderen.
  • De pijnboompitjes fijn snijden en mengen met de Parmezaanse kaas.
  • De vis portioneren .

Notities

Op een bordje alles mooi schikken .

Rundstartaar, handgesneden met sla en frietjes -573-

Afdrukken

Rundstartaar, handgesneden met sla en frietjes

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 600 g rundsvlees mals , het beste is de filet pur
  • peterselie
  • ajuin
  • kappertjes
  • cornichons
  • uitjes zure
  • worcestersaus
  • 2 eieren
  • Mosterd
  • mayonaise
  • aardappelen Dikke
  • sla
  • tomaten
  • groentjes
  • frituur olie

Instructies

  • Men snijdt het vlees in kleine dobbelsteentjes en plaatst ze zo vlug mogelijk in de koelkast.
  • Men hakt de ui en de peterselie en enkele cornichons fijn.
  • De sla wassen en de tomaten pellen.
  • Men maakt de mayonaise met de eieren, de mosterd, olie, peper en zout.
  • Op het laatste ogenblik mengt men het vlees met wat worcestersaus en een weinig mayonaise.
  • Goed op smaak brengen met peper en wat zout.

Notities

De sla dient men apart op met een potje mayonaise. Men schikt het vlees op het bord en rondom plaats men de gehakte ui en peterselie, de kappertjes, de cornichons en de uitjes. De frietjes apart opdienen .

Konijnfilets, lauw slaatje -502-

Afdrukken

Konijnfilets. Lauw slaatje van konijnfilets

Porties 4 pers

Ingredienten

  • 200 g konijn filet, in reepjes
  • 4 eetlepels pijnboompitten geroosterd
  • 8 kolfjes babymaïs
  • 100 sneetjes spek gerookt
  • 250 g Sla gemengde
  • 150 g boschampignons
  • 100 g oesterzwammen
  • 50 g boter room
  • 10 cl arachideolie
  • 2 cl notenolie
  • 2 sjalotten gehakt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1/4 eetlepel mosterd
  • 1 dl cider
  • pezo

Instructies

  • Snij de konijnenfilets in dunne reepjes.
  • Hak de sjalotten fijn.
  • Rooster de pijnboompitten.
  • Bak de spekreepjes, bak de reepjes konijn kort mee
  • Schik de gemengde sla op de borden en overgiet met de helft van de vinaigrette. Garneer met spek en konijn
  • Bestrooi met geroosterde pijnboompitten.
  • Halveer de maïskolfjes en bak aan in een beetje boter. Fruit de paddenstoelen aan in de rest van de boter.
  • Voeg maïs en paddenstoelen bij het slaatje, overgiet met de rest van de vinaigrette en serveer lauw.
  • Vinaigrette:
  • Meng de arachideolie met de notenolie, de sjalotten, de mayonaise, de mosterd, de cider, peper en zout. Klop op met de garde of met de staafmixer. Giet door een fijne zeef

Hamrolletje met asperges -492-

Afdrukken

Hamrolletje met asperges

Porties 4

Ingredienten

  • 4 sneden ham
  • 8 asperges niet te dikke
  • Wat Sla
  • 1 tomaat
  • 2 eieren hardgekookte
  • Wat worteltjes geraspte
  • 1 doosje groentemengeling
  • mayonaise eidooier mosterd citroen olie peso
  • 1 weinig peterselie gehakte als garnituur.

Instructies

  • Men kookt de asperges gaar. Indien uit blik, goed laten uitlekken.
  • Men rolt ze in de ham en laat de puntjes uitsteken.
  • Men maakt de mayonaise redelijk dik en doet deze in een spuitzak.
  • De groentjes reinigen, de groentemengeling goed spoelen en laten uitlekken.
  • De geraspte worteltjes kan men eventueel afsmaken met peso en een weinig suiker en wat citroensap of azijn en paar druppeltjes olie.
  • Bediening
  • Men verdeelt de sla mooi over het ganse bord (buiten de randen).
  • In het midden plaatst men een sokkel van de groentemengeling, die men afgesmaakt heeft met wat mayonaise, peso en een fijn gehakt uitje.
  • Daar bovenop plaatst men het hamrolletje.
  • Rondom versieren we met tomaat, hardgekookt ei en worteltjes.
  • Op het rolletje spuit men een weinig mayonaise.
  • Men werkt dit alles af met wat gehakte peterselie.

Notities

Men kan gekookte of gerookte ham gebruiken naar eigen voorkeur. Tevens kan men de worteltjes vervangen door een andere of meerdere groentjes.

Sint Jacobs vruchten, carpaccio met witloof -468-

Afdrukken

Sint Jacobs vruchten, carpaccio met witloof

Porties 2

Ingredienten

  • 8 St Jacobs vruchten
  • Dille
  • witte wijn
  • olijfolie
  • limoensap
  • 4 struikjes witloof.
  • mayonaise eidooier mosterd en olie
  • sneden chorizo enkele goede
  • beetje prei scheutjes.

Instructies

  • Men reinigt het vlees en snijdt dit in drie à vier ronde schijfjes naargelang de dikte.
  • Dit plaatst men op een plaat, kruiden met peper zout en fijn gehakte dille, daarna marineren met wat witte wijn, olijfolie en limoen sap. We laten dit een klein uurtje in de koelkast marineren.
  • Ondertussen snijden we een fijne julienne van witloof en leggen dit direct in koud water. We spoelen dit en drogen het dan in een sla zwierder.
  • Daarna mengen met een beetje peper, zout, en de in julienne gesneden, chorizo en een weinig mayonaise, afsmaken.

Notities

Op een groot koud bord: in het midden een torentje van het witloof, er rond de schijfjes vruchtvlees, een draai van de pepermolen en men werkt af met een bosje scheutjes en wat gehakte dille.

Forelmousse, gerookte in een glaasje -430-

Afdrukken

Forelmousse, gerookte in een glaasje

Porties 10

Ingredienten

  • 2 forel Gerookte gereinigde filets
  • 3 soeplepels kaas platte
  • 2 soeplepels mayonaise
  • citroensap
  • gember geraspte
  • bieslook
  • pezo
  • paprika
  • Dille
  • weinig kaviaar

Instructies

  • Men maalt de filet fijn in de allessnijder en voegt er de platte kaas, de mayonaise, de kruiden, het citroensap en de geraspte gember aan toe.
  • Dit alles eens goed laten draaien.
  • Afsmaken, uit de mixer halen en dan pas de fijn versnipperde bieslook bijvoegen.
  • Even in de koelkast laten rusten.
  • Bediening
  • De glaasjes mooi opvullen met behulp van een spuitzak.
  • Men versiert het glas met enkele mooie kleine takjes dille en enkele eitjes.

Mosseltje, gepaneerd met remoulade saus -301-

Afdrukken

Mosseltje, gepaneerd met remoulade saus

Porties 4

Ingredienten

  • 16 mosseltjes
  • mayonaise (eidooier, pezo, mosterd, olie en citroensap)
  • paneermeel
  • kervel fijn gesneden
  • peterselie
  • Engelse saus worchester
  • ui

Instructies

  • De mosseltjes goed spoelen en in een kookpot laten open komen.
  • Het vlees er uit halen en in wat losgeklopt eiwit doen en daarna in het paneermeel.
  • Afbakken in het frietvet aan 190 graden.
  • Mayonaise mengen met de kruiden en op smaak brengen met een weinig Engelse saus.
  • Bediening
  • Op een aperitieflepeltje plaatst men een weinig saus en daarop het warme gebakken mosseltje.

Notities

Men kan dit maken met een overschot van mosselen die reeds bereid waren en na het paneren bewaren in de diepvriezer.

Zalmtartaar met appeltjes en dilleroom -174-

Afdrukken

Zalmtartaar met appeltjes en dilleroom

Porties 6

Ingredienten

  • 600 g zalm verse
  • 2 appels Jonagold-
  • 50 g veldsla
  • 1 limoen
  • 6 bloemen. eetbare
  • 1 bakje prei scheuten
  • 1 botje bieslook
  • 1 botje dille
  • mayonaise
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snij de verse zalm en appels in dobbelsteentjes.
  • Hak de bieslook en de dille fijn.
  • Dit alles mengen limoen, mayonaise, peper en zout.
  • Het mengsel afwerken op een schijfje appel met de preischeuten en de bloem erop.
  • Oversaus met de dilleroom.
  • Rondom 5 à 6 blaadjes veldsla schikken.
  • Voor de saus:
  • De room half opkloppen en bijkruiden met peper en zout.
  • Afwerken met dille en limoensap.

Kip en scampi in champignon. -109-

Afdrukken

Kip en scampi in champignon.

Porties 4

Ingredienten

  • 1 kg scampi 16/20
  • 5 kip filets
  • 3 eiwitten
  • 2 à 3 dl room
  • peper
  • zout
  • cayenne
  • mayonaise (arachide-olieazijn, 2 eieren, mosterd)
  • 3 eieren
  • dragon verse

Instructies

  • Pel de scampi.
  • Cutter de filets, voeg de eiwitten en room toe en breng op smaak met de kruiding.
  • Zorg dat je een homogene massa bekomt.
  • Doe de mousse in vormpjes en steek overal een scampi in met de dikke zijde.
  • Stoom een vijftal minuten en laat afkoelen.
  • Serveer met een lichte tartaarsaus.

Mosselen, slaatje met garnalen en avocado -035-

Afdrukken

Mosselen. Slaatje van mosselen en garnalen met avocado

Porties 10

Ingredienten

  • 200 g garnalen
  • 100 g mosselen
  • 1 avocado
  • soeplepel mayonaise
  • scheutje room
  • 1 bot dille

Instructies

  • Versnij de avocado in brunoise en meng deze met de garnalen en de mosselen.
  • Doe hieronder de room, de mayonaise en een deel van de fijngesneden dille.

Zalm. Tartaar van rauwe en gerookte zalm in kerrie -019-

Afdrukken

Zalm. Tartaar van rauwe en gerookte zalm in kerrie

Porties 4

Ingredienten

  • 8 plakjes zalm gerookte
  • 300 g zalm verse filets
  • 2 appelen boscoop
  • 1 sjalot
  • 1 bot bieslook
  • 10 g prei scheuten
  • 1 dl olijfolie extra vierge
  • 1/2 limoen
  • ____Saus:
  • 1 dl mayonaise
  • 1 dl yoghurt magere
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 koffielepel citroensap
  • 1 soeplepel peperbollen roze

Instructies

  • Kuis de zalmfilet volledig op.
  • Verwijder de bruine vetlaag en spoel in ijswater.
  • Hak de filet met behulp van een scherp mes in kleine dobbelsteentjes van maximaal 3 mm³.
  • Bewaar de gesneden filet in de koelkast.
  • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij deze eveneens in dobbelsteentjes.
  • Besprenkel met citroensap om de witte kleur te behouden.
  • Snipper de sjalotten en de bieslook fijn en meng deze met de gesneden zalmfilet.
  • Voeg vervolgens de appeltjes en de olijfolie toe en kruid het geheel met limoensap, grof zeezout en pepermolen.
  • Snijd 8 ronde vormen uit de gerookte zalm en bekleed 5 ervan met de gemaakte mengeling.
  • Dek af met de overige plakjes gerookte zalm en versier het bekomen kroontje met de jonge preischeuten.
  • Saus
  • Vermeng de mayonaise met de magere yoghurt en breng op smaak met kerriepoeder, peper en zout.